Jeff Bezos ile Dünyaca Ünlü Bilim İnsanı Arasında 'Kraliçe' Kavgası Çıktı: "Hırsız, Tecavüzcü, Soykırımcı İmparatorluğun Baş Monarkı"

44
9
8
3
2
Amazon'un sahibi Jeff Bezos'tan, Kraliçe Elizabeth'in sağlık durumunu eleştiren aktiviste sert cevap geldi. Bezos, kadının Tweet'ini paylaşıp ağır eleştiride bulundu.

Günün küresel anlamda en büyük haberlerinden biri, İngiltere Kraliçesi II: Elizabeth'in sağlık durumunun kötüleşmesi oldu. Akşam saatlerinde vefat ettiği açıklanan kraliçenin durumu ile ilgili olarak gün boyu sosyal medyada paylaşımlar yapılıyordu. Dünyayı sarsan haber ise gece saatlerinde geldi. Kraliçe Elizabeth, 96 yaşında hayatını kaybetti.

Öte yandan Kraliçe'nin ölümü, doğal olarak sosyal medyanın bir numaralı başlığı oldu. Bazı paylaşımlar ise Kraliçe Elizabeth'e karşı yapılıyordu. Bu paylaşımlardan biri de Afrika asıllı Amerikalı dil bilimci ve aktivist Uju Anya'dan geldi. Kraliçe hakkında bir paylaşım yapan Anya, Amazon'un sahibi Jeff Bezos'un dahi tepkisini çekti. 

"Dünyayı daha iyi bir yer yapacak insan bu mu?"

uju anya tweet

"Hırsız tecavüzcü soykırımcı imparatorluğun baş monarkının sonunda ölmekte olduğunu duydum. Acısı dayanılmaz olsun." 

Bu gönderiye bir de ek yapan Anya, "Ailemin yarısını katleden ve yerinden eden ve bugün hayatta olanların hala üstesinden gelmeye çalıştıkları soykırımı destekleyen bir hükümeti yöneten hükümdarı küçümsememden başka bir şey bekleyen varsa, yıldızlardan dilek dilemeye devam edebilir." diye belirtti. Tweetler atıldığında kraliçe henüz hayattaydı.

bezos tweet

İlk tweeti alıntılayarak kendi Twitter hesabından bir gönderi paylaşan Jeff Bezos, "Bu, sözde dünyayı daha iyi hale getirmeye çalışan biri mi? Hiç sanmıyorum. Wow." ifadelerini kullandı. Bezos'un tepkisi tam on binlerce kez yeniden paylaşıldı. Gönderinin altında ise Twitter'da alışılageldiği üzere karşılıklı görüşlerden insanlar adeta birbirine girdi. Bazı kişiler Bezos'u desteklerken, bazı kişiler ise Bezos'u da emperyalizmin en büyük temsilcisi olarak gösterip eleştirdi.

Tweet, Twitter'dan kaldırıldı:

Anya'nın Tweet'i büyük bir tartışma yaratırken, Twitter yönetimi Anya'nın Tweet'ini politikalarını ihlal etmesi nedeniyle kaldırdı. Zira Twitter, "Güvenlik ve siber suçlar" başlığı altındaki politikasında açıkça şu ifadelere yer veriyor:

"Bir kişiye veya bir grup insana yönelik ölüm, ciddi bedensel yaralama ya da ciddi hastalık dilekleri, umutları, teşvikleri, tahrikleri ya da istekleri ifade eden içeriklere müsamaha göstermeyiz. Bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla, aşağıdakiler buna dahildir: 

Kişinin ciddi bir hastalık sonucu ölmesini ummak, örneğin "Umarım kanser olursun ve ölürsün".

Kişinin ciddi bir kazaya karışmasını dilemek, örneğin "Bir daha ağzını açarsan dilerim araba altında kalırsın".

Bir grup insanın ciddi şekilde fiziksel yaralanmayı hak ettiğini söylemek, örneğin 'Bu protestocu grubu çenelerini kapatmazlarsa vurulmayı hak ediyorlar'."

Belki de herkesin kendiyle aynı görüşte olmayana karşı gösterdiği sert tepkilere karşı Martin Luther King'e kulak vermek en iyisidir: "Karanlık karanlığı uzaklaştıramaz; bunu ancak ışık yapabilir. Nefret nefreti uzaklaştıramaz; bunu ancak sevgi yapabilir."

44
9
8
3
2
Emoji İle Tepki Ver
44
9
8
3
2