İstenmeyen Aramalar, e-Posta ve SMS'ler Nasıl Engellenir? (e-Devlet Onaylı)

187
9
7
4
3
Vatandaşların istenmeyen SMS, e-posta ya da sesli aramaları engelleyebileceği Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi (İYS), bu yılın başında kullanıma açılmıştı. Biz de mobil uygulamaları ve özelliklerini incelediğimiz kanalımız Fobito’da bu sistemi nasıl kullanabileceğinizi ele aldık.

Ticaret Bakanlığı, aylar önce resmi web sitesinden paylaştığı yazılı açıklama ile istenmeyen SMS, e-posta ve sesli aramalarla ilgili rahatsızlıkları ortadan kaldıran Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi'nin (İYS) kullanıma açıldığını duyurmuştu. Ekstra bir uygulama gerekmeden rahatsız edici her türlü mobil etkileşimi yönetebilen bu özellik, her gün onlarca reklam SMS’i alan vatandaşlarca beğenilmişti.

Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi'ni kullanmak oldukça kolay. Ancak hâlâ bu özellikten haberiniz olmamış olabilir. Dert etmeyin, 3 dakikadan az sürede bu sistemin özelliklerini kullanmayı öğrenmeniz için size ufak bir video hazırladık. Onlarca spam iletinin gün boyu sizi rahatsız etmesinden sıkıldıysanız sizi söz konusu videomuza alalım.

İstenmeyen aramalar, SMS’ler ve e-postalar nasıl engellenir?

İstenmeyen iletileri engellemek için izlemeniz gereken tüm adımlar:

İYS giriş

Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi ile reklam amaçlı SMS, e-posta ve sesli aramaları engellemek için iys.org.tr web sitesini kullanabilirsiniz. Uygulamaya telefon numaranızı ve e-posta adresinizi girdiğinizde size reklam gönderen ya da reklam amaçlı sesli arama yapan tüm firmaları görüntüleyebiliyorsunuz. Bu firmalardan size reklam göndermesini istemediklerinizin izinlerini kaldırabiliyorsunuz.

İYS onay kaldırma

İYS üzerinden reklam mesaj ve aramalarını engelleme

  • #Adım 1: iys.org.tr web sitesine gidin.
  • #Adım 2: e-Devlet, telefon numarası ya da e-posta adresi ile giriş yapın.
  • #Adım 3: Telefon numarası, e-posta adresi gibi iletişim adreslerinizi kaydedin.
  • #Adım 4: "İzinleri yönet" butonuna tıklayın.
  • #Adım 5: Açılan listede izinlerini iptal etmek istediğiniz şirketin üstüne tıklayın.
  • #Adım 6: Mesaj ve arama izinlerinin onayını kaldırın.

İstenmeyen SMS, e-posta ve sesli aramalar tek bir noktadan reddedilebilecek

İYS

Bakanlık, yazılı açıklamada 150 bin adedin üstünde ticari elektronik ileti onayı olan hizmet sağlayıcılara mevcut onaylarını İYS'ye yüklemeleri için verilen sürenin de 31 Aralık 2020 tarihinde sona erdiğini hatırlatırken; paylaştığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Bilindiği üzere, tüketicilerimizin istenmeyen SMS, e posta ve sesli aramalar  gibi ticari elektronik iletilerle ilgili maruz kaldığı rahatsızlıkların ortadan kaldırılması  amacıyla Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi (İYS) oluşturulmuştur.

Söz konusu sistem ile onaysız ticari elektronik iletilerin tüketicilerimize gönderilmeden engellenmesi ve istenmeyen mesaj trafiğinin azaltılması amaçlanmıştır.

Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi

İYS ile tüketicilerimiz verdiği tüm ticari elektronik ileti onaylarını tek bir noktadan görebilecek, kontrol edebilecek ve reddetme hakkını kullanabilecektir.

150 bin adedin üstünde ticari elektronik ileti onayı olan hizmet sağlayıcılara mevcut onaylarını İYS’ye yüklemeleri için verilen süre 31 Aralık 2020 tarihinde sona ermiştir.

Vatandaşlarımız ticari elektronik iletilere ilişkin onaylarını bugünden itibaren 16 Şubat 2021 tarihine kadar e-Devlet üzerinden veya www.iys.org.tr adresinden kontrol edebilecek ve onay tercihlerini değiştirebilecektir.

Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi nedir

150 bin adet ve altında ticari elektronik ileti onayı olan hizmet sağlayıcılara mevcut onaylarını İYS’ye yüklemeleri için verilen süre ise 31 Mayıs 2021 tarihinde sona erecektir. Tüketicilerimiz söz konusu onayları 1 Haziran 2021 – 16 Temmuz 2021 tarihleri arasında kontrol edebilecektir.

Belirlenen süreler içinde vatandaşlarımız tarafından ret hakkının kullanılmaması halinde, hizmet sağlayıcılar tarafından İYS’ye aktarılan veriler onaylı sayılacaktır.

Söz konusu süreler mevcut onayların kontrolüne ilişkin olup, bu tarihlerden sonra da tüketicilerimiz diledikleri tarihte İYS üzerinden ticari elektronik ileti tercihlerini değiştirebilecektir.”

187
9
7
4
3
Emoji İle Tepki Ver
187
9
7
4
3