Neandertallerin 130 Bin Yıl Önce Altın Kartalları Farklı Amaçlar İçin Avladıkları Keşfedildi

8
7
3
2
2
Yapılan araştırmalara göre, 130 bin yıl önce Altay dağları çevresinde yaşamış olan akrabalarımız Neandertaller, altın kartalları avlıyorlardı. Araştırmacılar kartalların sadece yemek kaynağı değil, ziynet eşyası olarak da kullanıldıklarını belirlediler.

Günümüzden yaklaşık 150 bin yıl önce yaşamış olan akrabalarımız, bugünkü insan tanımına çok da uymuyorlardı. Bilimsel isimleri Homo neanderthalensis olan Neandertaller, bizlere göre biraz farklıydı. Asya'nın büyük sıradağlarından olan Altay dağlarında yaşamış olan Neandertaller, günümüzde de insanların yaptığı bir şeyi yaptıkları belirlendi. Neandertaller tam 130 bin yıl öncesinden altın kartalları (kaya kartalı olarak da bilinir) yakaladıkları ortaya çıktı. Hatta biraz daha da fazlası vardı.

Bölgede araştırma yapan bir antropolog ekibi, çalışmalar sırasında Neandertallerin bu kartalları avcılık için yakaladıklarını belirlediler. Neandertallerin yaşadıkları bölgede 26'ya yakın kartal fosiline ulaşıldı. Yapılan çalışmalar bir başka gerçeği daha ortaya koymuştu. Neandertallerin yakaladıkları tek kuş kartal değildi. Araştırmacı ekip aynı bölgede akbaba, karga, kuzgun gibi pek çok kuşun daha kemiklerine denk geldiler. Diğer türlere göre kaya kartalları, Neandertaller için farklı bir önem taşıyordu.

Neandertaller, kaya kartallarını sadece yemek için yakalamıyorlardı. İncelenen kemiklerde, diğer türlerin aksine kartalların kanatlarında bazı kesik izleri bulunuyordu. Kanatlarda et miktarı çok azdı ve bunun neden olduğu ilk başlarda anlaşılamamıştı. Ancak bilim insanları Neandertallerin bu eylemi, üzerilerine giysi yapmak için kullanabileceklerini belirlediler. Neandertaller bununla da yetinmemişlerdi. Kartalların pençelerinde de kesikler olduğunu fark eden araştırmacılar, Neandertallerin pençelerden kendilerine ziynet eşyası yapmış olduklarını anladılar. Hatta bilim insanları için bu kartalı özel yapan bir başka neden daha vardı. Araştırmacılar, Neandertallerin fazlasıyla güçlü olan bu kartal türlerinin çocuklarını alıp götürebileceklerini düşündüklerini belirlediler. Bu yüzden bu kartalları yakalayan Neandertaller, kartal ölülerini yaşam alanlarının çevresine yerleştiriyorlardı ve bu sayede altın kartalların korkup bölgeden uzak kalacaklarını düşünüyorlardı. Şu an için bu sadece bir iddia. Araştırmacılar bu durumu ispatlamak için çalışmalarını sürdürüyorlar.

Bilindiği üzere altın kartallar modern insan türü için de öneme sahip. Bir hayli güçlü olan bu yırtıcı kuşlar, bazı kültürler tarafından kutsal olarak kabul ediliyor. Eski dönemlerde altın kartalların tanrının elçisi olduğuna inanılıyordu. Bunun haricinde günümüzde bile bazı ülkelerin bayraklarında kartal figürleri görülür. Bunun sebebi geçmişten gelen saygıdır. 

Kaynak : https://www.inverse.com/article/55354-neanderthal-golden-eagle-capturers
8
7
3
2
2
Emoji İle Tepki Ver
8
7
3
2
2