Kedi Alerjilerini Tarihe Karıştıracak Bir Aşı Geliştirildi

33
4
3
2
2
Alerji nedeniyle kedilerle arasına mesafe koymak durumunda kalan insanlar, kedilerin alerjiye neden olmalarını bir miktar ortadan kaldıran yeni bir potansiyel aşının ortaya çıkmasıyla mutlu olabilir ancak bu araştırma, ümit verici olsa da tamamlanmış bir aşı, en az 2022 yılına kadar kullanılamayacak.

Söz konusu aşı, İsviçreli Hypocat tarafından geliştiriliyor ve bu aşı, şirketin adını da taşıyor. Geçtiğimiz Nisan ayında Hypocat, aşı ile ilgili yapılan bir araştırmanın sonuçlarını yayınladı. Alerji ve Klinik İmmunoloji Dergisi’nde yayınlanan çalışma, kedi alerjileri ile mücadele için çok akıllıca bir stratejiyi ayrıntılarıyla anlatıyor.

Aşı, alerji ilaçları ve mevcut immünoterapiler gibi kedilere alerjisi olan insanların bağışıklık sistemini hassaslaştırmaya çalışmıyor. Daha ziyade kedilerin bağışıklık sisteminde doğal olarak "Fel d 1" olarak ürettikleri spesifik bir proteinin veya alerjinin peşinden koşmaya çalışıyor. Kedi alerjisi olan kişilerin yaklaşık %90’ı "Fel d 1"e karşı antikor üretir. Bu nedenle aşı, başarılı olursa temelde yaptıkları "Fel d 1" miktarını büyük ölçüde azaltarak kedileri hipoalerjenik hâle getirecek.

Deney sonuçları, "Fel d 1" oranının büyük oranda azaldığını gösteriyor:

Çalışmada yapılan çeşitli deneyler boyunca 50’den fazla genç kedinin arka bacağına bu aşılardan vuruldu. Son deneyde kedilere 9 haftada 3 doz aşı vuruldu. Bazı kediler ise 6 ay sonra bir bağışıklık güçlendirici aşı oldu. Bu deneylerin sonunda ise araştırmacıların bildirdiklerine göre tüm kediler, alerjene karşı sürekli bir bağışıklık tepkisi geliştirdi ve güçlendirici aşılar, antikor seviyelerini yüksek seviyelerde tutmalarına yardımcı oldu.

Kedilerin kanlarından alınan örnekler ise laboratuvar ortamında incelendi ve "Fel d 1"lerinin nötrleşmiş olduğu, kedilerin tükürüklerinde ve gözyaşlarında daha az "Fel d 1" ürettiği ortaya çıktı.

Kediniz için endişelenmenize gerek yok:

kedi alarjisi

Hayvanseverler için en önemlisini söylemek gerekirse kediler, bu aşı deneyleri sırasında hiçbir zarar görmedi ve uzun vadeli hiçbir yan etkiyle karşılaşmadı. Bunun olası bir sebebi ise "Fel d 1"in bildiğimiz kadarıyla kedilerde çok önemli bir işlevi olmaması. Bazı kedilerde zaten doğal olarak düşük olan "Fel d 1", kedilerin vücutlarında eksildiğinde herhangi bir sağlık problemi ortaya çıkmıyor. Aşı, ayrıca proteinleri de tamamen ortadan kaldırmıyor.

Hypocat, bir aksilik olmazsa 2022’de piyasaya sürülecek:

Bu heyecan verici bir haber ancak aşının çıkması için henüz çok erken. Hypocat CEO’su Gary Jennigs, Gizmodo’ya yaptığı açıklamada şirketin hem ABD hem de Avrupa ilaç onay ajansları ile görüşmelerde bulunduğunu, klinik araştırmalar yapmaya ve seri üretime geçmek için zemin hazırlamaya başladığını söyledi. Jennigs, “Her şey planladığımız gibi giderse 2022’de aşılarımızı piyasaya sürmeyi umuyoruz” açıklamasını yaptı.

Kaynak : https://gizmodo.com/scientists-have-created-a-vaccine-for-cat-allergies-bu-1837242570
33
4
3
2
2
Emoji İle Tepki Ver
33
4
3
2
2