Jet Motorlu Kaykayıyla Manş Denizi’ni Geçmeye Çalışan Mucit Başarısız Oldu

24
7
7
1
1
Louis Blériot'un uçağıyla Manş Denizi'ni aşmasının 110. yıl dönümünde uçan jet motorlu kaykayıyla Manş Denizi'ni aşmayı hedefleyen Franky Zapata, rekor denemesinde başarısız oldu. Yarı yolu tamamladıktan sonra yakıt dolum platformunda dengesini kaybetmesi sonucu denize düşen mucit, şans eseri yara almadı.

Jet motorlu uçan kaykayın mucidi olarak bilinen Fransız Franky Zapata, Manş Denizi'ni geçme denemesinde başarısız oldu. Yakıt dolumu için yolun yarısında iniş yapmaya çalışan Zapata, denize düştü.

Zapata'nın ekibinin bir üyesi, denizdeki dalgalar sebebiyle inişin mükemmel bir şekilde gerçekleşmesi gerekiyordu ancak platform, dalgalar sebebiyle birkaç santimetre hareket ettiği için Zapata inişi gerçekleştiremedi.

jet motorlu kaykay

Zapata'nın destek ekibinin bir üyesi, "Birkaç santimetreden bahsediyoruz. Ciddi bir hayal kırıklığı yaşadık ancak Zapata Manş Denizi'ni geçmeyi kesinlikle tekrardan deneyecek" açıklamalarında bulundu.

40 yaşındaki mucit Zapata, Manş Denizi'ni geçen ilk hava aracının 110. yılında çocukluk hayali olan Manş Denizi'ni aşmayı fazlasıyla istediğini dile getirdi.

Yerel halk ve televizyon ekipleri, beş mini turbo jet motorlu uçan kaykayın havalanışına tanıklık ettikten sonra beklemeye koyulmuştu. Zapata, 10 dakika süren gergin uçuşun ardından sırt çantasında bulunan yakıt tankerini yenilemek üzere iki dakikalık bir iniş gerçekleştirmeyi düşünüyordu.

uçan kaykay

Bir metre kare boyutunda olan iniş platformu, metal bir yüzeye sahipti. Zapata'nın iniş yaptıktan sonra sırt çantasını fırlatıp içerisi yakıtla dolu başka bir sırt çantasını taktıktan sonra kalkış yapması bekleniyordu.

18 km'lik bir uçuşun ardından Manş Denizi'nin ortasındaki yakıt dolum platformuna ulaşmayı başaran Zapata, denizdeki dalgaların sonucunda sallanan platformda dengesini kuramadığı için denize düştü. Bu talihsiz olay sonucunda Zapata'nın Manş Denizi'ni geçme denemesi de başarısızlıkla sonuçlandı.

Talihsiz olayın ardından Zapata'nın son derece sinirli olduğu ve suçu Fransız denizcilik yetkililerine attığı belirtildi. Yetkililer, Zapata'nın yakıt tankını hava değiştirmeyi kabul etmediği için bir platform kurmayı önermişti. Bu açıklamanın ardından Fransız 'Anglo-Saxon' yetkilileri, denizcilik düzenlemeleri konusunda içlerinin rahat olduğunu, kimsenin zarar görmemesinin her şeyden önce geldiğini belirtti.

Zapata'nın denizin ortasına düştüğü ve yakıt dolum ekibindeki dalgıçlar tarafından bilinci açık bir şekilde su yüzeyine çıkarıldığı belirtildi.

Kaynak : https://www.theguardian.com/world/2019/jul/25/franky-flyboard-zapata-fails-in-attempt-to-cross-channel
24
7
7
1
1
Emoji İle Tepki Ver
24
7
7
1
1