Norveç’teki Bir Ada Halkından Tuhaf İstek: Saati Kaldırıp Zamansız Yaşayalım

40
15
6
2
2
Norveç'in kuzeyinde bulunan Sommaroy adası sakinleri, adada saat kavramının kaldırılmasını istiyorlar. Kararın resmileşmesi için Norveç parlamentosuna gidileceği ifade edilirken 300 nüfusu olan köy, bu fikir karşısında ikiye bölünmüş durumda.

Avrupa'nın ilgi çekici ülkelerinden bir tanesi olan Norveç, son günlerde halkın tuhaf bir isteğiyle uğraşıyor. Ülkenin kuzey kesimlerinde bulunan Sommaroy adasında yaşayan halk, saat uygulamasının adadan kaldırılmasını talep ediyor ve bunun için çalışmalara da başlanmış durumda. Bu tartışmaların ortaya çıkmasıyla birlikte zaten 300 kişilik bir nüfusa sahip olan bu ada ikiye bölündü. İnsanların kimisi bu olayı doğrudan desteklerken kimileri ise bu durumun bazı sorunlara yol açacağı yönünde fikirlerini belirtti. Eğer bu istek gerçekleşirse Sommaroy, dünyanın saat kavramı olmayan ilk bölgesi olacak.

Bu fikri ortaya atan isimlerin başında gelen Kjell Ove Hveding, katıldığı yerel televizyon programında bu konuyla ilgili bazı açıklamalar yaptı. Dünyanın en büyük sorununun depresyon ve stres olduğunu söyleyen Hveding, bu duruma neden olan en büyük faktörün saat kavramı olduğunu ileri sürdü. Saat kavramı olmayan bir ortamda herkesin kendi ihtiyaçlarını hem özgürce hem de sınırlar altında kalmadan yapabileceğini söyleyen Hveding, amaçlarının zaman esnekliği sağlamak olduğunu ifade etti. Hveding, ilerleyen dönemlerde bu sistemin çevre bölgeler tarafından beğenileceğini ve onların da bu duruma destek vereceklerini söyledi. Hveding'e göre zaten belli dönemlerde güneşin hiç batmadığı adada saat kavramı, büyük bir önem arz etmiyor.

Bu düşünceye karşı çıkan taraflar ise saat kavramının kalkmasının bir kargaşaya sebep olacağını söylüyor. Bu konuyla ilgili olarak açıklamalar yapan bir resepsiyonist, saat kavramının kaldırılması otelin restoran ve bar bölümünün ne kadar süreyle açık kalacağını belirleyemeyeceğini, bu yüzden de herkesin ihtiyacına cevap verilemeyeceğini ve bu örneklerin diğer sektörler için de var olduğunu söyledi. Adada yaşan bir başka sakin ise kesin olan tek şeyin, saat kavramının kaldırılmasının hiçbir işe yaramayacağı olduğunu, bir başkası ise saat olmadığı zaman marketlerin neye göre açılıp kapanacaklarını sorarak, insanların ihtiyaçlarını nasıl gidereceklerini sorguladı.

İki tarafın görüşüyle birlikte bu fikri ortaya atanlar, kararın resmileşmesi için yetkili organlara başvuru yapmaya başladılar. Kararın resmileşmesi için Norveç parlamentosuna gideceklerini belirten fikrin savunucularının, nasıl bir sonuçla karşılaşacakları şimdilik bilinmiyor.

Kaynak : https://tr.sputniknews.com/avrupa/201906181039398539-norvecin-kuzeyinde-ada-sakinlerinden-oneri-saat-sistemini-tamamen-kaldiralim-zamansiz-yasayalim/
40
15
6
2
2
Emoji İle Tepki Ver
40
15
6
2
2