Bugüne Kadar Çekilen Tarihin En Detaylı Uzay Fotoğraflarına Güncelleme Geldi: İşte Yeni Fotoğraflar

38
4
3
1
1
NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu tarafından çekilen ilk fotoğraflar, daha önce elde edilen X ışını verileriyle birleştirildi.

Aralık ayında uzaya gönderilen ve yaz başında faaliyetlerine başlayan James Webb Uzay Teleskobu ile çekilen ilk renkli fotoğraflar, 12 Temmuz’da NASA tarafından paylaşılmıştı. Tarihin en detaylı uzay fotoğrafları olarak bilinen görüntüler uzaya merakımızı bir kez daha körükledik. 

James Webb tarafından çekilen görüntülerin bir diğer güzel yanı asla ilk çekildikleri haliyle kalmayacak olmaları. Bu görüntüler, geçmişte elde edilmiş ve gelecekte elde edilecek verilerle birlikte değerlendirilecek. Bugün, bunun ilk örneklerinden birisi de paylaşıldı.

James Web'in ilk fotoğraflarında uzay fotoğraflarında görmediğiniz detaylar ortaya çıktı:

Yukarıda James Web tarafından yayınlanan ilk fotoğraflardan biri SMACS 0723.3-7327 galaksi var. Soldaki fotoğraf eski, sağdaki ise yeni olanı. Fark edilen ilk büyük değişim arka plandaki mavi renk. İşte bu mavilik, galaksinin etrafını saran gaz bulutu. Bu tür gazlar sadece X-Ray ışığında görünürler. Dolayısıyla James Webb’in kızılötesi odaklı sensörleri bu gazları tespit edememişti. Veriler bir başka X-Ray ışın teleskobu ile kaydedilerek eklendi.

Resimlerde de gördüğünüz gibi yeni fotoğrafta ortada belirgin bir mavi bulut görünüyor. NASA, James Webb’in çektiği ilk fotoğraftaki gaz bulutunu ortaya çıkartabilmek için James Webb’e bir X-Ray filtresi ekledi ve bu sayede galaksi, tüm çıplaklığıyla karşımıza çıktı.

NASA’nın 1999'da uzaya gönderdiği Chandra X Işını Gözlemevi tarafından 2000-2014 yılları arasında elde edilen X ışınları ve James Webb’in ilk görsellerinde gördüğümüz kızılötesi görüntüler bir araya getirildi. İlk fotoğraflarla bir araya getirilen veriler, gök yapılarını çok daha detaylı ve zengin bir hale getirdi.

James Webb tarafından çekilen ilk görüntülerin yeni versiyonları:

Stephan Beşlisi:

stephan beşlisi

Tam boyutta görmek için buraya tıklayın.

Araba Tekeri Galaksisi:

araba tekeri galaksisi

Tam boyutta görmek için buraya tıklayın.

SMACS 0723:

SMACS 0723

Tam boyutta görmek için buraya tıklayın.

Karina Bulutsusu:

Karina Bulutsusu

Tam boyutta görmek için buraya tıklayın.

38
4
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
38
4
3
1
1