Prof. Dr. Müftüoğlu, BioNTech Aşısı Hakkında En Çok Merak Edilen 5 Soruyu Yanıtladı

61
18
12
3
2
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, BioNTech aşısı hakkında kendisine en çok sorulan 5 soruyu cevapladı. Aşısının spermlere yada yumurtalıklara zarar verip vermediği gibi konulara da değinen Müftüoğlu, ayrıca sosyal medyadaki bilgi kirliliğini eleştirdi.

Profesör Doktor Osman Müftüoğlu, Hürriyet gazetesinde yayınlanan yazısında BioNTech aşısı hakkında en çok sorulan soruları cevapladı. Müftüoğlu ayrıca sosyal medyada paylaşılan ve dayanağı olmayan bilgiler hakkında eleştiride bulundu.

Müftüoğlu, 'Karar sizin ya aşı ya Covid' adlı yazıda kendisine en çok sorulan 5 soruyu yanıtladı. Yazıda daha önce sizlerle paylaştığımız “Covid-19 aşısı spermlere zarar verir mi?” sorusuna da yanıt verildi.

Sosyal medyada aşı konusu çöplük haline geldi

Twitter Covid-19

Sosyal medyadaki bilgi kirliliğini eleştiren Müftüoğlu, konuyla ilgili “Özellikle sosyal medya aşı söz konusu olduğunda ifademi hoş görün tam bir çöplük haline gelmiş durumda. Bilen, bilmeyen, aklına gelen her fikri, kanıtlanmamış her bilgiyi 'sosyal medya otoyoluna' bırakıveriyor. O otoyolda herhangi bir trafik polisi falan da yok. Neticede o yol, yol olmaktan çıkıp çöplük haline geliyor. Kafalar karışıyor, endişeler büyüyor” dedi.

Müftüoğlu’na en çok sorulan 5 soru ve bunların cevapları;

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu

BioNTech kadınlarda kısırlık yapar mı?

Aşıyla ilgili en çok merak edilen konulardan biri de kısırlık yapıp yapmadığı. Bu noktada BioNTech aşısının kısırlığa yol açabileceği kuşkusunun yanlış ya da eksik değerlendirmeden kaynaklandığını söyleyen Müftüoğlu, "O yanlış değerlendirmenin mantığı şu: Virüsün spike proteininde bulunan kısa bir 'aminoasit dizisi' anne karnındaki ceninin gelişimi için yaşamsal öneme sahip olan plasentadaki özel bir proteinle (Syncytin) benzeşiyor. Ama uzmanlar bu benzerliğin plasenta gelişimini tehdit edecek düzeyde bir bağışıklık tepkisine yol açmayacağını söylüyor" dedi.

BioNTech spermlere zarar verir mi?

Aşıların spermlere zarar vermediği, geçtiğimiz günlerde JAMA'da yayımlanan bir makaleyle kanıtlanmıştı. Bu noktada Müftüoğlu, "BioNTech’in en erken ve çok yaygın kullanıldığı İsrail’de yapılan yeni bir araştırmaya göre (Kudüs Üniversitesi), BioNTech aşısı erkek spermlerinin hareketliliğinde, hacminde ve sayısında herhangi bir olumsuz etkiye yol açmıyor. Hemen belirtelim: Bu kuşku üzerindeki çalışmalar ise halen devam ediyor" ifadelerini kullandı.

BioNTech pıhtılaşma sorunu yaratır mı?

mRNA esaslı BioNTech aşısının pıhtılaşma sorunları yaratacağını, kalp, beyin veya başka damarlarda pıhtılarla tıkanmalara yol açacağını gösteren bilimsel bir bilgi bulunmadığını belirten Müftüoğlu, şöyle konuştu: 

"Bugüne kadar dünya genelinde neredeyse yarım milyara yakın insana BioNtech aşısı uygulandı. Ciddi bir pıhtılaşma problemine de rastlanmadı. Bu nedenle de daha önceden pıhtılaşma sorunu yaşayanların ya da böyle bir problemden endişe duyanların tereddüt edecekleri herhangi bir durum yok."

BioNTech'ten önce ya da sonra pıhtı önleyici ilaç kullanalım mı?

Müftüoğlu, Aşı öncesi ya da sonrası pıhtı önleyici ilaç kullanılıp kullanılmaması gerekliliğinin sorulduğu soruya şu şekilde yanıt verdi: "Korkuya, endişeye gerek yok. Yok çünkü yukarıda da belirttiğim gibi böyle bir sorun söz konusu bile değil. Bu nedenle de ne aşıdan önce, ne aşılamadan sonra kan sulandırıcı herhangi bir ilaç (asetil salesik asit, heparin ve benzeri) almanız gerekmiyor.

İlaç alerjisi olanlar BioNTech olabilir mi?

BioNTech - alerji ilişkisinin gereğinden fazla büyütülen bir konu olduğuna değinen Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, bu konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Elimizdeki net ve açık bilgi şu: BioNTech aşısı uygulamalarında 1 milyon doz aşı başına sadece 10-11 vakada şiddetli alerjik reaksiyonlar saptanmış. Bu reaksiyonların %71’i de aşılamadan sonraki ilk 15 dakikada gelişmiş. Kısacası aşı sonrası alerjik tepki oranı zannedildiğinin aksine oldukça düşük. Önemli bir bilgi de şu: Alerjik tepkilerin %80’i daha önceden herhangi bir gıdaya veya ilaca alerjik reaksiyon öyküsü olan kişilerde tespit edilmiş. Bu nedenle eğer önceden bilinen bir ilaç alerjiniz (mesela penisilin alerjiniz) ya da gıda (yumurta alerjisi) veya polen alerjiniz var ise bunu aşı merkezindeki görevliler ile mutlaka paylaşmalısınız.

Bir iyi haber de şu: BioNTech ile aşılamada aşıya karşı gelişen alerjik reaksiyonların aşının içinde bulunan Poli Etilen Glikol (PEG) maddesine karşı olduğu kabul ediliyor. Bu nedenle eğer alerjiniz PEG içeren bir ilaca karşı değilse alerjik reaksiyon gösterme riskiniz daha da düşük oluyor. Önerim şu: Eğer herhangi bir ilaç, gıda ya da besin katkı maddesine karşın alerjiniz varsa aşı merkezini mutlaka önceden bilgilendiriniz. Aşı olduktan sonra da lütfen en az 30 dakika aşı merkezinde bekleyiniz."

Kaynak : https://tr.sputniknews.com/turkiye/202106191044770822-prof-muftuoglu-anlatti-biontech-kisirlik-yapar-mi-spermlere-zarar-verir-mi/
61
18
12
3
2
Emoji İle Tepki Ver
61
18
12
3
2