Cyborg Teknolojisini Kullanan Bilim İnsanları, Bitkileri Bir Sensör Gibi Kullanmayı Başardı (Video)

21
4
2
0
0
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde çalışan araştırmacılar, Cyborg üzerinde çalışmalarını sürdürüyorlar. Bilim insanları, bitkilerin sensör gibi kullanılmasını sağlayan özel bir yöntem keşfederek geliştirdikleri bu projeyle ilgili bir tanıtım videosu yayınladılar.

Dünyanın en iyi teknik üniversitelerinden bir tanesi olan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü bünyesinde çalışan bilim insanları, 'Cyborg' olarak hayatımıza giren yeni bir terimi bitkiler üzerinde uygulamak için çalışmalarını sürdürüyorlar. Haberimizin detaylarına girmeden önce bu Cyborg terimini birazcık irdelemek gerekiyor. Cyborg terimi en genel tanımıyla yarı canlı yarı robot anlamına geliyor. Biraz daha bilimsel açıklamak gerekirse Cyborg, organik ve yapay bileşiklerin birbirleriyle uyumlu bir şekilde çalışarak canlılara özel yetenekler kazandırması olarak tanımlanabilir. İnsanlar üzerinde örnek vermek gerekirse; saniyeler içerisinde bir yabancı dili öğrenmek ya da normal bir bireyin kaldırmasının mümkün olmadığı ağırlıkları tek elle kaldırmak. Bilim insanları bu proje kapsamında, bitkileri sensör haline getirmenin bir yöntemini keşfettiler.

Bilim insanları bu sistemi geliştirebilmek için iki farklı projeyi hayata geçirdiler. Bu projelerin ilki Phytoactuators, ikincisi ise Planta Digitalis'ti. Phytoactuators projesi kapsamında bilim insanları, küstüm otunu ele aldılar. Bu bitki, yapısı gereği yapraklarına dokunulduğu zaman bunu bir tehdit olarak algılıyor ve yapraklarını kapatıyor. Bilim insanları, küstüm otuna özel elektrotlar bağladılar ve bu sayede küstüm otunun gönderilen sinyalleri almasını sağladılar. Bu sinyaller, bilgisayar üzerinden de yönetilebildi. Bunu başardıklarını ispatlamak isteyen bilim insanları, oluşturdukları tanıtım videosunda bir sinek kapan bitkisini kullandılar. Sinek kapan bitkisinin yaprakları, bilgisayar üzerinden istenildiği gibi kapatılabiliyordu.

Bilim insanları, Planta Digitalis projesi kapsamında ise bitkiler için suda çözünebilir özel bir iletken geliştirdiler. Bu iletken, bir tel halini alıyor ve diğer bitkilere bağlanabiliyordu. Bu bağlantı da bitkinin adeta bir sensör görevi görmesini sağlıyordu. Bilim insanları bu projenin özellikle güvenlik amaçlı bir sistem olarak kullanılabileceğini düşünüyorlar. Bunun sebebi, bir bitkide gerçekleşen hareketin başka bir bitki tarafından da tekrar edilmesi.

Bilim insaları, şimdilik bu teknolojilerin giriş aşamasında olduğunu ve kat edilmesi gereken uzun bir yol olduğunu belirttiler. Ancak bu kadarı bile bilim dünyasının heyacanını artırmaya yetti. İşte bilim insanları tarafından geliştirilen bu bitkilerin tanıtıldığı video;

Kaynak : https://www.dezeen.com/2019/06/17/mit-researchers-engineer-cyborg-plants/
21
4
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
21
4
2
0
0