İstanbul Havalimanı’nda Yaşanan Uçak Kazasının Sebebi Belli Oldu

69
24
10
4
2
Geçtiğimiz hafta Türk Hava Yolları'na ait olan Boeing 777-300 ER uçağı, İstanbul Havalimanı'nda bir aydınlatma direğine çarpmıştı. Kaza ile ilgili çalışmalarına devam eden uzmanlar, pilotların taksi yolunu kısaltmak için belirlenen rotanın dışına çıktıklarını ve bu kazanın yaşandığını belirlediler.

Geçtiğimiz hafta İstanbul Havalimanı'nda bir kaza yaşanmıştı. Ankara'ya gitmek için harekete geçen bir Boeing 777-300 ER yolcu uçağının kanadı, piste ulaşmak için taksi yaptığı sırada bir aydınlatma direğine çarpmış, direk yıkılmış ve uçağın kanadında da hasar meydana gelmişti. Yaşanan kaza sırasında yolcular büyük panik yaşamış, 2 saatlik gecikmenin ardından yeni bir uçakla Ankara'ya olan uçuşlarını gerçekleştirmişlerdi. Yapılan araştırmaların ardından bu kazanın sebebi belli oldu. Buna göre, Türk Hava Yolları pilotlarının taksi yolunu kısaltmak için belirlenen rotanın dışına çıktıkları, kazanın bu yüzden gerçekleştiği belirtildi. 

Kazanın nedeniyle ilgili edinilen bilgilere göre THY pilotlarının taksi süresini kısaltmak ve piste daha çabuk ulaşmak için daha kestirme olan bir yola girdiklerinin ve kazanın da bu yüzden gerçekleştiği belirtildi. Aydınlatma direğinin inşaat sırasında orada unutulabilmiş olacağını da değerlendiren uzmanlar, direğin notamlı olduğunu ve uçuş ekiplerinin direğin orada olduğunu bildikleri ifade edildi.

  • Not: NOTAM havacılık sektöründe 'notice to airmen'in kısaltmasıdır. NOTAM'lar havalimanları tarafından oluşturulur. İlgili havalimanı için spesifik bilgileri içerir. Bu bilgiler uçuş güvenliğinin hem havada hem de yerde korunmasını sağlar. Yazılı olarak yayımlanırlar.

Açıklanan bu sebebin ardından akıllara İstanbul Havalimanı'nın yönetim şirketi İGA'nın CEO'su Kadri Samsunlu'nun açıklamaları geldi. Samsunlu daha önce yapmış olduğu açıklamalarda, uçakların park pozisyonları ve hangi pistten kalkış yapacağı durumuna göre bir uçağın taksi süresinin 12 ila 29 dakika arasında olacağını belirtmişti. 

Kaza ile ilgili çalışmalar sürerken kazanın yaşandığı anların görüntüsü de ortaya çıktı. Aşağıda bulunan videodan kaza anının güvenlik kameralarına yansıyan kısmını izleyebilirsiniz.

Kaynak : https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/istanbul-havalimanindaki-kazanin-nedeni-soke-etti-4987006/
69
24
10
4
2
Emoji İle Tepki Ver
69
24
10
4
2