Arabalardaki Otomatik Fren Sistemleri Hakkında Yapılan Deney Sonuçlandı: Hiçbir Şey Düşündüğünüz Gibi Değil

8
4
2
0
0
Amerika Otomobil Derneği yetkilileri, otomatik fren sisteminin gerçekten hayat kurtarıp kurtaramayacağını tespit etmek için bir deney yaptı. Deneyin sonuçları ise hiç iç açıcı değil.

Ülkemizde 2022 yılının başından ağustos ayına kadar tam 313.618 trafik kazası yaşandı. Ne yazık ki bu kazaların 1.469 tanesinde kazazede olay yerine yaşamlarını yitirdi. Tabii ki dünya çapında bu rakamlar milyonlara kadar yükseliyor.

Durum böyle olunca otomotiv sektörü sürekli olarak kazaları ve kazalardaki can kayıplarını önlemek için yeni yöntemler uygulamaya çalışıyor. Bu yöntemlerden en çok umut vereniyse yeni üretilen araçlarda sıklıkla kullanılan “Otomatik Acil Durum Fren Sistemi”.  Bu sistem, acil durum anında yapay zekanın öndeki araca göre manevra yaparak aracın otomatik fren yapmasını sağlıyor.

ABD’li uzmanlara göre bu sistem sadece bir reklam stratejisi

Amerika Otomobil Derneği yetkilileri otomatik fren sistemini test etmek için 4 adet 2022 model otomobili teste soktu. Kafa kafaya çarpışma testlerinden araçlar başarıyla geçerken yandan çarpma testlerinde araçların tamamı %100 başarısız oldu. Yandan çarpma testlerinde araçlar kaza ihtimali için sürücüyü uyardığı halde fren yapmayarak ya da çok geç fren yaparak kazanın gerçekleşmesine engel olamadı.

Arkadan yapılan çarpışma testlerinde ise öndeki aracı yakından takip eden araçların ani fren durumlarında kazayı engelleyip engelleyemediği kontrol edildi. 48 km/s hızla giderken araçlar %85 oranında kazayı engellemeyi başardı. Ancak 60 km/s hızla giderken araçların bu başarı oranı %30’a kadar düştü.

Amerika Otomobil Derneği Başkanı Greg Brannon, “Otomatik fren sistemi, yıllar önce koyulan temel sınırlar içerisinde başarılı olsa da gerçek hayattaki trafik hızlarına uygun testlerde sınıfta kaldı.” diyerek otomatik fren sisteminin yıllar içinde gelişemediğini belirtti.

Derneğin diğer üyeleri ise yaptıkları açıklamalarda otomatik fren sisteminin şu anda hayat kurtaracak bir özellikten ziyade markaların otomobilleri satabilmek için kullandıkları bir reklam stratejisi olduğunu söylediler.

Kaynak : https://propakistani.pk/2022/09/22/autonomous-emergency-braking-doesnt-work-at-normal-speeds-report/
8
4
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
8
4
2
0
0