Dünya Nüfusu Thanos'un İstediği Gibi mi Olacak?

37
21
6
4
3
Marvel, son dönemde hayranlarına seyir kalitesi oldukça yüksek filmler sundu. Bu filmler Avengers: Infinity War ile zirve yaptı denilebilir. Infinity War, Thanos isimli bir kötüye sahipti. Thanos, öyle bir kötüydü ki kötü olup olmadığı bile tartışıldı. Biz de bu konuya açıklık getirmek adına, Thanos’un fikirlerine yakından bakıyoruz.

Marvel Sinematik Evreni, Avengers serisinin son filmiyle son dönemde sinemada gördüğümüz en iyi çizgi roman kötülerinden birine ev sahipliği yaptı. Evet, Thanos’tan bahsediyoruz. Thanos, güçlü olduğu kadar sevilen de bir kötü olmuştu. Bunun sebebi de elbette amacının arkasındaki sebeplerdi.

Avengers filmlerinde kötü karakterin yapmaya çalıştığı şeye anlam yükleyebilmek genelde pek mümkün değildir. Karakterin hikayesi anlatılır ancak bu kadar acımasız olmaya ne gerek var sorularının da ardı arkası kesilmez. İşte Thanos, bu tarz soruların önünü kesecek güçte bir amaca sahipti. Amaçladığı şeyi ise kendisinden yukarıda tutuyordu.

Kısaca hatılayalım: Thanos, alsında ne istiyordu?

avengers 1

Thanos kısaca dünya nüfusunun yarısını yok etmek istiyordu. Ancak yok etmek istediği nüfusu ise tamamıyla şansa bırakıyordu. Yani hiçbir şekilde belirli bir gruba karşı bir hareket değildi. Ancak bunu yapmak isteme sebebi karakterin sevilen bir kötü olmasını sağladı. Çünkü işin temelinde, Thanos’un istediği şey insanlığın iyiliği içindi.

Endgame filminde yoldan çıkıp kaybetti ama Avengers: Infinity War’da Iron Man ve Thanos arasında geçen mücadelenin sonucunda, galip olan taraf Thanos olmuştu. Canlı nüfusunun yarısı yok olmuştu... Yani amacına ulaşmış, kendi çapında yaşamın devamlılığı için şart olan şeyi gerçekleşmişti. İşte bu politikası, aslında fazlasıyla geçmişe dayanan bir düşünceden geliyordu. 

Thanos’un filmdeki kurmaca planını gerçek hayatta düşünen birisi var:

thanosun planı

Bu soruyu cevaplayabilmek için, Thomas Malthus’un nüfus teorisinden bahsetmek gerekiyor. Malthus, bu teorisinde kısaca potansiyel kaynak yetersizliğine değiniyor. İnsan nüfusunun dünya üzerindeki kaynaklara oranla çok hızlı arttığını, bir yerden sonra yetersiz kaynak sıkıntısı çekileceğini, bu durumun da ancak yıkıma sebep olabileceğini savunuyor.

Thanos’un Malthus’tan farkı, bu yıkımın doğal yollarla olmasını beklemiyor olması. Malthus’a göre bu yıkımın sebebi çekilen kaynak yetersizliği olacak. Ancak Thanos insiyatif alarak bu durumun önüne geçmek adına nüfusu kendi ortadan kaldırmak istiyor. Yani Thanos’un yapmak istediğinin, öyle ya da böyle bir gün gerçekleşmek zorunda olduğunu savunan bilim insanları var.

Peki Thanos ya da yeryüzündeki insan nüfusunun kıyımlarla azaltmak isteyenler haklı mı?  

captain america

Faydacı bir bakış açısıyla düşünüldüğünde, Thanos’un yapmak istediği şey insanlık için yanlış değil. Ancak bu gibi olguları sadece faydacı pencereden incelemek de doğru değil. Avengers oyuncuları da aynı kanıda. Evet, Thanos bazı bilim insanlarıyla ortak görüşlere sahip. Ancak Thomas Malthus özelinde konuşmak gerekirse, kendisi 18. yüzyılda yaşamış bir insan.

Yani, her şey eskiyebileceği gibi fikirler de eskiyebiliyor. Thomas Malthus yaşadığı zaman kaynak artırımı yapmak günümüzde olduğu kadar kolay değildi. Kaçınılmaz olarak görünen sona engel olmanın, nüfusun azaltılmasından başka bir yolu yokmuş gibi görünüyordu. Bu yüzden, günümüz gözüyle bu fikirleri incelediğimiz zaman, çağın gerisinde olduklarını açık ve net bir şekilde görebiliyoruz.

Yani, Thanos yıkımın önüne yıkımla geçmeye çalışmak yerine, başka yollar arayabilirdi. Bunun için tüm evreni kaosa sürüklemek zorunda değildi. Hatta böyle bir şey denemesi yanlıştı. Zaten Avengers: End Game filminde de geçmişten gelen bir Thanos karşımızdaydı. Bu Thanos ise gelecekteki Thanos’un olgunluğuna sahip değildi. Bu yüzden tamamen amacından sapmış durumdaydı.

Thanos’un planının gerçek dünyada karşılığı olacak mı?

thanos

Thanos’un karşımıza çıktığı plan, aslında komplo teoricileri tarafından uzun zamandır konuşulan bir konu. Marvel ise bu karakteri bize göstererek konunun popülerliğini artırmış oldu. Böyle olunca da bu teorilere daha fazla kulak asılmaya başlandı. Bu teorilere de biraz yakından bakalım.

Araştırmacıların tahminlerine göre, dünya nüfusu 2050 yılında 10 milyara ulaşacak. Nüfus katlanarak artan bir olgu olduğu için, kaynaklar da beklenenden çok daha kısa sürede yetersiz hâle gelmeye başlayacak. Bu noktada, güç sahibi olan insanların elini taşın altına koyarak bazı önlemler alması gerekecek.

İşte komplo teorileri de bu noktada devreye giriyor. Teorilere göre güç sahipleri, zamanı geldiği zaman önlem olarak insan nüfusunu azaltmayı seçecek. Yani yetersizlikler baş gösterdiği zaman, güç sahiplerinin yapay felaketler yaratacakları savunuluyor. Hatta yakın zamanda karşımıza çıkan kuş gribi ve domuz gribi gibi hastalıkların da bu durumun öncüsü olduğu bile konuşuluyor.

Thanos’un yaptığı şey neden yanlıştı, bir gün başkaları gerçek hayatta yapmak isterse neler olabilir?

thanos yok olma sahnesi

Thanos’un planı hakkında çeşitli yorumlar yapıldı. Doğruluğu ve yanlışlığı çok tartışıldı. Çünkü niyeti ne kadar iyi olursa olsun, uygulama şekli çok caniceydi. İnsanlığın iyiliği için toplu kıyım yapmak, kendi içerisinde çelişkiye düşen bir hareket. İşte Thanos da tam olarak bu yüzden, başarılı olsa bile amacına ulaşamayacaktı.

Daha önce de belirttiğimiz gibi, nüfus katlanarak artan bir olgu. İnsan nüfusunun 3 milyardan 6 milyara çıkması yalnızca 39 yıl sürdü. Günümüzde 39 yıl, ortalama bir insan ömrünün neredeyse yarısı. Yani, insan nüfusu yarı yarıya azaldığı zaman, kısa sürede en başta olduğu sayıya ulaşacak.

Yani Thanos’un büyük uğraşlar sonucu eldivenine dizdiği taşlarla ancak ve ancak geçici bir çözüm üretilebilir. Malthus’un bahsettiği sorun, yalnızca insanlar tarafından çözülebilir. Kaynakların korunması, bu pastada en büyük dilim. Eldivenle kaynaklar iki katına da çıkarılsa, insan nüfusu yarı yarıya da azaltılsa çözüm geçici olacaktı.

"Doğal kaynakların korunması" derken neyi kastediyorlar?

doğal kaynakların korunması için neler yapılabilir

Dediğimiz gibi, dünyayı korumanın tek yolu insanlığın bu konuda birlikte çaba göstermesi. Yani galaksiler arası seyahatler yaparak Sonsuzluk Taşları’nı bir araya getirmek çözüm değil. Aslına bakarsanız, günlük yaşantımızda bazı noktalara dikkat ederek bize hayat veren doğayı korumak bundan daha kolay.

Yapılması gereken şeyler arasında en önemlisi doğal kaynak israfını en aza indirmek. Örneğin bulaşık yıkarken musluktan devamlı olarak su akmaması bile yarın için güzel bir adım. Sonrasında yapılması gereken şey, yenilenebilir enerji kullanımını yükseltmek. Güneş panelleri düşünüldüğünden çok daha faydalı.

Plastik kullanımı, hem insanların hem de hayvanların yaşam kalitesini oldukça düşüren bir durum. Özellikle de çevreyi plastik çöplerle kirletmek. Geri dönüştürülebilir çöpler, doğal kaynakları korumak açısından oldukça önemli bir yere sahip. Her şey bir yana, insanın en temel ihtiyacı olan oksijeni bizlere sağlayan ormanları çöplerle kirletmemeliyiz.

Thanos, çok iyi işlenmiş bir kötü karakterdi. Ancak yapmak istediği şeyi her ne kadar iyilik olarak görse de bu onun kötü olduğunu değiştirmiyor. Bizler de Webtekno ailesi olarak doğanın her geçen gün daha fazla korunması dileğiyle, yazımızı burada sonlandırıyoruz.

37
21
6
4
3
Emoji İle Tepki Ver
37
21
6
4
3