Kurulumu Tamamlanan James Webb Uzay Teleskobu'nun Muhteşem Görüntüsü

38
5
1
0
0
1996 yılından bu yana devam eden James Webb Uzay Teleskopu projesinde üretim süreci nihayet sona eriyor. Görkemli makine ilk defa tamamen birleştirildi.

Uzay teleskopları yapması oldukça karmaşık ve zor olan, yüksek teknolojiye ihtiyaç duyulan araçlardır. Buna çeşitli gecikmeleri ve dönemsel zorlukları da eklerseniz yapım süreleri, James Webb Uzay Teleskobu(JWST) için olduğu gibi 23 yılı bulabilir. 

Yapımına 1996 yılında başlanan aracı inşa etme görevi, ABD Kaliforniya’dan Northrop Grumman adlı uzay havacılık şirketine ait. Firma, üretim sürecinde çok önemli bir kilometre taşını geride bıraktı ve bilim insanlarının evrene bakan gözü olacak aracın parçaları birleştirildi.

James Webb Uzay Teleskobu iki parçadan oluşuyor

james-webb-uzay-teleskobu

Uzay gözlemleri için kullanılacak olan araç temelde iki parçadan oluşuyor. Bunlardan ilki, teleskop ve aynalardan oluşan kısım. İkincisi ise Güneş kalkanı ve uzay aracından oluşan kısım. Bu kısımların her biri üst düzey mühendislik gerektiriyor. 

NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nden Webb projesi yöneticisi Bill Ochs, “Teleskobun ve bilimsel enstrümanlarının, Güneş kalkanının ve uzay aracının tek bir gözlemevi olarak birleştirilmesi, Webb takımı adına inanılmaz bir başarıyı temsil ediyor. Bu kilometre taşı, 20 yıldan uzun süredir NASA, Avrupa Uzay Ajansı, Kanada Uzay Ajansı, Northrop Grumman ve diğer endüstriyel ve akademik partnerlerimizden bu işe baş koymuş binlerce kişinin emeklerinin bir sembolü”  diye konuştu. 

James Webb Uzay Teleskobu, Hubble Uzay Teleskobu'nun Yerini Alacak

james-webb-uzay-teleskobu

Evren hakkında bilgilerimizi artırmak için yapılan çalışmalarda önemli katkıları bulunan araçlardan olan Hubble Uzay Teleskobu, gelecekte yerini JWST’ye bırakacak. Teknik ve maddi sorunlar nedeniyle daha önce ertelenen bu proje artık daha çok özenilen bir konumda.

Hubble, 1990’da fırlatıldı ve artık ömrünü doldurmak üzere. Son görevini 2009’da gerçekleştiren aracın 6 jiroskobundan 3’ü bozulmuş durumda. Yine de gözlemevi, daha on ila yirmi yıl kadar daha çalışmaya devam edebilir. Tabii biraz da şansımızın yaver gitmesi gerekiyor, zira başka bir jiroskop daha bozulursa araç uzayda savrulmaya başlayacaktır.

JWST’nin fırlatma tarihi olarak Mart 2021 açıklanmıştı. Şu andaki duruma göre her şey takvime uygun ilerliyor. Ayrıca hem Webb’in hem Hubble’ın aynı anda çalışmasının önünde bir engel bulunmuyor. 

James Webb Uzay Teleskobu'nun özellikleri

james-webb-uzay-teleskobu

JWST, 2,4 metrelik aynaları bulunan Hubble’dan çok daha geniş olan, 6,5 metrelik aynalara sahip. Aynaların tek parça boyutu ne kadar büyük olursa teleskobun kararlılığı da o kadar yüksek oluyor.

Webb ayrıca gökleri incelerken biraz daha farklı ve daha uzun dalga boylarına odaklanacak. Bu ışık dalgaları görülebilir dalgalardan kızılötesi dalgalara kadar bir alanda yer alacak. 

Hubble morötesi ile kızılötesi arası spektrumdaki dalga boylarını algılıyor. Webb, kızılötesi ışıması olan erken oluşum evresindeki galaksiler gibi yapıları gözlemleyebilecek. Hubble bu yapıları göremiyor. 

Aracın ısı kaynaklı kızılötesi radyasyondan etkilenmemesi için oldukça düşük sıcaklıklarda çalışması planlanıyor. JWST’nin son olarak Güneş kalkanı tamamen kullanılabilir hale getirilecek.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/the-james-webb-space-telescope-has-been-fully-assembled
38
5
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
38
5
1
0
0