Kameranızı Hackerlara Karşı Korumak İçin 4 Önemli Tavsiye

85
17
10
7
7
Bilgisayar ve telefonlarımızdaki mikrofon ve kameralar, çok rahatlıkla bilgisayar korsanları tarafından izlenip dinlenebiliyor. Biz de sizler için kamera ve mikrofonunuzu bilgisayar korsanlarından korumanız için yapmanız gerekenleri listeledik.

Geçtiğimiz haftalarda Mac kullanıcıları; telefon ve dizüstü bilgisayarında bulunan kamera ve mikrofondan dinlenebildiklerini öğrendiklerinden beri endişeliler. Apple, TechCrunch’ta yer alan bir rapora dayanarak birisinin rızası olmadan dinlenmesine izin veren güvenlik açığını gidermek için akıllı saatlerinde bulunan Walkie Talkie özelliğini devre dışı bıraktığını açıklamıştı.

Benzer güvenlik açıkları ne yazık ki ilk defa oluşmuyor. Telefona veya bir dizüstü bilgisayara bağlı kamera ve mikrofonların çok kolay şekilde erişilebilen teknolojiler oldukları biliniyor. ABD'de akıllı telefona sahip kullanıcıların %43'ü, geçtiğimiz Mayıs ayında Consumer Reports tarafından yürütülen bir çalışmada, cihazlarının kendilerinin izni olmadan seslerini kaydettiğine inanıyor.

apple güvenlik şifre

Konunun uzmanları ise reklam veren şirketlerin bizim verilerimizi izinsiz alma yetkilerinin olmadığını, kullanıcıların tutumlarını öğrenmenin başka yolları da olduğunu belirtirken bilgisayar korsanlarının, telefon ve bilgisayarlarda bulunan kamera ve mikrofonlara çok rahatça sızabildiğini ve bunun büyük bir risk olduğunu belirtiyorlar.

Siber güvenlik firması Disconnect'in teknoloji sorumlusu Patrick Jackson, “Bu riskler, bu akıllı cihazlarımızda bizzat bizim kabul ettiğimiz riskler. Uygulamaların içerisinde gizlenen çok fazla algılayıcı var ve çoğu zaman dinlendiğinizi anlamanız mümkün bile değil” diyor. Ancak Jackson, hangi marka telefon veya bilgisayar olursa olsun kendinizi korumak için atabileceğiniz birkaç kolay adım olduğunu söylüyor. İşte alınabilecek bazı önlemler.

1. Özel video ve sesli sohbet servislerini bir uygulamadan değil, internet tarayıcınızdan açın:

skype

Güvenlik ve gizlilik testi proje lideri Cody Feng, “Cihazınıza her yeni bir uygulama kurduğunuzda, sisteminize başka bir arka kapı ekliyorsunuz çünkü uygulamaların çoğu, korsanların yararlanabileceği ve potansiyel güvenlik açığına sahip” diyor. Google Hangout, Skype ve Zoom gibi çoğu mesajlaşma uygulaması, herhangi bir özel yazılım indirmeden internet tarayıcınızda oturum açarak arama yapma seçeneği sunuyor. Bir uygulama indirmek yerine tarayıcınızı kullanmak, biraz daha güvende olmanın kolay bir yolu gibi görünüyor.

2. Cihaz izinlerinizi kontrol edin:

android izin

Her türlü uygulama; kameranıza, mikrofona ve telefonunuzdaki konum bilgileriniz gibi diğer özelliklere erişmek için izin istiyor. Aşağıda anlatacağımız adımları takip ederek hangi uygulamaların hangi izinleri istediğini görebilir ve geçmişte vermiş olduğunuz izinleri iptal edebilirsiniz.

  • Bir Android telefonda: Ayarlar > Uygulamalar > Gelişmiş > Uygulama İzinleri > Kamera > İzni iptal etmek istediğini uygulamanın üzerine dokunun. Bu işlemin aynısını yine ayarlardan “mikrofon” için de yapmayı unutmayın. (Bu gidiş yolu, sahip olduğunuz cihaza göre farklılık gösterebilir.)
  • Bir iPhone’da: Ayarlar > Gizlilik > Kamera > İzni iptal etmek istediğiniz uygulamanın üzerine dokunun. Android telefonlarda olduğu gibi aynı işlemi mikrofon için de uygulayabilirsiniz.
  • Mac bilgisayarlarda: Bilgisayarın Ayarlar kısmına girin. Güvenlik ve Gizlilik kısmına girdikten sonra Gizlilik bölümüne tıklayın. Kamera seçeneğini tıklayarak istediğiniz uygulamanın kameranıza erişimini durdurun. Aynı işlemi mikrofon için tekrar edin.
  • Windows PC’de: Ayarlar kısmından Gizlilik, sonra da Kamera bölümüne girin. Kamera erişimini tamamen kapatın veya izinleri ayarlamak için bireysel uygulamaların yanındaki tikleri kaldırın. Aynı işlemi mikrofon için de yaparsanız kamera ve mikrofonunuzu kontrol altına almış olacaksınız.

3. Yazılımınızı güncel tutun:

iphone yazılım güncelleme

Güncel yazılım kullanmak, her zaman için güvende kalmanın en güvenli yollarından birisidir. Bazı durumlarda Apple Watch’ın Walkie Talkie uygulamasında olduğu gibi güvenlik açıkları ortaya çıkabiliyor. Bu açıklar, anında gönderilen bir güncelleme ile çözüme kavuşabiliyor. Çoğu uygulama da sık sık güncelleştirme alıyor. Siber korsanlar, üzerinde çalıştıkları sürümü kırmayı başarsalar bile uygulamanın geliştiricilerinin yeni bir sürüm piyasaya sürmesi, güvenliğinizi arttıracaktır. Bu yüzden herhangi bir sorunla karşılaşmayı beklemeden uygulamalarınızı ve yazılımınızı güncel tutmakta fayda var.

4. Kameranıza bant yapıştırın

,

Çevrenizde bilgisayarının kamerasına bant yapıştıran arkadaşlarınızı gördüğünüzde onlarla alay etmeyin çünkü onlar aslında güvenli bir yol izliyorlar. Evet, kameraya bant yapıştırmak en güvenli yöntemlerden birisidir. Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg bile bilgisayarının kamerasına bant yapıştırmış durumda. Sırf bu işi görmek için özel olarak üretilmiş kamera yapışkanları bile mevcut.

Uzmanlar bunun kamera için harika bir çözüm olduğunu söylerken bunun mikrofon için geçerli bir yol olmadığını ekliyorlar çünkü yerleşik mikrofonlar engellense bile çalışmaya devam edebiliyorlar. Mikrofonlar için ise çözüm biraz daha farklı. “Mikrofon engelleyici” olarak adlandırılan aparatı deneyebilirsiniz. Bu aparat, aslında herhangi bir cihazı olmayan bir kulaklık jakı. Bu boş jakı, kulaklık veya mikrofon girişine takarak bilgisayarı sanki mikrofon takmış gibi kandırabilir ve mikrofon özelliğini yalancı aparata yönlendirebilirsiniz.

Kaynak : https://www.consumerreports.org/privacy/how-to-protect-yourself-from-camera-and-microphone-hacking/
85
17
10
7
7
Emoji İle Tepki Ver
85
17
10
7
7