Evcil Hayvanlarımıza Kuru Mama Vermek Aslında Sanıldığı Kadar Sağlıklı Değil! Peki Minik Dostlarımızı Neyle Beslemek Gerekiyor?

15
10
7
2
1
Dostlarımıza çoğu zaman maalesef işlenmiş mamalar vererek aslında onların ömürlerini kısaltıyoruz. Peki onların daha sağlıklı beslenmesi için neler yapabiliriz? Cevabını bir uzmana sorduk...

Sizi, 25 yıldır insanlara yemek yapan Chef Rafet İnce'yle tanıştıralım. Yaklaşık 5 yıldır 13 ülke gezerek minik tüylü dostlarımıza sağlıklı yemekler hazırlamak için araştırmalar ve çalışmalar yaptı. Kendisi, dünyanın ilk "pet chef"i.

Chef Rafet İnce, kurduğu Pet Chef markasıyla minik dostlarımız için sağlıklı ve doğal pişirme yöntemleriyle, en önemlisi de mevsiminde yetişen ve tüketilmesi gereken sebze ve meyveleri farklı lezzetlerle bir araya getirerek minik dostlarımızın damak tatlarına hizmet ediyor.

"Çoğu ticari mamada kullanılan işlenmiş protein kaynakları, böbrekler ve karaciğer üzerinde kronik bir yük oluşturuyor."

Pet Chef Rafet İnce

Chef Rafet İnce; araştırmalarında köpeklerin ve kedilerin sağlıklı, yağsız kas kütlesini ve bağışıklık fonksiyonunu korumak için yaşlandıkça daha az değil, daha fazla proteine ihtiyacı olduğunu gözlemlemiş.

Çoğu köpek ve kedinin beslendiği protein türü, besinleri sağlam tutmak için minimum düzeyde işlenmiş yüksek kaliteli etten elde edilir. Oysa ticari mamalarda bulunan proteinler işlenmiş olduğu için özellikle de yaşlı evcil hayvanlar için tehlike arz eder.

Bu nedenle yaşlı evcil hayvanlar için, proteini azaltılmış ticari kuru mama ve konserve mamalar satılır. Kuru mamada ve konserve mamada kullanılan düşük kaliteli proteinin sindirimi zordur, özellikle de tüm yaşamları boyunca bu yiyeceklerle beslenen yaşlı kedi ve köpekler için. Köpeğinizi veya kedinizi, yemek için tasarlandığı diyete ne kadar erken geçirirseniz, o kadar çabuk canlı ve sağlıklı olma yolunda olacaklardır.

Tüylü dostlarımızın sağlıklı beslenmesi için gıdaların üretimi kadar tüketim şekli de önemli.

sağlıklı mama

Etlerin ve sebzelerin nasıl doğradığınızdan tutun, nasıl pişirdiğinize kadar her aşama sağlıklı beslenme için çok önemlidir. Doğru pişirilen bir yemek; protein, vitamin ve minerallerini kaybetmiyor. Böylece minik dostlarımızın hazmını kolaylaştırıyor ve vücutlarına zarar vermiyor.

Rafet Chef bunları göz önünde bulundurarak minik dostlarımız için 60 farklı ürün hazırlamış. Bu sağlıklı tarifler yavru köpek veya kedi, yetişkin ve yaşlı minik dostlarımızın beslenme ile ilgili bütün detayları uzman veterinerlerin bilgileri, önerileri ve kontrolleri ile üretiliyor.

Peki hayvanlar neden kuru mama yememeli? En azından büyük çoğunluğunu.

kuru mama

Rafet Chef, Amerika'daki uzun araştırmalarının sonucunda konuyla ilgili bir de kitap yazdı. İnsanlara yemek yaparken hayvan dostlarımızı da düşünen Chef, kuru mamaların içeriğini araştırınca ne kadar zararlı olduklarını gördü ve 25 yıllık şeflik tecrübesini bu alana da yansıtarak sağlıklı mama tariflerini sunmaya başladı.

Kediler ve köpekler için hazırladığı yemekleri kendisi bile yiyen Rafet Chef, bunun nedenini bu özel mamalarda zararlı hiçbir kimyasal madde olmamasına bağlıyor. Mamaların pek çok çeşidi bulunuyor: raw(çiğ/natürel), pişmiş mama, kolejen içeren gerçek et suları, ödül kurabiyeler, ödül kurutulmuş etlerden oluşan cipsler ve dahası...

Türkiye'de bilinmeyen "raw" mama kültürü tam olarak nedir?

raw beslenme

Raw, çiğ beslenme kültürüdür. Dünyada raw mama kültürü yaklaşık 9 yıldır tercih ediliyor ancak ülkemizde çok yeni, yaklaşık 2 yıldır uygulanıyor. Dünyada kuru mama kültürü gittikçe azalıyor.

Pet Chef'teki mamalar sağlıklı doğal besinler ile şefin öncülüğünde minik dostlarımızın sağlıklı beslenmesi düşünülerek hazırlanıyor. Ayrıca Pet Chef, Türkiye'nin ilk pet gurme marketini kurarak minik dostlarımıza mamalar üretiyor.

doğal mama

Natürel pişmiş mamalar geliştirildi ve bunların sağlık ölçümleri diyetisyen ve veterinerler öncülüğünde hesaplandı. Üstelik cips, kurabiye, dondurma, et suyu gibi çeşitli besinler de bulunuyor.

Dünyada gerçek bir şef tarafından, kedi ve köpek beslenmesi ile ilgili yazılan ilk kitap...

petchef

Sağlıklı beslenme; minik dostlarımızın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerini yeterli miktarlarda alıp vücudunda kullanmasıdır. Günümüzde minik dostlarımızın beslenme bilimi, hangi yemek pişirme tarzı ile hangi malzemelerin sağlığa yararlı ve zararlı olduğu konusunda oldukça fazla bilgi veriyor.

Minik dostlarımızı evlerimize alıp evcilleştirdikçe, onları doğal beslenmelerinden uzaklaştırıp sürekli kuru mama verme dönemine artık son vermek gerekiyor.  Evinizde hazırlayacağınız doğal, taze mamalar ile artık minik tüylü dostlarımızın yemek zamanlarını daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.

kedi maması

Taze mama ile nasıl daha sağlıklı beslendiklerini fark ederek onların mutluluğunu gördükçe sizler de mutlu olacaksınız. Ancak asla kulaktan dolma bilgilerle tarif yapmamanız gerekiyor. Kitaptaki bilgilerden, içindeki 45 tariften detaylı bir şekilde yararlanabilirsiniz.

Kitabın tüm telifi, sokakta yaşayan minik dostlarımızın daha iyi şartlarda yaşaması için kullanılıyor. Türkiye'nin farklı şehirlerinde yaşam kulübeleri yaptırılıyor. Bu kulübelerin, ormanlara veya sokaklara konulması için belediyelerle iş birliği yapılıyor. Ayrıca her ayın sonunda mama kumbaralarında birikenler sokak hayvanları için kullanılıyor.

Gurme hayvan mamalarının bir şef tarafından hazırlanıyor olmasının ne gibi artıları var?

ev yapımı mama

Pek çok kuru mamanın içinde neredeyse et bile yok. ABD'nin bazı bölgelerinde bilinçli toplum artık kuru mamadan vazgeçmiş durumda. Yurt dışında pet marketler Türkiye'ye kıyasla çok fazla, buralarda taze mama reyonları bulunuyor.

Şef dokunuşuyla hazırlanan mamalarda koruyucu kimyasal katkı maddesi bulunmuyor. Hayvanlar gerçek etin tadını alıyor. Bu tür mamalar hayvanların boşaltım sistemini rahatsız ederek onların sürekli tuvalete gitmelerinin önüne geçiyor. Ayrıca ağız kokusunu engelliyor ve tüyleri daha parlak oluyor.

Mamalarda bu 10 temelin sağlanması gerekiyor:

1. Sağlıklı
2. Taze
3. Göze hitap etmeli
4. Lezzetli
5. Doğal
6. Çiğ beslenme
7. Natürel pişirme teknikleri
8. Damağa hitap etmeli
9. Duyulara hitap etmeli
10. Hijyenik olmalı

Bir de kedi ve köpekler için birer tarif rica ettik Rafet Bey'den. Evde deneyebilirsiniz:

mama tarifleri

Köpekler için:

PATE ROSTO KÖFTE 
• 150 gr hindi kıyma 
• ¼ mor lahana (ince kıyılmış) 
• ½ havuç (küçük doğranmış) 
• ½ mor lahana
• ½ su bardağı bezelye
• 1 sap brokoli (sapları temizlenmiş, dallarına ayrılmış)
• 1 adet yumurta
• 1 dal taze biberiye •
• 2 yemek kaşığı kabak çekirdeği (ince kıyılmış)
• 1 su bardağı Pet Chef sebze suyu

1. Bütün malzemeyi blender da kıyma kıvamına gelesiye kadar çekiniz.
2. Tüm malzemeleri karıştırın ve yoğurun, rulo hale getirip yanmaz streçle sarın, 180 derecede 25 dakika pişirin. Soğutup Küp doğrayın. 
3. Soğuk servis edin.

Orta büyüklükteki kediler için 60 gram yarım kase bir porsiyon şeklinde günde 2 defa verebilirsiniz.

Kediler için:

SOMONLU TAVUK CİĞERLİ MİYA 
• 50 gr somon (küçük doğranmış)
• 50 gr tavuk ciğer (küçük doğranmış)
• ½ adet muz 
• ½ sap kereviz (küçük doğranmış) 
• ¼ mor lahana (ince kıyılmış)
• ⅓ su bardağı mısır
• 5 dal Frenk maydanoz
• ½ çay kaşığı rezene 
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• ½ çay kaşığı amarant (suda bekletilmiş)
• ½ çay kaşığı siyah kinoa (suda bekletilmiş)
• ½ su bardağı Pet Chef sebze suyu

1. Somonu ve tavuk ciğerini zeytinyağında 2 dakika kavurun.
2. Üzerine Pet Chef sebze suyunu ekleyin. 5 dakika pişirin.
3. Muz, amarant, kinoa ve Frenk maydanoz hariç kalan tüm malzemeyi sebze sulu karışıma ekleyin. 5 dakika daha pişirin.
4. Muzları ve maydanozu ince doğrayıp üzerine ekleyin, son olarak amarant ve siyah kinoayı serpip soğuk servis edin.

Rafet Chef, çoğu mama kabının kimyasal içerdiğini söyleyerek porselen mama kullanılmasını da tavsiye ediyor.

mama kabı

Özellikle de plastik kapların kullanılmamasını öneriyor.

Rafet Chef'in 24 Kitchen TV'de 4 Eylül'de Pet Chef adlı TV programı başlayacak. Bu da dünyada bir örneği olmayan bir proje. Ayrıca sosyal medya hesaplarını takip etmek isterseniz bağlantılara tıklayabilirsiniz: Chef Rafet İnce, Pet Chef, petchef.com.tr

15
10
7
2
1
Emoji İle Tepki Ver
15
10
7
2
1