Kasırgaların Göbeğine Uçan Meteorolog Ekibiyle Tanışın

9
2
2
1
1
Kasırgaların olası yıkımından kurtulmak için onları gözlemlemek ve hareketlerini ölçmek gerekir. Bir araştırma ekibi, kasırgaları yakından takip etmekle kalmıyor, içlerine uçuyor.

Uçak yolculuklarında insanların en çok gerildikleri anlar, keyifli yolculuklarının bir hava boşluğuna düşüp türbülansa yakalandıkları anlar oluyor. Bir grup meteorolog içinse bu durum günlük işlerinin bir parçasını oluşturuyor.

Kasırgalar ve hortumlar sık sık haberlere konu oluyor. Bu yapıların ne kadar hızlı hareket ettiklerinin, hangi güzergahı izleyeceklerinin ve şiddetlerinin ne olacağının takibi gerekiyor. Böylece önceden önlem almak mümkün hale geliyor.

kasırga içinde uçak

Her ne kadar uydu görüntüleri ve çeşitli istasyonlardan gelen veriler bu noktada önemli olsa da, küçük detaylar büyük kayıplara neden olabiliyor. Bu nedenle de kasırgaların mümkün olduğunca yakından takip edilmesi gerekiyor. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOOA)’ya bağlı bir grup meteorolog, bir kasırga ortaya çıktığında kasırganın yakınlarına değil, tam merkezine gidiyor. Ekibin bu iş için kullandığı araç ise yeni amacına uygun olacak şekilde modifiye edilmiş olan bir denizaltı avcısı. Uçak elbette ki bol bol savruluyor ve yolcuları sıfır G ortamda denge sağlamaya çalışıyor. 

Bütün bunlar olup biterken araç üzerindeki pahalı ve hassas ekipmanlar, uçağın içine düştüğü iklim olayını gözlemliyor. Kasırganın rüzgar hızı, nem oranı gibi bilgiler depolanıyor. Araştırmacıların elde ettiği her bilgi hayatları kurtarmaya yarıyor. 

Kaynak : https://www.wired.com/story/hurricane-forecasting/
9
2
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
9
2
2
1
1