Bilim İnsanları, Mars'ta Yaşama İşaret Edebilecek Önemli Bir Keşif Yaptı

47
13
4
4
3
Bir grup bilim insanı, NASA'nın Curiosity aracı sayesinde Mars yüzeyinde yaşama işaret edebilecek bir keşif gerçekleştirdi. Curiosity, 2012 yılında gezegene indiğinden beri 6. kez metan salınımı tespit edildi. Bu da mikrobiyal bir yaşam ya da suyun varlığına işaret eden bir jeolojik hareket olabileceği anlamına geliyor.

Mars'ta son yıllarda hareketlilik giderek arttı. NASA'nın Curiosity ve Perseverance araçları ile Çin'in Zhurong isimli uzay aracı şimdilerde Kızıl Gezegen'de gezinip çalışmalarına devam ediyorlar. Bir yandan da Birleşik Arap Emirlikleri'nin uzay aracı Hope Mars yörüngesinden gezegeni izliyor. Yani bir bakıma tüm gözler Mars'a çevrilmiş durumda ve merakla gelecek haberleri bekliyoruz.

California Institute of Technology'den bir grup bilim insanı, uzun zamandır incelenen ve heyecan yaratan bir konuya cevap vermeye oldukça yaklaşmış olabilirler; Mars'ta yaşam arayışı. Bunu yaparken yardım aldıkları uzay kaşifi ise 2012'den beri Mars'ta olan Curiosity.

Metan gazı salınımı tespit edildi:

Mars Curiosity

Aslında bu keşifin kaynağı gezegende 2012'den beri altı kez tespit edilen metan salınımı. Mikropların sindirim sürecinde salgıladığı metan gazının Mars'ta tespit edilmiş olması, gezegende mikrobiyal bir yaşam izi anlamına geliyor olabilir.

Araştırmayı yürüten bilim insanları, metan salınımını yıllar içerisinde 5 kez daha tespit etmişlerdi ancak henüz kaynağın neresi olduğunu belirleyememişlerdi. Şimdi ise olası kaynakları tespit etmeye epey yaklaştılar ve bir tanesi Curiosity'nin epey yakınında görünüyor. 

Metan salınımının kaynağında biyolojik bir üretim süreci olmasa bile araştırmacılar bir diğer alternatif kaynak olarak doğrudan sıvı su ile ilişkilendirilebilecek bir jeolojik hareket sonucu oluşmuş olabileceğini söylüyorlar. Yani aslında metan salınımının bize sunduğu iki ihtimal de Mars'ta yaşam arayışına yönelik önemli bir kaynağa işaret ediyor.

Metanın tespit edilmesi ve konumunun belirlenmesine yönelik detaylara yer verilen çalışma henüz hakem değerlendirme sürecinden geçmiş durumda değil ancak araştırmanın detaylarına dilerseniz buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kaynak : https://www.space.com/curiosity-finds-alien-mars-methane-source
47
13
4
4
3
Emoji İle Tepki Ver
47
13
4
4
3