Kitaptan Uyarlanmış Filmler: En Etkileyici 30 Kitap ve 30 Film Önerisi

20
12
9
7
2
Kitaptan Uyarlanmış Filmler: En Etkileyici 30 Kitap ve 30 Film Önerisi
Yoğun ilgi gören kitaplar, sadece okuyucuya değil seyirciye de hitap etsin diye çoğu zaman sinemaya uyarlanır. Hayalimizde canlandırdığımız hikâyeleri beyaz perdede görmek bizi son derece mutlu eder. Biz de severek okumuş olabileceğiniz ya da okuyacağınız kitaplardan uyarlanan bir film listesi oluşturduk.

Kitapların sinemaya uyarlanmasının belki de en güzel yanı -eğer kitabı okuduysak- kafamızda canlandırdığımız karakterleri beyaz perdede kanlı canlı görmektir. Diğer taraftan edebî bir eser eğer kaliteli şekilde beyaz perdeye uyarlanırsa sonuçlar her zaman tatmin edici oluyor, doya doya "kitap gibi filmler" izleyebiliyoruz.

Bazı kitaplar, sahip oldukları hikâyeler sayesinde sadece bir kitap olmaktan çıkıp görsel bir şölene, yani filme dönüşebiliyorlar. Biz de sizler için hem okurken hem de izlerken zevk alabileceğiniz kitaplardan uyarlanmış en başarılı filmlerden bir derleme oluşturduk. Harry Potter ve The Lord of The Rings gibi izlemeyenin veya bilmeyenin olmadığı alışılagelmiş serileri elbette listeye eklemedik. Keyifli okumalar dileriz. 

Kitaptan sinemaya uyarlanmış filmler

Little Women (Küçük Kadınlar)

  • Yıl: 2019
  • Tür: Dram, Romantik
  • Oyuncular: Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh

Little Women, Loisa May Alcott’un aynı adlı 1868 basımı romanından uyarlanmış bir film. Film, Amerika’da yaşanan iç savaş sonrası yaşamlarını zor şartlar altında sürdürmeye çalışan dört kız kardeşin hikâyesini anlatıyor. 

Babalarının savaşa katılmasının ardından anneleriyle birlikte yalnız kalan bu dört kız kardeş, çeşitli zorluklara göğüs germek zorunda kalır ancak ne yaşanırsa yaşansın birbirlerinin her zaman yanındadırlar.

Roman, her ne kadar sevgi üzerine yoğunlaşsa da yakın zamanda Barbie filmi ile de ismini anmış olduğumuz yönetmen Greta Gerwig, hikâyeye küçük dokunuşlar ekliyor ve filmi biraz başarı ve tutku üzerine yoğunlaştırıyor.

Filmin uyarlandığı kitabı satın almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Sense and Sensibility (Aşk ve Yaşam)

  • Yıl: 1995
  • Tür: Dram, Romantik
  • Oyuncular: Emma Thompson, Kate Winslet, James Fleet 

Ünlü İngiliz yazar Jane Austen tarafından yazılan, 1811 yılında yayımlanan ve büyük ses getiren Sense and Sensibility isimli kitap, 1995 yılında Ang Lee tarafından beyaz perdeye uyarlanmıştı.

En İyi Uyarlama Senaryo dalında Oscar ödülüne sahip olan Sense and Sensibility, beyaz perdede kitabı izleyicilere kelimenin tam anlamıyla yaşatmayı başardı.

Elinor, Marianne ve Margaret, babalarının vefatının ardından anneleriyle birlikte yaşamaya başlarlar. O dönemlerin yasası gereği babalarından kalan miras, üvey kardeşleri John’a kalır ve son derece kibirli olan John, eşiyle birlikte üvey kız kardeşlerinin yanına taşınır.

Kızlar, yaşadıkları maddi zorluklarla sınıf farklılıklarının acı verici yönlerini görmeye başlar ve âşık olduğu adamlarla bu sınıf ayrımı iyice pekişir. 

Filmin uyarlandığı kitabı satın almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Persepolis

  • Yıl: 2007
  • Tür: Biyografi, Animasyon, Dram 
  • Seslendirenler: Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, Gena Rowlands

Persepolis, Marjane Satrapi’nin kendi hayatını anlattığı otobiyografik çizgi romanından uyarlama bir film. Film, İran Devrimi’nin ortasında hayatı tamamen değişen Marjane’in yasaklarla geçen zorlu yaşam sürecini ve İslam Devrimi'ne gösterdiği tepkiyi anlatıyor. Persepolis, İran Devrimi sırasında neler yaşandığını merak eden herkesin izlemesi gereken bir film.

Marjane, ailesi ve arkadaşlarıyla birlikte son derece modern ve özgür bir hayat yaşarken, İran’da 1970 yılında yaşanan İslam Devrimi, herkesin hayatını 180 derece değiştiriyor. Bugüne kadar devrim hakkında birçok şey yazılıp anlatılsa da olanlara bir de küçük bir kızın gözünden bakmak, izleyicide son derece farklı bir bakış açısı yaratıyor. 

Filmin uyarlandığı kitabı satın almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Hidden Figures (Gizli Sayılar)

  • Yıl: 2016
  • Tür: Biyografi, Dram, Tarih
  • Oyuncular: Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monáe

Hidden Figures; matematikçi Katherine Johnson, Dorothy Voughan ve Mary Jackson’ın gerçek hikâyelerini konu alıyor. Margot Lee Shetterly tarafından yazılmış ve Theodore Melfi tarafından beyaz perdeye uyarlanmış bu yapım, üç Afro-Amerikan kadının NASA’da nasıl büyük işlere imza attığını anlatıyor. 

Bu üç zeki bilim insanı, NASA’da o zamanlar yaşanan büyük sorunların çözülmesine yardımcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda Dünya yörüngesine çıkacak ilk astronot John Glenn’in operasyonunda büyük çalışmalara imza atıyor. Hem ırkçılığın hem de cinsiyetçiliğin bütün duvarlarını yıkan bu üç kadının hikâyesini bir an önce izlemelisiniz. 

The Devil Wears Prada (Şeytan Marka Giyer)

  • Yıl: 2006
  • Tür: Komedi, Dram
  • Oyuncular: Anne Hathaway, Meryl Streep, Adrian Grenier

The Devil Wears Prada (Şeytan Marka Giyer) Lauren Weisberger'ın yazmış olduğu 2003 basımı aynı adı taşıyan kitaptan sinemaya uyarlanmıştı. Filmde Meryl Streep’in canlandırmış olduğu Miranda Priestly karakteri, bugüne kadar sinema tarihinin en kötü kalpli kadınlarının arasında yer alıyor.

Film, son derece sade ve mütevazı bir hayat yaşamak isteyen gazeteci Andrea Sachs’ın hikâyesini anlatıyor. Andrea, henüz yeni mezun olmuşken ülkenin en prestijli moda dergilerinden birine asistan olarak işe girer ve bambaşka acımasız bir dünyayla karşılaşır. Andrea, patronu Miranda’ya ve karşılaştığı zorluklara rağmen hırslı bir şekilde kariyer basamaklarını tırmanmaya başlar. 

Filmin uyarlandığı kitabı satın almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

No Country for Old Men (İhtiyarlara Yer Yok)

  • Yıl: 2007
  • Tür: Gerilim, Polisiye, Dram
  • Oyuncular: Tommy Lee Jones, Javier Bardem, Josh Brolin

Bir başyapıt olarak kabul edilen İhtiyarlara Yer Yok, Joel ve Ethan Coen tarafından beyaz perdeye uyarlanmış ve dört farklı dalda Oscar ödülü almaya hak kazanmış bir film. Kitabın hikâyesi, Vietnam gazisi olan Llewelyn Moss'un olay yerinde bulduğu bir çantayı almasıyla başlıyor. Moss, bulmuş olduğu çantanın başını çok büyük belaya sokacağından habersizdir.

Kendisini bir anda uyuşturucu ticaretinin ortasında bulan Moss peşinde bir kiralık katilin olduğunu öğrenir olayların içerisine istemese de masum insanları karıştırır. Yönetmenler, filmi Cormac McCarthy tarafından yazılmış kitaba son derece sadık kalarak beyaz perdeye taşımış. 

Filmin uyarlandığı kitabı satın almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

A Scanner Darkly (Karanlığı Taramak)

  • Yıl: 2006
  • Tür: Animasyon, Polisiye, Dram
  • Oyuncular: Keanu Reeves, Winona Ryder, Robert Downey Jr.

Son derece güçlü bir kadroya ve ilginç bir konuya sahip olan A Scanner Darkly, Philip K. Dick tarafından yazılmış ve aynı adla beyaz perdeye taşınmış bir bilim kurgu romanı. 2006 yılında çıkan uyarlama filminin yönetmen koltuğunda ise Richard Linklater oturuyor. 

Film, bir yeraltı dedektifi olarak çalışan Bob Arctor’un yaşadığı olayları konu alıyor. Bob, büyük bir uyuşturucu çetesini çökertmek için başka bir küçük uyuşturucu örgütüyle çalışmaya ve zamanla şizofrenik belirtiler göstermeye başlıyor. Çok geçmeden Bob, kendisiyle aynı kimliğe sahip birden fazla insanın olduğunu öğreniyor. 

The Silence of The Lambs (Kuzuların Sessizliği)

  • Yıl: 1991
  • Tür: Polisiye, Dram, Gerilim
  • Oyuncular: Jodie Foster, Anthony Hopkins, Lawrence A. Bonney

Anthony Hopkins’in üstün oyunculuk yeteneklerini sergilediği bu filmin kitaptan uyarlama olduğunu biliyor muydunuz? Thomas Harris’in yazmış oldu aynı adlı kitaptan esinlenilen bu film, Jonathan Demme tarafından kitaba son derece sadık bir şekilde beyaz perdeye uyarlanmış.

Beş Oscar ödüllü filmin hikâyesinde FBI ajanı Claris Starling, diğer FBI ajanlarının derisini yüzerek katleden bir seri katilin peşine düşer ve son derece sarsırı olaylar ile karşılaşır. Artık kült bir yapım hâline gelen bu film, öyle can alıcı sahnelere sahip ki oyuncuların göstermiş olduğu performanslara tekrar tekrar şaşıracaksınız.

Filmin uyarlandığı kitabı satın almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

The Perks of Being a Wallflower (Saksı Olmanın Faydaları)

  • Yıl: 2012
  • Tür: Dram, Romantik
  • Oyuncular: Logan Lerman, Emma Watson, Ezra Miller

1999 yılında Stephen Chbosky tarafından yayınlanan bu kitap, çok geçmeden bütün gençlerin favori kitabı haline gelmişti. The Perks of Being a Wallflower (Saksı Olmanın Faydaları), 2013 yılında beyaz perdeye yine kitabın yazarı tarafından taşındı. Bizzat yazarın yönetmen koltuğuna oturmuş olması ise bu film için bir artı olmuştu.

Film, ergenlik yıllarında zorbalığa ve ilgisizliğe maruz kalan genç Charlie’nin yaşadığı zorlukları konu alıyor. Chbosky, gençlerin düştüğü uyuşturucu batağını ve insanların bu yüzden verdiği kayıpları güzel bir dille hem seyirciye hem de okuyucuya aktarmayı başarabilmiş. 

Filmin uyarlandığı kitabı satın almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Crazy Rich Asians (Çılgın ve Zengin Asyalılar)

  • Yıl: 2018
  • Tür: Komedi, Romantik, Dram
  • Oyuncular: Constance Wu, Henry Golding, Michelle Yeoh

Kewin Kwan’ın 2013 yılında yazmış olduğu bu kitap, aşk romanı türünde dünya çapında ilgi gördü ve hâl böyle olunca kitap, Jon M. Chu tarafından beyaz perdeye taşındı. Film o kadar başarılı oldu ki birçok dalda Altın Küre Ödülleri’ne aday gösterildi. 

Film, New York’ta yaşayan Rachel Chu’nun yaşadığı olayları ele alıyor. Rachel, sevgilisi Nick’in en yakın arkadaşının evlenmesi üzerine Singapur’a gitmek zorunda kalır ve burada hem yeni bir ülke göreceği hem de Nick’in ailesiyle tanışacağı için heyecanlıdır. Rachel, çok geçmeden Nick’in Singapur’daki en zengin ailenin çocuğu olduğunu öğrenir. 

The Curious Case of Benjamin Button (Benjamin Button'ın Tuhaf Hikâyesi)

  • Yıl: 2008
  • Tür: Dram, Fantastik, Romantik
  • Oyuncular: Brad Pitt, Cate Blanchett, Tilda Swinton

Anlatımıyla zamanın kavramına bağlı olarak insan bedeninin işleyişini resmen tersine çeviren F. Scott Fitzgerald, yaşlı bir bedende doğan ve gittikçe gençleşen Benjamin Button'ın hikâyesini anlatıyor.

The Great Gatsby (Muhteşem Gatsby) gibi başarılı romanlarıyla da anılan Amerikalı yazar Francis Scott Key Fitzgerald'ın 1992 yılına ait The Curious Case of Benjamin Button (Benjamin Button'ın Tuhaf Hikâyesi) isimli romanının alışılmadık hikâyesi, meraklı okuyuculardan sonra David Fincher'ın da ilgisinden kaçmamıştı.

David Fincher'ın yönetmenliğini üstlendiği ve oyunculuk açısından tatmin edici olan filmin çoğu sahnesi ise akılda kalıcı bir etkiye sahip. Benjamin Button, Daisy isimli bir kıza âşık olmuştur ancak sendromu yüzünden yaşlı bir adamın bedenine sahiptir.

Tabii aşkları burada son bulmaz. Yıllar ilerledikçe gençleşen Button ve yaşlanan Daisy nihayet bir araya gelmiştir. Ancak önlerinde aşamayacakları bir sorun vardır. Button gençleşmeye ve Daisy ise yaşlanmaya devam etmektedir.

Filmin uyarlandığı kitabı satın almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Perfume: The Story of a Murderer (Koku: Bir Katilin Hikâyesi)

  • Yıl: 2006
  • Tür: Suç, Dram, Fantastik
  • Oyuncular: Ben Whishaw, Dustin Hoffman, Alan Rickman

Patrick Süskind'in 1985 yılında yayımladığı ve özgün adı "Das Parfum" olan Koku isimli romanı, Süskind'in en ünlü eseri. 18. yüzyıl Fransası'nda geçen hikâyenin baş kahramanı Jean-Baptiste Grenouille, kokulara alışılmadık derecede hassasiyet geliştirmiştir.

Bu denli bir hassasiyete sahip olmasına karşın vücudunun salgıladığı herhangi bir kokunun olmadığını fark ettiğinde ise mükemmel kokuyu arama yolundaki bir seri katil olma düşünceleri şekillenir. 

Özellikle Almanya'da büyük ses getiren romanın hikâyesi birçok büyük yönetmenin de ilgisini çekmişti ve ilerleyen yıllarda Cloud Atlas (Bulut Atlası) ile tekrardan ismi anılacak olan Alman yönetmen Tom Tykwer tarafından 2006 yılında Perfume: The Story of a Murderer adıyla sinemaya uyarlandı.

Filmin ana karakteri Grenouille'in kokulara olan hassasiyetindeki derinliği ağır çekim sahnelerle ve ses oynamalarıyla aktarmayı hedefleyen yönetmen, uyarladığı kitabın yarattığı sükseyi başarılı yöntemlerle beyaz perdeye taşıdı.

Filmin uyarlandığı kitabı satın almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Pride & Prejudice (Aşk ve Gurur)

  • Yıl: 2005
  • Tür: Dram, Romantik
  • Oyuncular: Keira Knightley, Matthew Macfadyen, Brenda Blethyn

Birçok okuyucuda tekrar tekrar okuma isteği uyandırabilmiş, aşkın ve beraberinde hissettirdiklerinın yanı sıra toplumsal sınıf farklılıklarını da ele almaktan çekinmeyen Jane Austen'ın Aşk ve Gurur isimli kitabını okumayı hâlen erteliyorsanız daha fazla ertelememenizi öneriyoruz.

Sonrasında yine kitap uyarlaması olan Anna Karenina ve Atonement (Kefaret) filmlerini yöneten Joe Wright, Aşk ve Gurur romanında ortaya koyduğu adaptasyon ile sinemaya başarılı bir kitap adaptasyonu filmi bırakmıştı.

Kadınlar ve toplum algısı adına birçok eleştirisel değer taşıyan kitabın uyarlaması, İngiltere'de yaşayan Bennet ailesinin en büyük kızı Jane'in Mr. Darcy ile yakınlaşma süreçlerini ve kız kardeşlerinin evlilikleriyle beraber birçok yanlış anlaşılmayı da beraberinde barındırıyor. Aşk ve Gurur, hâlen birçok kişi için kitaptan sinemaya uyarlanmış en keyifli ve iç ısıtan filmlerin arasında yer alıyor.

Filmin uyarlandığı kitabı satın almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

The Princess Bride (Prenses Gelin)

  • Yıl: 1987
  • Tür: Macera, Komedi, Aile
  • Oyuncular: Cary Elwes, Mandy Patinkin, Robin Wright

Üç düzenbaz tarafından kaçırılan Buttercup isimli prenses, kurtarıcısı olacak Westley isimli kahramanı ile mutlu bir aşk yaşayacaktır. Fantastik bir konusu ve masalsı bir anlatımı olan The Princess Bride (Prenses Gelin) isimli romanın yazarı William Goldman, okuyucuları korsanlarla ve devlerle dolu çocuksu bir maceraya doğru sürüklüyor. 

Âşık olduğu kişi tarafından kurtarılan güzel prensesin fantastik hikâyesini konu alan ve kitapla aynı ismi taşıyan filmin yönetmen ise aynı zamanda The Wolf of Wall Street (Para Avcısı) filminin de yönetmeni olan Rob Reiner.

Oyunculuk açısından izleyicileri iyi bir performans ile karşılayan uyarlamada aynı zamanda kitabın çocuksu ve masalsı havası kaybedilmemiş, hüzün ve mutluluk birleştirerek Rob Reiner tarafından ekranlara zekice taşınmış bir aile filmi.

Filmin uyarlandığı kitabı satın almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Dead Poets Society (Ölü Ozanlar Derneği)

  • Yıl: 1989
  • Tür: Komedi, Dram
  • Oyuncular: Robin Williams, Robert Sean Leonard, Ethan Hawke

N. H. Kleinbaum'un kaleme aldığı, 1950'li yıllarda yatılı okulu olan Welton Academy'de geçen kitabının konusunda varoluşçuluk ve carpe diem felsefesine sıkça rastlanıyor.

Öğrencilerinin kendilerine dayatılmış olan eğitim sistemine ve ailelerinin baskılarına karşı bireyselcilik ile yaklaşmalarını isteyen edebiyat öğretmeni John Keating, zincirlerini kırmak istediği öğrencilerine özgürlüğün ve anı yaşamanın anlamını anlatmaya çalışır. 

Bolca edebiyat ve sanat dolu kitabın filmi de bir o kadar şiirin keyiflendirici ve heyecan verici ahengine, aynı zamanda da tek düzeliğe dair sorgulatıcı bir burukluğa sahip.

Kleinbaum'un romanını aynı isimle sinemaya uyarlayan Peter Weir'in yönettiği 1989 yapımı film, En İyi Özgün Senaryo Akademi ödülü ve En İyi Film dalında BAFTA ödülü kazanmıştır. 

Filmin uyarlandığı kitabı satın almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Fantastic Mr. Fox (Yaman Tilki)

  • Yıl: 2009
  • Tür: Animasyon, Macera, Komedi
  • Seslendirmenler: George Clooney, Meryl Streep, Bill Murray

Roald Dahl'ın yazmış olduğu Fantastic Mr. Fox (Yaman Tilki) isimli kitap, damakta hayvan çiftliği kitabındaki gibi bir tat bırakan aslında çocukça bir senaryo ve anlatımın olduğu ancak altında yazan mesajların çok daha büyük düşüncelerle anlaşılmak için beklediği 104 sayfalık ince bir roman.

Dahl, okudukça kafanızın içinde şekillenecek renkli betimlemeleri bolca yer veriyor. Karınlarını çiftliklerden yemek çalarak doyuran tilki ailesini, bu tilki ailesini yakalamak için çiftlik sahiplerinin kurduğu tuzakları, hayvanların arasındaki eğlenceli iletişimi ve ana karakter olan Tilki Bey'in kıvrak zekâsı ile günü kurtarışını eğlenceli bir dille anlatıyor.

Filmlerinde kullandığı renkleri ve çekim açıları ile sinemada belli başlı bir yere sahip olan Wes Anderson'ın yönettiği uyarlama stop-motion animasyonunda kitaba son derece sadık kalındığı gözlemlenebiliyor.

Bizzat kitabı okurken kafanızda canlanan sahnelerin ekrana taşındığını görmek ve bunu bir diğer insanın aynı kitabı okurken kafasında canlanan resimlerle pekiştirmek oldukça keyifli.

Filmin uyarlandığı kitabı satın almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

A Clockwork Orange (Otomatik Portakal)

  • Yıl: 1971
  • Tür: Suç, Bilimkurgu
  • Oyuncular: Malcolm McDowell, Patrick Magee, Michael Bates

Orijinal ismi A Clockwork Orange olan Otomatik Portakal romanında Anthony Burgess, Brutalizm'in etimolojik kavramlarıyla ele alınan bir distopik toplumu anlatıyor.

Suçun artık normal sayıldığı hiddet dolu topluluğun içindeki dört genç adamdan oluşan çetenin Alex isimli üyesi ise kitabın ana karakteri. Gece çökünce her türlü pisliği yapmak için kol gezen çete üyesi Alex'in suçüstü yakalanmasının ardından Ludovico tekniği ile "kötülükten tiksindirmek" amacıyla işkence edilir. 

İradeden ve iradenin sağladıklarından yoksun kalırsak saf bir kötü olup olmayacağımız, insanın aslında içten içe vahşi bir canavar olabileceği ve içindeki canavarın terbiye edilip edilemeyeceği dilemmasını; simgelerden, imgelerden ve müzikten oluşan tiyatral bir film ile anlatan yönetmen ise Stanley Kubrick.

1971 yılında çıkışını yapan filmin fazlasıyla şiddet içermesi sebebiyle bazı kısımları filmden çıkarılmış ve rahatsız edici sahneleri yüzünden birkaç ülkede ise tamamen yasaklanmıştı. 

Filmin uyarlandığı kitabı satın almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

2001: A Space Odyssey (2001: Bir Uzay Macerası)

  • Yıl: 1968
  • Tür: Macera, Bilimkurgu
  • Oyuncular: Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester

Arthur C. Clarke'ın yazdığı ve Stanley Kubrick'in uyarlama filminin yapımı ile eş zamanlı geliştirdikleri, 1968 yılında yayımlanan uzay temalı bilim kurgu romanı.

2001: Bir Uzay Macerası ismiyle Türkçe basımı yapılan kitap; Ay'da yapılan kazı çalışmalarında ince, dikdörtgen, uzun, siyah ve parlak yapıdaki, muhtemelen insanlardan önce yaşamış uygarlıkların işareti olabilecek bir monolith'in çıkarılmasını konu alıyor.

Kitabın en önemli bilim kurgu romanlarından olmasındaki neden ise Neil Armstrong'un Ay'a ayak basmasından bir sene önce yazılmasına rağmen gezegenlerle, boyutlarla ve insanüstü varlıklarla alakalı oldukça çağ üstü bir anlatıma sahip olması.

Kitabın sonlarına doğru daha soyut bir anlatıma yer verilmiş olunması ve zamanına göre daha profesyonel görsellerin kullanılması gerekçesi, bu dâhiyane düşünülmüş kitabı beyaz perdeye uyarlama yolunda Stanley Kubrick'i yönetmen koltuğundan kaldıramamıştı.

2001: A Space Odyssey (2001: Bir Uzay Macerası) kitabı ile aynı ismi taşıyan uyarlama filmi, sinemada ikonik bir yer kazanmış ve sinemaseverler arasında artık bir kült hâline gelmişti.

Filmin uyarlandığı kitabı satın almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

The Shining (Cinnet)

  • Yıl: 1980
  • Tür: Dram, Korku
  • Oyuncular: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd

Sinemaya uyarlanmış olan kitap, Stephen King'in psikolojik korku türündeki en bilinen eserlerinden. Jack Torrance, kış ayında çalışmak üzere Overlook Oteli’nde bekçilik için işe alınır.

Yönetici, işin psikolojik baskısı konusunda Jack'i uyarmak zorundadır çünkü bir önceki bekçi, izolasyonun getirdiği huzursuzluk sebebiyle ailesini ve en sonunda da kendisini öldürmüştür.

Mevsim sonu işi olduğu için Jack Torrance'ın bekçilik yapacağı otelde kendisi, eşi ve çocuğundan başka kimseler olmayacaktır. Bu süreçte Jack tıpkı bir önceki çalışan gibi delirmeye başlar.

1974'te King, Colorado'da bulunan Stanley Oteli'nde dolaşırken uzun koridorlardan ve otelin sahip olduğu izole ortamdan ilham aldığını hissetmiş, 1977'de ise ilhamını kaleme aktarması sonucunda "The Shining" isimli romanı yayımlanmış ve oldukça rağbet görmüştü.

Stephen King, romanın beyaz perde uyarlamasını pek de sevemediğini belirtmişti. Çoğu okuyucu, kitabın hikâyesine olan tutarlılığını tartışmalı bulsa da The Shining (Cinnet) filmi oldukça geniş bir kitle tarafından beğenildi.

Filmin sahip olduğu hava, mükemmel simetriye sahip çekim açıları, otelin uzun koridorları ve devasa boyuttaki yapısı; sinemaya sinecek ikonik sahneleri oluşturabilmişti. The Exorcist gibi kült sayılan korku filmlerinin arasında yer alan The Shining'in yönetmeni ise Stanley Kubrick.

Filmin uyarlandığı kitabı satın almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Life of Pi (Pi'nin Yaşamı)

  • Yıl: 2012
  • Tür: Macera, Dram, Fantezi 
  • Oyuncular: Suraj Sharma, Irrfan Khan, Adil Hussain

Yann Martel'in yazmış olduğu Man Booker ödüllü kitap, hayvanat bahçesi sahibi bir ailenin yaptığı göç ile şekilleniyor. Hayvanlarla dolu gemide ailesiyle beraber Kanada'ya yaptığı yolculuk sırasında geminin batması sonucu Pi isimli çocuğun yanına alacağı Bengal kaplanı dahil birkaç hayvanla çıktığı sandal yolculuğunu konu alıyor.

Bir yandan ailesini kaybetmenin acısını sinirmeye çalışırken bir yandan da okyanusun derin bilinmezliğine doğru yolculuk yapan Pi, başarıya giden yolda sabretmeyi öğreniyor.

Ang Lee’nin yönetmenliğindeki ve dört ayrı dalda Oscar ödülü kazanan Life of Pi, ailenizle izleyebileceğiniz başarılı uyarlama filmlerin arasında yer alıyor. Life of Pi (Pi'nin Yaşamı); sinematografisindeki muazzam işleriyle, izleyicide çeşitli duygular uyandırabilen arka plan müzikleriyle ve vermek istediği değerli mesajlarıyla birlikte kesinlikle harika bir bütünü oluşturuyor.

Filmin uyarlandığı kitabı satın almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Into the Wild (Özgürlük Yolu)

  • Yıl: 2007
  • Tür: Macera, Biyografi, Dram
  • Oyuncular: Emile Hirsch, Vince Vaughn, Catherine Keener

Jon Krakauer tarafından kaleme alınan biyografi türündeki Into the Wild -bizdeki basımıyla Yabana Doğru- isimli kitap, banka hesabındaki bütün birikimini hayır kurumuna bağışlayıp toplumdan uzak bir yaşam sürmek adına karavanına atlayıp Alaska'ya doğru yolculuğa çıkan 24 yaşındaki Christopher Johnson McCandless'ın gerçek hikâyesini anlatıyor.

Dört ay boyunca yiyecek arama ve avlanma sorunları ile uğraştıktan sonra terk edilmiş bir otobüste açlıktan ölen McCandless -bulunmama ümidiyle kendine koyduğu isimle Alexander Supertramp-, okuyucuları ideolojik yaşam arayışındaki tehlikeli macerasına konuk ediyor.

Aklınıza zaman zaman yatan o her şeyi bırakıp uzaklara gitme hayalini gerçekleştiren McCandless'ın yalnız kalma isteğine ortak olabildiğiniz bir beyaz perde uyarlaması da var.

McCandless'ın macerasına Sean Penn'in yapımcılığını üstlendiği uyarlama filmi ile tekrardan konuk olmak isteyebilirsiniz. En İyi Film dalında Gotham Bağımsız Film Ödülü verilen Into the Wild aynı zamanda En İyi Film Müzikleri dalında Altın Küre ödülüne sahip.

Filmin uyarlandığı kitabı satın almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

To Kill a Mockingbird (Bülbülü Öldürmek)

  • Yıl: 1962
  • Tür: Suç, Dram
  • Oyuncular: Gregory Peck, John Megna, Frank Overton

Adalet arayışı ve ırkçılık üzerine dokunaklı bir eleştri sayılabilecek Pulitzer ödüllü romanın yazarı Harper Lee, dokunaklı anlatımıyla okurlar tarafından yıllar sonra bile unutulmayacak kadar anlamlı bir hikâyeyi kaleme almıştı.

İlk basımı 1960 yılında gerçekleşen kitabın hikâyesinde Harper Lee, adalet duygusu kuvvetli olan Atticus Finch isimli avukatın Tom Robinson isimli siyahi müvekkilini savunmasına bir çocuğun bakış açısının masumluğunu katıyor. 

To Kill a Mockingbird -bizdeki adıyla Bülbülü Öldürmek isimli kitap- kısa süre sonra 1962 yılında Robert Mulligan tarafından sinemaya uyarlandı. Filmin bıraktığı etki ise tartışılamayacak kadar değerli olmuştu.

Atticus Finch'i oynayan Gregory Peck'in kazandığı en iyi aktör dalındaki Oscar dahil toplamda üç Oscar ödülü ve üç Altın Küre ödülüne sahip film aynı zamanda 2007 yılında AFI tarafından oluşturulan tüm zamanların en iyi Amerikan filmleri listesinde yirmi beşinci sırada yer aldı. 2020 yılında ise İngiliz Film Enstitüsü'nün 15 yaşına kadar görmeniz gereken 50 film listesine dahil oldu. 

Filmin uyarlandığı kitabı satın almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

The Shawshank Redemption (Esaretin Bedeli)

  • Yıl: 1994
  • Tür: Dram
  • Oyuncular: Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton

Artık bir klasik hâline gelen, öneri listelerine yazıldığı zaman "Esaretin Bedeli'ni izlemeyen mi kaldı?" eleştirilerine rastlayabileceğiniz The Shawshank Redemption (Esaretin Bedeli) isimli filmin aslında Stephen King'in "Kuşku Mevsimi ve Esaretin Bedeli" kitabındaki "Rita Hayworth and Shawshank Redemption" adlı kısa hikâyeden uyarlanmış olduğunu biliyor muydunuz?

1982 yılında yayımlanan kitap, eyalet hapishanesinde uzun süredir mahkum olan Red'in ve haksız yere cinayetten mahkum edilen bankacı Andy Dufresne ile olan dostluğunu, umutlarını diri tutma çabalarını anlatıyor.

Kitabın ismi değiştirilmeden uyarlandığı ve Frank Darabont'ın yönetmeni olduğu film, yedi Oscar adaylığına sahipti fakat Forrest Gump ile aynı sene yayımlanmış olmasının getirdiği şanssızlıkla ödüllerin hiçbirini kazanamamıştı.

Yine de en başarılı bulunan ve en çok izlenen filmlerden biri olarak anılıyor. The Shawshank Redemption, her şeye rağmen IMDb'de "En İyi 250 Film" listesinde 9.3 puanıyla yıllardır birinci sırada yer alıyor. İzlemediyseniz kesinlikle izlemeniz gereken filmlerin en başında diyebiliriz.

Filmin uyarlandığı kitabı satın almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Schindler's List (Schindler'in Listesi)

  • Yıl: 1993
  • Tür: Biyografi, Dram, Tarih
  • Oyuncular: Liam Neeson, Ralph Fiennes, Ben Kingsley

Tomas Keneally'nin yazmış olduğu Schindler's List (Schindler'ın Listesi) kitabı, İkinci Dünya Savaşı sırasında Holokost'ta Nazi işgali altında tutulan 1200 Yahudi'nin hayatını kurtaran Oscar Schindler'ın gerçek hikâyesine dayanıyor. Booker Ödülü ve Los Angeles Times Kurgu Ödülü sahibi kitap, hem tarihi açıdan hem de insani açıdan birçok değer taşıyor. 

Kitabın beyaz perde uyarlamasının yönetmeni Steven Spielberg oldu. En İyi Film Oscar'ı dahil yedi Oscar, altı BAFTA ve üç Altın Küre kazanan Schindler's List; kitaptan ekranlara taşınan değerli hikâyesinin tutarlılığı ve dokunaklı müziklerinin başarısıyla en etkileyici filmlerin arasında ilk sıralarda yer alıyor. 

Filmin uyarlandığı kitabı satın almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

A Beautiful Mind (Akıl Oyunları)

  • Yıl: 2001
  • Tür: Biyografi, Dram, Gizem
  • Oyuncular: Russell Crowe, Ed Harris, Jennifer Connelly

Otuzlu yaşlarında şizofreni hastalığı nüks eden Nobel ödüllü ekonomist ve matematikçi John Nash'in biyografisini A Beautiful Mind (Akıl Oyunları) ismiyle romana dönüştüren Sylvia Nasar, Nash'in şizofreni hastalığının üstünden gelişini ve diğer matematikçilerle olan rekabetlerinin gerçek hikâyesini anlatıyor.

Angels & Demons (Melekler ve Şeytanlar) ve Apollo 13 filmlerindeki başarılı yönetmenliği ile tanınan Ron Howard, A Beautiful Mind kitabını 2001 yılında beyaz perdeye uyarlayan isim oldu. En İyi Film Oscar'ı dahil toplamda dört Oscar ödülü bulunan filmde John Nash'i canlandıran isim ise Russell Crowe.

Filmin uyarlandığı kitabı satın almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Shutter Island (Zindan Adası)

  • Yıl: 2010
  • Tür: Gizem, Gerilim
  • Oyuncular: Leonardo DiCaprio, Emily Mortimer, Mark Ruffalo

Shutter Island isminden çoğu kişi filmi ile haberdar olmuş olabilir. Shutter Island -Türkiye'de yayımlandığı adıyla Zindan Adası- esasında Dennis Lehane'nin yazmış olduğu, 2003 yılında aynı isimle basılan psikolojik korku türündeki romandan uyarlanmıştı. Klasik dedektif filmi edasında bir başlangıç yaparak gittikçe ilginçleşmeye devam eden roman, filme nazaran daha çok aksiyon ve detay içeriyor.

Martin Scorsese'nin yönetmenliğini üstlendiği uyarlama filminin konusu kitap ile örtüşse de Scorsese'nin yapmış olduğu ufak oynamalar gözlemlenebilir hâlde. Ancak işleniş boyunca koruduğu gizemiyle ve gerilim havasını bozmamakta istikrarını sürdüren atmosferi ile Shutter Island, IMDb sayfasında aldığı bir buçuk milyon kullanıcı değerlendirmesi ile en başarılı ters köşe filmlerin arasında yer alıyor.

The Green Mile (Yeşil Yol)

  • Yıl: 1999
  • Tür: Suç, Dram, Fantezi
  • Oyuncular: Tom Hanks, Michael Clarke Duncan, David Morse

İlk defa 1996 yılında yayımlanan The Green Mile, Türkiye'de Altın Kitaplar tarafından 2000 yılında Yeşil Yol ismiyle basılmıştı. Stephen King'in kaleminden çıkan The Green Mile (Yeşil Yol) kitabı, idam cezası amiri Paul Edgecombe'nin anıları vasıtasıyla sıra dışı bir adam olan Mahkum John Coffey'in onun ve etrafındaki kişilerin hayatlarını nasıl etkilediğini konu alıyor.

İyileştirme ve diriltme gibi doğaüstü güçlere sahip olan John Coffey, etrafındaki insanların büyük rahatsızlıklarını iyileştirerek hayatlarını değiştirir ancak idam cezasına çarptırılmış olmasını hiçbir şekilde değiştiremeyecektir.

Duygusal ve ilginç ama etkileyici bir anlatımı olan kitabın alt metinleri de bir o kadar etkileyici olabilmeyi başarmıştı. Çoğu kitabı sinemaya uyarlanan Stephen King'in yazmış olduğu The Green Mile isimli bir diğer etkileyici roman da böylelikle 1999 yılında Frank Darabont'un yönetmenliğiyle beyaz perdeye taşınmış oldu. Film, 8.6 puanı ile IMDb genelinde en yüksek oy alan filmlerin arasında 27. sırada yer alıyor.

Big Fish (Büyük Balık)

  • Yıl: 2003
  • Tür: Macera, Dram, Fantezi
  • Oyuncular: Ewan McGregor, Albert Finney, Billy Crudup

Big Fish, Daniel Wallace'ın "Big Fish: A Novel of Mythic Proportions" Türkçeleştirilmiş adıyla "Büyük Balık: Efsanevi Ölçülerde Bir Roman" kitabından uyarlanmış fantastik türde bir film.

Ölüm döşeğindeki Edward Bloom, oğlu William'a inanması güç olaylarla ve yaratıklarla dolu hikâyelerini anlatır. Yazar Wallace, ailevi değerlerin önemini hem duygusal hem de periler ve devleri içeren fantastik yaratıklarla oluşturduğu esprili ve eğlenceli bir dille aktarıyor.

Big Fish (Büyük Balık) filminin yönetmeni aynı zamanda Corpse Bride (Ölü Gelin), Edward Scissorhands (Makas Eller) ve Charlie and the Chocolate Factory (Charlie'nin Çikolata Fabrikası) gibi ikonik filmlerin de yönetmeni olan Tim Burton. Tim Burton, Big Fish filminin yönetmen koltuğunda renkli ama dokunaklı bir diğer kitap uyarlamasını kendi tarzının izleriyle beraber sinemaya taşıyor.

Filmin uyarlandığı kitabı satın almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Zodiac (Zodyak Katili)

  • Yıl: 2007
  • Tür: Suç, Dram, Gizem
  • Oyuncular: Jake Gyllenhaal, Robert Downey Jr., Mark Ruffalo

Robert Graysmith'in 1960'ların sonu ve 70'lerin başında San Francisco'da Zodiac isimli seri katilin işlediği faili meçhul seri cinayetlerin gerçek hikâyesine dayanan kitap, 1986'daki ilk çıkışından bu yana dünya çapında 4 milyon kopya satmıştı.

Şifreli mesajlar aracılığıyla polis ekipleriyle âdeta dalga geçen ve kim olabileceği hakkında günümüzde hâlen tartışmaya sebep olan Zodiac (Zodyak) Katili'nin tüyler ürpertici bilinmezliği tamamen doldurulabilmiş değil. 

David Fincher'ın beyaz perdeye uyarladığı Zodiac (Zodiac Katili) filminin gerçek olaylara dayanıyor oluşu çok daha merak uyandırıcı bir gidişatın kapılarını aralıyor. Zodiac filminde polisiyeyi korku ile birleştirmeyi başaran Fincher, kitabın anlattığı gerçek olaylara fazlasıyla sadık kalarak âdeta dünyayı meşgul eden ünlü katilin detaylıca düşünülmüş bir belgeselini oluşturmuş.

Gone Girl (Kayıp Kız)

  • Yıl: 2014
  • Tür: Dram, Gizem, Gerilim
  • Oyuncular: Ben Affleck, Rosamund Pike, Neil Patrick Harris

Gone Girl, Gillian Flynn'in En İyi Gizem ve Gerilim dalında Goodreads Okurun Seçimi ödüllü kitabından yaklaşık iki sene sonra aynı isimle çıkmış bir uyarlama. Evine döndüğünde karısı Amy'nin evde olmadığını gören Nick Dunne, medyanın ilgisini çekmeye başlar.

Nick, üst üste bulunan şüpheli kanıtlardan sonra eşi Amy'nin ona komplo kurduğunu düşünmeye; medya ise evde bulunan kan örneğinden sonra Amy'yi eşi Nick'in öldürdüğünü düşünmeye başlar. Ancak olaylar gerçekten de böyle mi gerçekleşmiştir?

Kitabı mı yoksa filmi mi daha sürükleyici sorusuna cevap bulmakta zorlanıyor olabilirsiniz. Kitabı gibi başarılı bir iş ortaya koyan Gone Girl filmi, IMDb'de üst basamakları tırmanmaya devam etti.

Amy Dunne karakterini canlandıran Rosamund Pike, 2015 yılında Empire En İyi Kadın Oyuncu Ödülü kazanarak başarılı performansını taçlandırmıştı. Hem oyunculuk hem de işleniş açısından oldukça sürükleyici bir işe imza atan ekibin başında ise yönetmen David Fincher yer alıyor.

#işbirliği

Daha fazla film ve kitap keşfi için bu içeriklerimize de göz atabilirsiniz:

20
12
9
7
2
Emoji İle Tepki Ver
20
12
9
7
2