Google CEO'su: Çalışanların Güvenini Korumakta Zorlanıyoruz

24
3
2
2
2
Google’ın son dönemde şirket içinde yaşadığı sorunlar, sızdırılan toplantı videosu ile ayyuka çıktı. Teknoloji devinin CEO’su Sundar Pichai, söz konusu videoda, çalışanların yönetime olan güvenini korumanın giderek zorlaştığını söylüyor.

The Washington Post gazetesinin sayfalarına taşıdığı habere göre Google CEO'su Sundar Pichai, sızdırılan bir toplantı videosunda, şirketin büyüdükçe, çalışanların yönetime olan güvenini korumakta zorluk çektiğini itiraf ediyor. Aynı haberde, üst düzey bir yöneticinin ABD Başkanı Donald Trump'ın Müslümanlara yönelik seyahat yasağını savunan eski bir hükümet görevlisinin işe alınmasını savunduğu da belirtiliyor.

Google, TGIF toplantıları ile şeffaflığı artırmaya çalışıyor

Google, her haftanın sonunda çalışanlarıyla düzenlediği TGIF adlı toplantılarda, hiçbir zaman herkese açık olarak paylaşılmayacak bilgiler de dahil olmak üzere pek çok hassas konuda raporlar sunuyor. Çalışanlar, açık olarak düzenlenen bir soru-cevap oturumunda üst düzey yöneticilere arzu ettikleri soruları sorabiliyorlar. TGIF toplantılarının iki temel amacı bulunuyor: Şeffaflığı artırmak ve çalışanlara değerli oldukları hissettirmek. 

google

Google CEO’su Pichai, bu toplantılardan sızan bir videoda, çalışanların güvenini sarsacak bir durumun oluştuğunu hissettiğinde bunu gidermek için elinden geleni yaptığını; ancak bunun giderek daha da zorlaştığını ifade ediyor. 

Pichai'nin açıklamaları, işyeri kültüründen Google’ın ABD ordusu için gerçekleştirdiği projelere, Çin için sansürlü bir arama motoru oluşturma çabalarından kadın-erkek eşitsizliğine kadar çeşitli konularda çalışanların eleştirilerini takip ediyor. 

Toplu istifalar, protestolar ve eleştiriler

Ayrıca sızan videoda, Google Kamu Politikası Başkan Yardımcısı Karan Bhatia’nın, ABD Başkanı Donald Trump’ın müslümanlara yönelik seyahat yasağını aleni olarak savunan eski İç Güvenlik Bakanlığı (DHS) yetkilisi Miles Taylor’un işe alınmasına ilişkin endişeleri de ele aldığı söyleniyor. Bhatia, Taylor ile siyasi düşüncelerinden bağımsız olarak, terörle mücadele ve ulusal güvenlik alanlarında çalışacaklarını belirtiyor. 

google protesto

Google’da çalışanlar ve yönetim arasında her zaman anlaşmazlıklar olmuştur. Fakat şirket, bu sorunları kamuoyuna taşmadan çözme konusunda başarılı bir sicile sahip. Taa ki 2017 yazında, Google’da çalışan James Damore adlı bir mühendisin şirketteki cinsiyet eşitsizliği hakkında yazdığı 3.000 kelimelik bir nota kadar. 

Sosyal medyada viral haline gelen not, Pichai’nin başını bir hayli ağrıtmıştı; ancak şirket tarihinin en büyük protestosunu tetikleyen şey, Pentagon için geliştirilen Project Maven girişimi olmuştu. Drone görüntülerinin analizinde Google'ın yapay zeka teknolojisini kullanmasını protesto eden 4 bin şirket çalışanı toplu şekilde istifa etmişti.

Benzer şekilde, şirketin Çin için özel olarak geliştirdiği sansürlü arama motoru projesi Dragonfly da büyük bir tepkiyle karşılanmıştı. Uzun bir süre direndikten sonra, projenin durdurulması yönündeki çağrılara nihayet cevap veren Google, 2010 yılından bu yana yasaklı olduğu Çin pazarına girme arayışından vazgeçtiğini açıklamıştı. 

Kaynak : https://www.cnet.com/news/google-grappling-with-trust-issues-ceo-pichai-says/
24
3
2
2
2
Emoji İle Tepki Ver
24
3
2
2
2