Düşündüğünüz Gibi Değil: Neden Tırnaklarımızı Yeriz?

41
25
13
12
5
Çoğu insanın muzdarip olduğu tırnak yeme alışkanlığı, günümüzde henüz kesin bir çözüme sahip değil. Genç nüfusun büyük bir yüzdesinin bu alışkanlığa sahip olduğu düşünülüyor. Peki, bu alışkanlığa sebep olan etmenler neler

Tırnak yeme alışkanlığının insanlar arasında virüs gibi yayıldığı net bir gerçek. Şüphesiz ki bu alışkanlığa sahip olduğu için memnun olan kimse yoktur. Peki, bu kötü alışkanlığın nasıl edinildiğini ve nasıl ortadan kaldırılabileceğini biliyor muydunuz?

Bu konu hakkında araştırmalar yapan psikiyatristlerin birçok farklı yorumu bulunuyor. Uzmanlar, tırnak yeme alışkanlığının dürtü kontrol bozuklukları sınıfında yer aldığını düşünüyorlar. Bu sınıfın diğer üyeleri ise saç çekme veya deri kazıma gibi yardıma ihtiyacı olan rahatsızlıklar. Gelin bu konuyla ilgili en yaygın kurama göz atalım.

Freud’un Psikoseksüel Gelişim Kuramı:

Sigmund Freud, insanların kişilik oluşumlarıyla ilgili Psikoseksüel Gelişim Kuramı’nı ortaya koyduğunda, tırnak yeme alışkanlığını da ele almıştı. Freud, insan yaşamının 0-1 yaş aralığını “1. Evre” olarak adlandırıyor. Bahsi geçen bu dönemde, libidolar ağızda bulunduğu için insanlar tatmin edilmek istiyorlar. Bu dönem doğru şekilde yaşanmazsa, ilerleyen yaşlarda tırnak yeme ve sigara kullanımı kaçınılmaz oluyor.

Tırnak yeme alışkanlığına karşı alınabilecek önlemler:

  • Tırnak yemenizin sebebini bir uzman eşliğinde bulup tıbbi yardım alabilirsiniz.
  • Ellerinizi sıklıkla meşgul edecek uğraşlar edinin.
  • Tırnaklarınızdaki kötü görüntünün çevreyi rahatsız edebileceğini düşünün.
  • Bakımı aksatmayın. Daima bakımlı olan ellerinize zarar vermek sizin için daha zor olacaktır.

Yukarıda yer alan maddelerin birer kesin çözümden ziyade önlem olmasının sebebi bu konuda henüz net bir çözüme ulaşılamamış olması. Yine de bu alışkanlıktan kurtulmak gibi bir niyetiniz varsa uzmanlardan yardım almanızı öneriyoruz.

Sanılanın aksine tırnak yemenin tek zararı kötü görünüm değil. Bu zararların başında vücuda mikropları davet etmek yer alıyor. Tırnaklar yendiğinde ellerde toplanan mikrop oranı ciddi oranda artıyor ve bu da çeşitli diş eti hastalıklarına davetiye çıkarıyor.

41
25
13
12
5
Emoji İle Tepki Ver
41
25
13
12
5