Seviyorsan Git Konuş Bence: Ufak Tefek Jestlerin Bile Karşımızdakini Sanılandan Çok Daha Fazla Etkilediği Ortaya Çıktı

12
1
1
1
0
İnsanlara jest yapmanın, tahmin edilenden çok daha fazla memnuniyet oluşturduğu açığa çıktı. ABD'de yapılan araştırmaya göre jestin büyüklüğü arttıkça memnuniyet artıyor olsa da bazen küçük bir mesaj bile, çok fazla etkili.

Amerikan Psikoloji Derneği, sonuçlarını Journal of Personality and Social Psychology isimli bir dergide yayımladığı çalışmasını tamamladı. İnsan ilişkilerini ele alan bu araştırma, çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Öyle ki bir kişiye beklenmedik bir hediye göndermek, onu aramak veya mesaj atmak, tahmin edilenden çok daha etkiliydi. Araştırma, ufak jestlerin etkisinin tahmin edilenden çok daha fazla olduğunu gözler önüne serdi.

Daha önce yapılan araştırmalara göre insanlar, başkalarına habersizce jest yapmanın o kadar da etkili bir şey olduğunu düşünmüyorlardı. Ancak son araştırma, durumun pek de böyle olmadığını gözler önüne serdi. Üstelik bir hediye değil, en ufak bir "Merhaba" mesajı bile karşıdaki kişinin tahmin edilenden çok daha fazla memnun olmasına neden oluyordu. Gelin hep birlikte, bu ilginç araştırmadaki detaylara bakalım.

Büyük jestler, memnuniyetin derecesini artırıyor!

bilimsel araştırma

5.900'den fazla katılımcı ile yapılan çalışmalar sırasında, katılımcılara öncelikle beklemedikleri bir sürpriz aldıklarında hissettikleri memnuniyet seviyesini 1 ila 7 arasında derecelendirmesi istendi. Ortalama sonucuna ulaşıldıktan sonra da jest aşamasına geçildi. Beklentisi olmayan insanlara mesaj atmak, onları aramak ve hediyeler gönderildi. Memnuniyet seviyesini bu kez jest yapılan kişiye soran uzmanlar, daha yüksek bir memnuniyet seviyesi ile karşılaştılar. Yapılan tüm çalışmalar, birisine jest yapmanın hafife alındığını gözler önüne serdi. Uzmanlar, daha büyük jest yapılan kişilerin memnuniyet derecesinin, diğerlerinden daha yüksek olduğunu açıkladılar.

Araştırmanın başındaki isim olan Peggy Liu, insanın sosyal bir varlık olduğunu ancak sosyallik derecesinin her geçen gün biraz daha düştüğünü söyledi. Daha önce yapılan araştırmaların sosyal olmanın insan sağlığına iyi olduğunu gösterdiğinden bahseden Liu, yaptıkları araştırma ile ufak jestlerin pek de önemsenmeyeceği düşüncesinin doğru olmadığı sonucuna ulaştıklarını belirtti. Bilim insanlarına göre insanlar, bu tür konularda tereddüt etmemeliler.

Kaynak : https://scitechdaily.com/text-call-or-email-friends-enjoy-being-reached-out-to-more-than-we-think/
12
1
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
12
1
1
1
0