Haftanın Bakmaya Doyamayacağınız En Güzel 7 Uzay Fotoğrafı

90
13
5
1
0
Uzayda araştırmalar için görüntü kaydeden birçok uydu var ve bu uydulardan şahane fotoğraflar gelmeye devam ediyor. Gelin bu haftanın şahane uzay fotoğraflarına hep beraber bakalım.

Ay’ın kutup bölgelerinden en simetrik gökadaya, Mars’ın kutup bölgesinden Güneş'ten kat kat daha büyük gök cisimlerine kadar uzay meraklıları için bu haftanın en güzel görsellerini derledik. İşte bu haftanın en dikkat çeken uzay görselleri.

1. NGC 604

uzay fotoğrafı

Bu rüya gibi fotoğraf, Hubble Uzay Teleskobu’ndan görülebilir ışığı ve Chandra X-ışını Gözlemevi'nden yüksek frekanslı ışığı birleştirerek NGC 604 olarak adlandırılan son derece aktif yıldız oluşum bölgelerindeki etkinliği gösteriyor.

2. Cygnus OB2

uzay fotoğrafı

Bu görselde Güneş'ten kat kat büyük yıldızlar içeren Cygnus OB2 duruyor. Güneş ve onun gibi diğer büyük yıldızlar, yaklaşık 10 milyar yıl boyunca yaşayabilirler ancak yıldızlar büyüdükçe ömürleri azalır. Bu yıldızlar, parlak bir şekilde yanarken gaz ve tozları yüksek hızda dışarı çıkarır ve X ışını emisyonlarında parlayan güçlü bir patlamaya neden olur. NASA’nın Chandra isimli teleskobu da işte bu görüntüyü bizler için yakalamış.

3. Ay'ın Kraterleri

uzay fotoğrafı

Ay'ın bütün kraterleri eşit değildir. Uydumuzun güney kutbunda en soğuk, en karanlık ve en uç ortamlar yer alıyor. NASA, 2024 yılına kadar Artemis programı kapsamında bu bölgeyi inceleyecek. -233 santigrat derece soğukluğa sahip bu bölgede su aranacak.

4. Soyuz'un fırlatılışı

uzay fotoğrafı

Apollo 11 görevinin üzerinden 50 yıl geçmişken Uluslararası Uzay İstasyonu için yeni bir ekip kuruldu. Astronotlar, Kazakistan’dan fırlatılan Soyuz roketinin üzerindeki kapsülde uzaya gönderildi ve sadece 6 saat sonra Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaştılar.

5. Omega Centauri

uzay fotoğrafı

Bu açık mavi nesne, tek bir yıldız gibi görünebilir ancak aslında bu, 10 milyon yıldızdan oluşan yoğun bir oluşum olan Omega Centauri. Bunun gibi nesnelere küresel kümeler denir ve yer çekimi tarafından bir arada tutulur. Bunlar, aynı zamanda neredeyse tüm gaz ve tozlarını kaybeden sadece çok eski yıldızlardan oluşur. Görsele dikkatle bakarsanız yıldızları tek tek görebilirsiniz. Omega Centauri, Dünya'dan yaklaşık 16.000 ışık yılı uzaklıkta.

6. NGC 2985

uzay fotoğrafı

Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilen bu fotoğrafta, uzaydaki en orantılı ve simetrik sarmal gökadalardan biri olan NGC 2985 gökadası görülüyor. NGC 2985, Ursa Major takımyıldızında ve Dünya'ya 70 milyon ışık yılı uzaklıkta uzayın sessizliğinde yavaş yavaş dönüyor gibi görünüyor.

7. Mars'ın kuzey kutbu

uzay fotoğrafı

Mars’ın kuzey kutup bölgesi, genellikle bizim gezegenimizin Kuzey Kutbu'na benzer. Yumuşak buzulların yer aldığı bölgenin çekilen fotoğrafındaki dalgalı kısımlar, Mars’ın çukurlarındaki derin kum tepecikleridir ve yüzeyin altında bulunan buzullar, yüzeyin üzerinde bu gördüğünüz etkiyi yaratır.

Kaynak : https://www.wired.com/story/x-rays-exquisite-vision/
90
13
5
1
0
Emoji İle Tepki Ver
90
13
5
1
0