Karanlık Madde ve Karanlık Enerji’nin Gizemini Ortadan Kaldıracak Euclid Teleskobu

22
5
1
1
0
Astronomideki en büyük gizemlerden ikisi, karanlık madde ve karanlık enerjidir ancak Avrupa Uzay Ajansı(ESA) tarafından gerçekleştirilecek Euclid isimli bir görev, bu olgular üzerindeki bulmacaların bir kısmını çözmeye çalışacak.

Karanlık enerji, uzak galaksilerin hareketlerini açıklayabilmek adına geliştirilmiş bir teoridir. Astronomlar, uzak galaksileri gözlemlediklerinde bizden uzaklaşırken beklenenden çok daha hızlı olduklarını görüyorlar. Evren, gittikçe genişliyor ve bunu hızlanarak yapıyor. Bu durumun neden böyle olduğunu ise henüz bilmiyoruz. Bu yüzden teorisyenler, evreni etkileyen bu gizemli güce karanlık enerji adını verdiler. Bu arada evrenin %68’inin karanlık enerjiden oluştuğu varsayılıyor.

ESA, bu fenomeni daha iyi anlayabilmek için milyarlarca uzak galaksiyi inceleyecek Euclid Uzay Teleskobu'nu geliştiriyor. Bu proje kapsamında umut edilen şey, çok sayıda galaksi incelenerek karanlık enerjinin ne olduğuyla ilgili muhtemel açıklamaları olabildiğince aza indirgemek.

Euclid uzay teleskobu

Euclid, tüm bunların yanında karanlık maddeyi de araştıracak. Karanlık madde, evrendeki maddelerin kabaca %80’ini oluşturan ve yıldızların hareketlerini açıklayan teorik bir parçacık. Karanlık madde görülemiyor bu yüzden Euclid, karanlık maddenin yer çekiminin uzak galaksiler üzerindeki etkilerini araştıracak.

Euclid Uzay Teleskobu'nu oluşturmak için ESA, NASA’dan çok hassas bileşenlerde yardım alıyor. NASA mühendisleri, -136 derecede dondurucu soğuklarda çalışması gereken teleskop için 20 adet sensör elektronik donanımı tasarladı ve üretti. Teleskobun görselinde kızılötesi sensörlerde yerleştirilmiş altın sensör yongalarını görebilirsiniz.

Euclid Uzay Teleskobu'nun, 2022 yılının Haziran ayında Fransız Guyanası’ndaki uzay üssünden, Soyuz ST 2-1b isimli bir roketle fırlatılması bekleniyor.

Kaynak : https://www.digitaltrends.com/cool-tech/euclid-dark-matter-telescope/
22
5
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
22
5
1
1
0