Norveç ile Türkiye Arasındaki 'Tek Taraflı' Vize Anlaşması Tartışma Yarattı: Dışişleri Bakanlığından Açıklama Geldi (Güncelleme)

163
24
5
2
1
Norveç Dışişleri Bakanı'nın sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda Türkiye ile Norveç arasında tek taraflı bir anlaşma yapıldığını açıkladı. Bu anlaşmayla birlikte Norveçlilerin sadece kimlik ile Türkiye'ye gelişlerinin önü açıldı. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yeni açıklamalarda ise bir anlaşma imzalanmadığı, bu durumun geçici bir süreliğine olduğu ifade edildi.

Türkiye ve Avrupa arasında dönem dönem gerilen ve normalleşme aşamasına giren ilişkilerde bugün önemli bir adım atıldı. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt, Türkiye ve Norveç arasında bir vize serbestisi anlaşmasına imza attı. Fakat bu anlaşma tek taraflı bir anlaşmaydı.

Norveç Dışişleri Bakanı tarafından sosyal medyada yapılan duyuruda Norveçlilerin herhangi bir vize veya pasaport olmadan Türkiye’ye seyahat edebilecekleri duyurdu. Türk vatandaşların Norveç’e seyahatlerindeyse vize serbestisine dair herhangi bir ifade yer almadı. 

Norveç Dışişleri Bakanı’nın paylaşımı:

“Türkiye'nin pasaport kurallarını geçici olarak değiştirmesine çok sevindim! Yılın geri kalanında pasaportu olmayan Norveçliler, Türkiye'ye seyahat ederken nüfus cüzdanı kullanabilirler.

Norveçlilerin Türkiye’ye sadece kimlikleriyle gelmesini sağlayacak bu düzenlemenin Türk vatandaşlarının Norveç seyehatleri için geçerli olmaması, sosyal medyada yeni bir gündem oluşmasına neden oldu. Türkiye ile Norveç arasındaki yeni anlaşmanın ardından yapılan paylaşımlardan bazıları şu şekildeydi:

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç'ten açıklama geldi

 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç’ten konuyla ilgili açıklama yapıldı. Norveç vatandaşlarının ülkemize seyahati ile ilgili konuşan Bilgiç, Norveç Dışişleri Bakanı’nın ülkemizi ziyareti sırasında herhangi bir anlaşma imzalanmadığını belirtti ve şu ifadeleri kullandı: 

“Dünyada yaşanan çip krizi yüzünden Norveç vatandaşlarının pasaportlarını uzatmamaları nedeniyle ve turizm sektörümüzün talebi üzerine Norveçlilerin bu yıl turizm sezonunda ülkemize gelebilmeleri için geçici olarak bir düzenlemeye gidilecektir. Bu geçici düzenleme çerçevesinde Norveç vatandaşlarına 6,5 aylık, yani geçici bir süre için, Türkiye’ye şahsi bilgilerinin bulunduğu çipli kimlikle seyahat hakkı tanınacaktır."

Bilgiç ayrıca belirtilen süreç sona erince Norveçlilerin yine sadece pasaport ile seyahat edebileceğini de sözlerine ekledi: “Bu süre sonunda Norveç vatandaşları, Türkiye’ye yine sadece pasaport ile seyahat edebileceklerdir.”

norveç türkiye

norveç türkiye

norveç türkiye

norveç türkiye

norveç türkiye

norveç türkiye

norveç türkiye

163
24
5
2
1
Emoji İle Tepki Ver
163
24
5
2
1