NASA, Galaksilerin Çarpışmasında Yeni Yıldızların Doğuşunu Görüntüledi

16
7
3
0
0
NASA, milyonlarca yıl önce birbirinin yanından geçerken “sürtünen” galaksileri ve yeni ortaya çıkan yıldızları görüntüledi.

Genelde galaksilerin çarpışması hiç hoş sonuçlar vermiyor, en azından çarpışma bölgesindeki yıldızlar için. Genelde yıldızların birleşmesi ya da parçalanması ile sonuçlanan bir süreç oluyor.

Bu nadir olayda ise iki galaksi birbirlerine doğrudan çarpmak yerine daha amiyane tabiriyle ‘sürtünerek geçtikleri’ için ortaya yeni yıldızlar çıktı, en azından NASA’ya göre durum böyle.

Uzay ajansından yapılan açıklamada, NGC 4485 adlı galakside gözlemlenen olayda galaksinin sağ tarafının yıldız oluşumlarıyla parıldadığı, genç mavi yıldızların ve yıldızlara kuluçka görevi gören pembe nebulaların görülebildiği belirtildi.

Sol tarafın ise yapısını koruduğunu, galaksinin daha önceki sarmal yapısını gösterdiğini belirten NASA, çarpışmaya kadar olan süreçte galaksinin normal bir şekilde evrimine devam ettiğini söyledi.

Fotoğrafın alt kısmındaki parlak sarı nokta ise çarpışmadaki diğer galaksi olan NGC 4490’ın izi olarak gösteriliyor. İki galaksi arasındaki mesafe şu anda 24 bin ışık yılı olarak ölçülüyor. Aralarındaki kütlesel çekim, yüksek yoğunluklu gaz ve tozun iki galaksi arasında hareket etmesine sebep oluyor. NASA’ya göre bu aktivite yeni yıldız oluşumlarının ortaya çıkmasından sorumlu.

NGC 4485, Canes Venatici olarak bilinen takım yıldızların kuzeyinden 25 milyon ışık yılı mesafede yer alıyor. Uzay Ajansı, bu tür kazaların evrenin daha küçük ve galaksilerin daha yakın olduğu erken dönemde daha çok yaşandığını söylüyor.

Görüntüler, NASA’nın Hubble Uzay Teleskopu üzerinde bulunan Geniş Alan Kamerası 3 (WFC 3) tarafından çekildi.

Kaynak : https://www.mirror.co.uk/science/nasa-captures-stunning-shot-galaxy-16159226
16
7
3
0
0
Emoji İle Tepki Ver
16
7
3
0
0