NVIDIA Tabanlı Sistemlerde Geliştirilen Yapay Zeka Projeleri: Otonom Araçlar, Orman Yangını Tespiti ve Dahası...

6
0
0
0
0
Yapay zeka uygulamalarının geliştirilmesini ve hızlı çalışmasını sağlayan teknoloji şirketlerinden birisi de NVIDIA. Üstelik CUDA ve tensör çekirdekleri sayesinde yapay zeka projeleri NVIDIA tabanlı sistemlerde çok hızlı çalışabiliyor.

Çoğumuz NVIDIA tabanlı kartlara hayranlık duyarız. Bu kartlar sayesinde oyunlarda yüksek FPS ve akıcı bir oyun deneyimi yaşarız. İşin bir de öbür yanı var, bu da yapay zeka. NVIDIA tarafında yapay zeka projeleri geliştirebilmeniz için Jetson ailesinden yararlanmanız gereklidir.

Jetson ailesi; performansı yüksek, düşük güç tüketen ve yapay zeka projeleri geliştirmek için oluşturulmuş NVIDIA tabanlı elektronik kartlardır. Ekran kartlarında olduğu gibi giriş, orta ve ileri seviyeli projeler yapmamıza olanak sağlar. Haydi şimdi Jetson ailesi kullanılarak oluşturulmuş yapay zeka projelerini inceleyelim.

Gelecek heyecan verici, bu heyecanın başında şüphesiz otonom araçlar var. NVIDIA Jetson ailesi ile birlikte otonom araçlar geliştirilebilmektedir.

Araç sürerken artık sürücü olarak yapay zeka var. Ortamı inceler, yorumlar ve uygular. NVIDIA tabanlı sistemlerde bu araçlar çeşitli yapay zeka kodlarından sonra kendi kendine şerit takibi ve nesne tespiti gerçekleştirir. Gerçekleştirdikten sonra kendi kararını alır ve uygular.

Bu işlem, kamera ile görüntülediğimiz ortamın görüntü işleme ve derin öğrenme modelleriyle eğitilmiş modellerin ortaya çıkardığı sonuç ile gerçekleşiyor. Bugün kameradan elde edilen bir veri üzerinden işlem yapılıyorsa bunun temelinde görüntü işleme bulunur.

Eğer nesne tespiti, şerit takibi gibi işlemler yapılıyorsa bu da derin öğrenme ve makine öğrenmesi modelleriyle sağlanır. Bu modeller birden çok alakalı görüntünün eğitilmesi sonucu oluşturulur. Yani bir kırmızı ışık tespiti yapılacak olsa dahi binlerce kırmızı ışık görüntüsünden oluşan küme eğitilir ve model ortaya çıkartılır.

Orman yangınlarına artık otonom dronlar müdahale ediliyor. Yapay zeka, yangının olup olmadığını itfaiyeye bildiriyor.

otonom dron

Zaman zaman havalanan otonom dronlar, yapay zeka sayesinde erkenden yangını tespit eder. Üstelik sadece yangın tespiti değil, aynı zamanda bu sistemler yangının koordinat bilgisini de itfaiyeye bildirmektedir. Düşünün ki ormanlık alandasınız ve telefon hattınız çekmiyor. Tam da bu noktada dronlar sayesinde yangından haber alınabiliyor ve erkenden müdahalede bulunuluyor.

Piksel kavramı, bir görüntünün içerisinde bulunan en küçük yapı birimi olarak tanımlanır. Piksellerin içerisinde RGB renk formatına göre çeşitli sayılar bulunuyor. Renkli görüntüdeki piksel, 3 farklı sayıyı bir dizi içerisinde tutar. Örneğin (255,0,0) değerlerinden oluşan 1 adet pikselin rengi kırmızıdır. Özellike yangın tespiti işlemlerinde piksel yoğunluklarına göre tespit işlemi gerçekleştirilir.

Böylelikle ortamdaki yangın ve dumanının piksel yoğunluklarına göre çeşitli hesaplamaları gerçekleştirilip, bunun sonucunda NVIDIA tabanlı sistemlerle birlikte dronlar kullanılarak, yangın erken tespit sistemleri geliştirilebilir.

Akıllı buzdolapları sayesinde meyve ve sebzelerin tazelik durumu anlaşılabilir.

akıllı buzdolabı

NVIDIA tabanlı yapay zeka sistemleri sayesinde bir meyvenin veya sebzenin bozulma durumunu gözlemleyebilir ve erkenden bilgi sahibi olabiliriz. Üstelik meyvenin veya sebzenin sağlığı yüzdelik cinsten görüntülenmektedir.

Projenin geliştirilebilmesi için 3 farklı derin öğrenme modelinin eğitilmesi gerekli: İlki, normal durumda olan meyveler kümesi; diğeri, bozulmaya yakın meyveler kümesi ve sonuncusu ise bozulmuş olan meyve veya sebzelerin kümesiyle eğitim gerçekleştirilir.

Bunun sonucunda istatistik ve matematikten yararlanılarak yüzdesel oranlar çıkar. Buna göre bir meyvenin yüzde kaç normal durumda olduğunu veya bir sebzenin yüzde kaç çürümüş durumda olduğunu yapay zeka sayesinde buzdolaplarında öğrenebiliyoruz.

Fitness antrenmanı yaparken kaçıncı set ve tekrarda olduğunuzu merak etmeyin. Yapay zeka sizler için set ve tekrarınızın bilgisini veriyor.

Yapay zeka modeli, kolunuzdaki hareketleri yorumlayıp, hangi tekrarda olduğunuzu sizin yerinize sayabilir. Ayrıca, hareketi doğru yapıp yapmadığınızı da öğrenebilirsiniz. 

Burada yapılan tamamen kol hareketlerinize bağlı olarak kol ve bilek arasındaki mesafeyi yüzdelik cinsten hesaplanması ve yorumlanması. Dambıllarınızı doğru ve tam kaldırdığınızda yapay zeka sizin tekrar sayınızı kendi kendine sayabiliyor.

Satranç oynamayı seviyor musunuz? O zaman buyrun bir de yapay zekaya karşı oynayın.

yapay zeka karşı satranç

NVIDIA tabanlı sistemlerde geliştirilen bir diğer proje ise size karşı satranç oynayan yapay zeka! Üstelik yenmesi de çok zor. Satranç oyununda bulunan yapay zeka sistemi biraz daha farklı. Her rakibin 16 farklı taşı var. Bu taşların içerisinde de 6 farklı göreve sahip taş gruplarımız var. Her bir taş grubu oynama durumlara, görevlerine ve rakip çeşitliliğine göre derin öğrenme modelleriyle NVIDIA Jetson ailesinde eğitilir.

Sinir bozucu taraf ise modelin eğitimi bittikten sonra başlıyor. Adeta bir tavla edasıyla, her maçtan sonra satranç tahtasını koltuk altınıza alabilirsiniz.

Elbette bu kadarıyla sınırlı değil. Daha birçok proje mevcut hayatımızda. Bazıları doğrudan hayatımızı etkiler iken bazıları dolaylı yoldan etkiliyor.

6
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
6
0
0
0
0