Sosyal Medyada Viral Olan Bu Videolar Yüzünden Hyundai ve Kia Hırsızlığı Tavan Yaptı!

25
12
1
0
0
ABD'de bulunan yetkililer, son aylarda Kia ve Hyundai markalarına ait modellere yönelik hırsızlıklarda artış olduğunu açıkladı. Bunun, sosyal medyada dolaşan videolar ile arttığı belirtilirken, anahtarla çalışan araçların hedef alındığı aktarıldı. İki otomobil devi de olaylar ile ilgili gerekli önlemleri aldıklarını ifade etti.

Her ne kadar otomobillerde güvenlik sistemleri gelişmiş olsa da hırsızlık vakaları hâlen sık sık yaşanıyor. Şimdi Amerika Birleşik Devletleri’nden gelen haberler de hırsızların Kia ve Hyundai markalarına ait modelleri hedef aldığını ortaya koyuyor.

Wall Street Journal’ın haberine göre 2011 ila 2021 arasında çıkan bazı Kia modelleri ile 2016 ila 2021 arasında çıkan bazı Hyundai modellerinin anahtarlarında hırsızlığı kolaylaştıracak bir durum bulunuyor. Bu araçların, anahtar olmadan çalışmayı engelleyen sistemlerinin bulunmadığı ve geleneksel anahtarlar kullandığı belirtiliyor. Bu nedenle de ülkedeki hırsızlıkların arttığı söyleniyor.

Sosyal medyada dolaşan videolar hırsızlıkları artırdı

Illinois eyaletindeki polislerin açıklamalarına göre yetkililer, temmuz başından bu yana Kia ve Hyundai modellerini içeren 642 hırsızlık vakası kaydetti. Bu sayının geçen yıl aynı dönemde 74 olması da ne denli bir artış olduğunu ortaya koydu.

Yetkililer, bu ciddi artışın arkasında sosyal medyada dolaşan videoların olduğunu düşünüyor. Basın açıklamasında da bununla ilgili “Bu artışın, sosyal medyada insanlara arabaların anahtarsız nasıl çalıştırılacağını gösteren videolar ile bağlantılı olduğu düşünülüyor. Hırsızlar, anahtarsız tuşlu çalışan arabalara değil, fiziksel anahtara sahip araçları hedef alıyor” ifadeleri kullanılıyor.

Bahsedilen videoların, TikTok ve YouTube gibi mecralarda son zamanlarda viral olan bazı içerikler olduğunu söylemek mümkün. Videolarda; araçlara tornavida,USB kablo gibi şeylerle nasıl girilebileceği ve bu otomobillerin nasıl çalıştırılabileceği gösteriliyor. Polis, yaptığı açıklamalara Kia Boyz ismi verilen bir gruptan geldiği belirtilen videoların, ilk olarak pandemi sebebiyle kısıtlamaların başladığı 2020’de fark edildiğini de ekliyor.

Yetkililer, daha fazla polis devriyesi, insanlara yapılan uyarılar, bahsi geçen arabaları işaretlemek için stickerlar gibi birçok önlemin alındığını aktardı. Bunun ardından ise Ağustos ayında Milwaukee’deki Kia ve Hyundai hırsızlıklarında %22 ve %36’lık bir düşüş görüldü. Aynı bölgedeki hırsızlıklar, 2021’in ilk sekiz ayında önceki döneme göre %183 artış yaşamıştı.

Kia ve Hyundai, hırsızlığa karşı ‘direksiyon kilitleme’ özelliğini kullanıma sundu

Yetkililer şirketleri suçlasa da Hyundai ve Kia, konudan haberleri olduğunu ve önlem aldıklarını ifade etti. Şirketler, sosyal medyadaki viral videolar ve hırsızlıklar konusunda endişeli olduklarını, eski modellere sahip kullanıcıların güvenliği için ‘direksiyon kilitleme’ özelliğini kullanılabilir hâle getirdiklerini belirtti. Hyundai, 1 Ekim’de hırsızlıklara karşı bir güvenlik kitinin çıkarılacağını da açıklamalarına ekledi.  

Olay ABD’de yaşansa da bu markaların araçlarının ülkemizde de oldukça popüler olduğunu biliyoruz. Bu yüzden geleneksel anahtarlarla çalışan araçlara sahip insanların bu tarz hırsızlıklar konusunda dikkatli olması gerekiyor.

Bir YouTuber'ın konuyla ilgili çektiği bir video:

Kaynak : https://www.businessinsider.com/glitch-in-hyundais-and-kias-makes-them-easy-to-steal-2022-9?utm_source=feedly&utm_medium=webfeeds
25
12
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
25
12
1
0
0