Koronavirüs Salgınının Dünyayı Nasıl Değiştirdiğini Gösteren Fotoğraflar

166
22
18
17
14
Dünya’nın dört bir tarafında etkili olan koronavirüs salgını, pek çok alışık olmadığımız görüntünün ortaya çıkmasına neden oldu. Bu haberimizde, koronavirüsün dünyanın farklı noktalarında oluşturduğu olağanüstü durumu gösteren fotoğrafları bir araya getirdik.

Koronavirüs salgını 180’den fazla ülkeye yayılarak küresel bir pandemiye dönüştü. Şu anda bütün dünyada 1 milyon 400 binden fazla insan koronavirüse yakalanmış durumda. Virüs nedeniyle hayatını kaybeden insan sayısı ise her geçen gün artmaya devam ediyor.

Salgın bütün dünyada yayılmaya devam ederken, salgınla mücadele eden ülkelerde farklı görüntüler ortaya çıkıyor. Birçok ülkede virüse karşı aşı ve tedavi çalışmaları devam ederken, karantina tedbirlerinin uygulandığı şehirlerde yaban hayvanları merkezlerde görülmeye başladı. Biz de dünyanın dört bir tarafından koronavirüs salgını görüntülerini bir araya getirdik.

İyileşen koronavirüs hastasının taburcu olma anı

dünya koronavirüs fotoğraf

Çin’in Wuhan şehri koronavirüsün ilk tespit edildiği yerdi. Çin yönetiminin Wuhan’ın da içinde olduğu Hubei eyaletinde aldığı önlemler, bu bölgede salgının yavaşlamasını sağladı. Şimdi eyalette ve Wuhan şehrinde uygulanan karantina tedbirleri yavaş yavaş kaldırılmaya başlandı. 

Yukarıdaki fotoğrafta da Wuhan’da bulunan Kızıl Haç Hastanesi’nde tedavi görerek koronavirüsten kurtulan bir adamın taburcu olma anını görüyoruz. Sağlık emekçileri, COVID-19’dan kurtularak taburcu olan adamı uğurluyorlar. 

Koronavirüse mikroskopla bakış

dünya koronavirüs fotoğraf

Koronavirüs salgınına karşı mücadelenin önemli ayaklarından biri de aşı ve tedavi çalışmalarıdır. Bu çalışmaların yapılabilmesi için salgının ilk görüldüğü günden beri virüsün yapısı inceleniyor. Üstteki fotoğrafta da ABD’de koronavirüse yakalandığı tespit edilen ilk insandan alınarak saklanan koronavirüs örneklerinin mikroskobik görüntülerini yer alıyor. 

SARS-CoV-2 olarak isimlendirilen koronavirüs partikülleri görselde net bir şekilde görülüyor. Virüsün yüzeyinde yeşil renkli olarak görülen kısımların virüsün protein uçlarıdır. Bu taç benzeri yapılar, virüsün hücrelere bağlanmasını sağlıyor. 

Boş sokaklar ve yaban hayvanları

dünya koronavirüs fotoğraf

Yaklaşık 1.5 milyon insanın koronavirüse yakalandığı salgın nedeniyle birçok ülkede karantina uygulanıyor. Karantina veya sokağa çıkmama uyarıları nedeniyle şehirlerin sokakları boş kaldı. İnsanların boşalttığı sokaklarda artık yaban hayvanları görülmeye başlandı. 

Yukarıdaki fotoğraf, virüs salgını nedeniyle insanların evde kalması istenen Japonya’nın Nara kentinden. İnsanların salgından korunmak için evde kalmayı tercih ettiği Nara’da bir geyik, sokaklarda geziyor. 

Yaban hayvanlarının şehirlerin sokaklarında gezindiği benzer örnekler ABD ve Galler’de görülüyor. ABD’nin Chicago ve San Francisco sokaklarında çakallar görüntülenirken, Galler’de de dağ keçileri dolaşırken görüntülendi.

Hava temizleniyor

dünya koronavirüs fotoğraf

Koronavirüs salgını nedeniyle Çin’de uzun bir zamandır önlemler alınıyor. Özellikle karantina temelli alınan önlemler ülkede havanın temizlenmesine neden olmuş görünüyor. NASA ve Avrupa Uzay Ajansı tarafından elde edilen uydu verileri, fosil yakıtların tüketilmemesi nedeniyle atmosfere yayılan azot dioksit seviyelerinin düştüğünü gösteriyor. Azot dioksit seviyeleri, benzer önlemler alınan İtalya’nın kuzey bölgelerinde de düşmüş durumda. 

Aşı araştırmaları

dünya koronavirüs fotoğraf

Koronavirüsün tedavisinin bulunması, virüse yakalanan insanların kurtulması için çok önemlidir. Ancak tedavinin ötesinde geliştirilecek bir koronavirüs aşısı, virüsün bundan sonra insanlar için zararsız hale gelmesini sağlayacaktır. Aşının geliştirilmesi bu kadar önemli olduğu için bütün dünyada araştırmacılar, koronavirüs aşısını geliştirmek için çalışıyorlar. 

Yukarıdaki fotoğrafta yer alan Brezilya’daki Minas Gerais Federal Üniversitesi’nden biyolog Larissa Vuitika, koronavirüs aşısı geliştirmek için çaba gösteren bilim insanlarından biridir. Fotoğrafta Vuitika’nın elinde olan ise virüsün genetik materyallerinin bir örneğidir. 

Uzaktan çalışma

dünya koronavirüs fotoğraf

Virüs salgını başlayan ülkelerde alınan ilk önlemlerden biri uygun sektörlerde evden çalışmaya geçilmesiydi. Birçok şirket ve devlet kurumu, artık işlerine evden devam ediyor. 

Devlet görevlileri de alınan önlemler nedeniyle birçok işlerini uzaktan halletmeye başladılar. Yukarıdaki fotoğraf, dünya liderlerinin koronavirüse pandemisine için düzenledikleri bir video konferans toplantısında çekildi. 

Maske üretimi

dünya koronavirüs fotoğraf

Koronavirüse karşı en ön safta mücadele eden sağlık emekçilerinin korunması, bütün ülkelerin en çok önemsediği konulardan biri. Sağlık emekçilerini korumak için özellikle koruyucu malzemelerin sayısı yeterli düzeyde tutulmaya çalışıyor. Yeteri kadar maske üretmek için farklı sektörlerden birçok fabrika da bu işlere yöneldi.

dünya koronavirüs fotoğraf

Virüs salgınının beklenmedik bir hızla tüm dünyada yayılması birçok ülkede hastane sayısının yetersiz kalmasına neden oldu. Hastanelerin yetersiz kaldığı yerlerde sahra hastaneleri kurularak koronavirüse yakalanan insanların tedavileri yapılıyor. Yukarıdaki fotoğrafta Sırbistan ordusu tarafından Belgrad’daki bir sergi salonunda kurulan sahra hastanesi görülüyor. Ordu tarafından kurulan sahra hastanesi 3.000 hastanın tedavi görmesine yetecek büyüklükte.

Shanghai'ın ekonomi kalbi olan Lujiazui bölgesi:

şangay, çin

UEFA Avrupa Ligi maçları iptal edileden önceki bir müsabaka:

uefa avrupa ligi

Karantina süresi bittikten sonra şehri terk eden Wuhan'lılar:

wuhan

COVID-19 nedeniyle kaybettikleri sevdiklerini sonsuzluğa uğurlamak için sırada bekleyen insanlar, Ekvador:

ekvador koronavirüs

Kişisel koruyucu ekipman eksikliğini protesto eden bir doktor gözaltına alınıyor, Pakistan:

koronavirüs pakistan

İnsanlar koronavirüse karşı sadece mum ve flaş ışığı tutarak destek mesajı veriyorlar, Hindistan:

hindistan

Yine Hindsitan'da bir polis memuru koronavirüs salgınına karşı insanlara sosyal mesafenin önemini anlatmaya çalışıyor:

hinsdistan

Düşük gelirli ailelere ulaştırılmak üzere toplanan yardım paketleri, Panama:

panama

Salgın nedeniyle Türkiye'de düğün gibi toplu etkinlikler yasak ama Almanya'da değil. Bir gelinlik tasarımcısı gelinliğe uyumlu maske tasarlarken:

gelinlik

ABD'nin ve dünyanın en çok vakasına sahip kenti New York. ABD donanmasına ait olan bu gemi de aslında bir hastane:

hastane

Yine salgının yeni merkezi New York'tayız. Kentin sembolik merkezi Central Park'ta kurulan sahra hastanesi:

sahra hastanesi

Salgına karşı tüm dünya için örnek bir mücadele sergileyen Güney Kore. Aşağıda Koreli görevlilerin test sensörlerini ürettiği bir ana tanık oluyoruz:

güney kore koronavirüs

Sadece birkaç ay önce bambaşka gerilimlerle gündem olan İran Devrim Muhafızları:

iran

Salgın nedeniyle 1 yıl ertelenen Tokyo 2020 Olimiyatlarının meşalesi bütün umutlarla yanmaya devam ediyor:

tokyo 2020

Evlerine götürecekleri yemeklerin paketlenmesini bekleyen insanlar, Tayland:

Dolmabahçe Sarayı'ındaki dezenfekte çalışmaları tüm dikkatle devam ederken, İstanbul:dolmabahçe

Ülkemiz için binlerce doktor yetiştiren ve koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu son yolculuğuna uğurlanıyor. Öğrencileri sosyal mesafe kurallarına dikkat ederek hocalarına saygı duruşunda bulunuyorlar:

cemil taşçıoğlu

Kaynak : https://www.nature.com/articles/d41586-020-01048-7
166
22
18
17
14
Emoji İle Tepki Ver
166
22
18
17
14