Tüm Zamanların En Pahalı Teleskobu James Webb Hakkında 10 Önemli Detay

81
13
3
2
2
Fırlatış tarihi sürekli olarak ertelenen NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, tarihin en pahalı uzay ekipmanı. Gelin, bu teleskobun neden bu kadar önemli olduğuna hep birlikte yakından bakalım

James Edwin Webb, 1961 ve 1968 yılları arasında görev yapmış olan NASA'nın yöneticisi. Onun astronomi alanına yaptığı katkılar, bugün adının yaşayan bir proje ile hafızalara kazınıyor. Zira kendizi Apollo programlarını başlatan isimdi.

Bugün NASA'nın uzun bir süredir üzerinde çalıştığı James Webb Uzay Teleskobu ile ilgili detayları aktarıyoruz. Geçtiğimiz yılın sonunda fırlatılması beklenen teleskobun fırlatma tarihi, bir kez daha ertelenerek 2019'un ilkbahar dönemine çekildi. Yani bir kaç ay sonra, insanlık tarihinin en önemli uzay gözlem projelerinden birisi için büyük bir adım atılacak.

1. James Webb Uzay Teleskobu, tarihin en pahalı teleskobu olacak. 5 yıl sürmesi planlanan görevin maliyeti tam olarak 8,7 milyar dolar:

2. Teleskop, uzun yıllardır bilime hizmet eden Hubble'ın keşif alanını genişleterek gezegenlerin, yıldızların ve galaksilerin doğum yerlerini gözlemleyecek:

3. James Webb Uzay Teleskobu, bir tenis sahası genişliğinde ve Hubble'dan 100 kat daha güçlü olacak:

4. En pahalı teleskop lakabını alacak olan teleskop, 5,4 metrelik rokete sığabilmek için katlanmak zorunda kalacak kadar büyük olacak:

5. Hubble'ı kıskandıracak kadar gelişmiş olan teleskop, 13,5 milyar yıl önce oluşan ilk galaksileri görebilecek:

6. Teleskobun kameraları fazlasıyla hassas olduğu için koruma kalkanları da bulunuyor. James Webb Uzay Teleskobu, 5 katmanlı güneş kalkanıyla görev yapacak:

7. Teleskop, yeryüzünden 1,6 milyon kilometre uzaktaki Güneş'in yörüngesine oturacak ve -235 santigrat derecede bile görevine devam edebilecek:

8. Dünya'nın ekvatoral hızının rokete fazladan itiş gücü sağlaması için, teleskop Fransız Guyanası'ndan fırlatılacak:

9. Teleskobun başarılı şekilde görevini tamamlaması halinde, dünyanın her yerinden bilim insanları Güneş Sistemi'nin dışındaki yıldızları, gezegenleri ve galaksileri gözlemleyebilecekler:

10. James Webb Uzay Teleskobu, Hubble Uzay Teleskobu'na kıyasla 3 kat daha büyük bir merceğe sahip olacak. Böylece gözlemleyeceği alanı kafanızda canlandırmak gittikçe zorlaşıyor:

Fırlatılış tarihi tam bir yılan hikayesine dönen James Webb Uzay Teleskobu, NASA'nın söylemlerine göre bu yıl içerisinde fırlatılacak. Umuyoruz ki yeni bir ertelemeyle bizleri üzmezler. Konu hakkında NASA'dan gelecek resmi duyuruları sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

81
13
3
2
2
Emoji İle Tepki Ver
81
13
3
2
2