Otonom Denizaltına Dönüşebilen Transformer Su Altı Robotu (Video)

13
2
2
0
0
Otonom bir denizaltına dönüşebilen bir robot, gerçek hayatta bir Transformer’a en yakın araç olabilir. Bu robotun bir de adı var, Aquanaut.

IEEE Spectrum’a göre araştırmacılar, deniz kızına benzeyen insansı bir robot geliştirdi. Bu robota Aquanaut ismi verildi. Robot, ihtiyaç halinde otonom bir denizaltına dönüşebilecek şekilde tasarlandı. Aquanaut’ın insan dalgıçlar için tehlike arz eden ve diğer robotların gerçekleştirmekte sorun yaşadığı derin deniz tamirleri ve başka görevler için özel hazırlandığı belirtildi. 

Robot, NASA’nın astronotları düşük yerçekimli ortamlara hazırlamak için kullandığı havuzda test edildi. Bu testte otonom denizaltı modundaki robot, dış şasisini açarak kıskaç benzeri iki kolunu ortaya çıkardı. 

Aquanaut

Şimdilik robot yalnızca havuzlarda test ediliyor olsa da, bu testlerin ardından okyanuslarda aktif olarak kullanılmaya başlanacak. Denizlerde kurulu gaz ve petrol sondalarında kullanılması beklenen Aquanaut, insanların erişemedikleri noktalarda çalışacak. 

Robotu geliştiren Houston Mekatronik(HMI) bünyesinde yaklaşık 2 düzine eski NASA çalışanı bulunuyor. HMI kurucularından Nic Radford, yaptığı açıklamada NASA’da uzaktan erişimli robotlar konusunda yeterince deneyim edindiklerini ve bu bilgileri kullanarak kıyıdan uzakta çalışmaya uygun çözümler ürettiklerini söylüyor. 

Yine de araştırmacılar, Bubble Bee ya da Neptunus Prime gibi havalı isimleri kullanma şansını kaçırmış gibi görünüyor. Belki daha gelişmiş modellerde böyle eğlenceli isimler kullanırlar.

Kaynak : https://futurism.com/the-byte/deep-sea-robot-shapeshift-autonomous-submarine
13
2
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
13
2
2
0
0