Tesla, Otonom Sürüşü Test Etmek İçin Yola Gerçek Çocuk Koydu, YouTube Videoları Kaldırdı! [Video]

33
14
8
4
2
Tesla, Otonom Sürüşü Test Etmek İçin Yola Gerçek Çocuk Koydu, YouTube Videoları Kaldırdı! [Video]
YouTube, Tesla'nın otonom sürüş özelliğinin gerçek çocuklar üzerinde denendiği videoyu yayından kaldırdı. Bu kararın nedeni olarak çocukların duygusal ve fiziksel sağlığının riske atılması gösterildi.

Otonom sürüş özelliği için büyük mesai harcayan ve ciddi yatırımlar yapan Tesla, bu özelliği sürekli olarak test ediyor. Bu testlerin görüntüleri de zaman zaman internette kendine yer buluyor. Bu testlerden biri ise Tesla'nın çocukları temsilen koyulan figürleri ezip geçtiğini gösteriyordu.

Bu videonun ardından başlayan tartışmalarda, Tesla hayranları var olan yasal kısıtlamaları öne sürerek tam otonom sürüş sağlayan FSD özelliğini savunmuştu. Tesla karşıtlarının iddiaları ise özelliğin yeterli olmadığı yönündeydi. 

Gerçek çocuklarla yapılan testin videosu kaldırıldı

Tam otonom sürüş özelliğini çocuklarla test etme fikrinin ortaya çıkmasının ardından, Whole Mars Catalog kanalında Tesla yatırımcısı olan Omar Qazi, bu fikri gerçeğe dönüştürme kararı aldı. Sonra da kanalında "Does Tesla Full-Self Driving Beta really run over kids?” (Tesla Tam Otonom-Sürüş Beta Gerçekten çocukları ezip geçiyor mu?) başlıklı bir video yayınlamıştı. 

Videoda Qazi'nin yanında Tesla sahibi ve yatırımcısı da olan Ted Park yer alıyordu. Park bu videoda otonom sürüş özelliklerinin test edilebilmesi için denek olarak kendi çocuklarını kullanmakta bir beis görmedi. Yayınlanan video, kısa sürede YouTube'da on binlerce kere izlendi ve Twitter'da da kendine yer buldu. 

Tesla, daha önceki testlerde çocuk mankenleri ezip geçmişti...

YouTube, çocukların kullanıldığı otonom sürüş testlerinin yer aldığı videoyu kaldırdı. Platformun sözcülerinden Ivy Choi, yaptığı açıklamada videonun kaldırılmasının nedeni olarak küçüklerin ruhsal veya bedensel sağlığını tehlikeye atan içeriklere izin vermeme yönündeki politikalarını gösterdi. Bu politika, küçüklerin tehlikeli denemelerde, meydan okumalarda ya da şakalarda kullanıldığı içerikleri de kapsıyor. 

Konuyla ilgili olarak videoda "FSD beta'ya çocuklarının hayatı konusunda güvendiğini" ifade eden Park, CNBC'ye yaptığı açıklamada hızının saatte 13 kilometreyi geçmediğini, Tesla'nın çocukları fark ettiğinden emin olduğunu ve sürekli direksiyonun başında hazır beklediğini ifade etti. 

ABD Ulusal Otoban Trafik Güvenlik İdaresi, tüketicilerin özellikle de çocukları kullanarak kendi performans ve güvenlik testlerini yapmaya asla kalkışmamaları gerektiğini belirtti. Öte yandan Tesla'nın tam otonom sürüş özelliği ,sürücüler belli güvenlik puanına eriştiğinde çalışıyor ve bu sürede sürücünün ellerinin mutlaka direksiyonda olması gerekiyor. 

Kaynak : https://www.theverge.com/2022/8/20/23314117/youtube-tesla-removes-video-full-self-driving-beta-real-kids
33
14
8
4
2
Emoji İle Tepki Ver
33
14
8
4
2