Bir Radyo Teleskopu, Samanyolu’nun Merkezini ve Ölü Yıldızları Görüntüledi

7
2
0
0
0
Avustralya’nın batısındaki bir radyo teleskopu ile Samanyolu’nun merkezinin mükemmel bir görüntüsü yakalandı. Eğer insan gözü radyo dalgalarını okuyabilseydi, teleskopun yakaladığı görüntü ile Samanyolu’nun nasıl göründüğünü gösterebilirdi.

Avustralya’nın batısında kurulu bulunan Muchison Geniş Alan Dizisi(MWA) teleskobu, Samanyolu’nun merkezinin önemli bir görüntüsünü yakaladı. Teleskopun yakaladığı radyo dalgaları görüntüsünü Curtin Üniversitesi’nden astrofizikçi Dr.Natasha Hurley-Walker, Pawsey Süper Hesaplama Merkezi’ni kullanarak yarattı. Dr.Hurley-Walker, “Bu yeni görüş, hem ayrıntılı olarak hem de daha büyük yapılara bakarak galaksimizden düşük frekanslı radyo yayını sağladı. Görüntüler, Samanyolu’nun tam merkezinden, astronomların galaksinin merkezi dediği bir bölgeden” dedi. 

Teleskopun yakaladığı görüntüler üzerinde yapılan araştırmanın verilerini GLEAM yayınladı. Teleskop, iki ark dakikalık bir çözünürlüğe sahip, 72 ile 231MHz arasındaki frekanslarda radyo dalgalarını kullanarak uzayın haritasını çıkarıyor.

Radyo teleskopu samanyolunun merkezi

Araştırmacılardan Hurley-Walker, “Bu geniş frekans aralığının gücü, galaktik merkezin karmaşıklığına baktığımızda örtülen nesneleri çözmemizi mümkün kılıyor. Temel olarak nesnelerin farklı “radyo renkleri” vardır. Bu yüzden ne tür bir görünüş olduğunu bulmak içn bu “radyo renkleri”ni kullanırız” dedi.

MWA teleskopunun yakaladığı görüntüleri kullanarak araştırmacılar, 27 büyük yıldızın kalıntılarını keşfettiler. Bu yıldızlar ölmeden önce Güneş’ten sekiz kat daha büyüklerdi. 

Bilim insanları, yakın zamanda ölmüş, kalıntısı daha yakında olan veya çok yoğun bir ortamda bulunan süpernovaların tespit edilmesinin kolay olduğunu söylüyor. Bu zamana kadar bu şekilde 295 tane süpernova tespit edildi. Diğer teleskopların aksine MWA, bu şekilde olmayan, daha eski, daha uzakta veya yoğun olmayan ortamlardaki süpernovaları da bulabilir. 

radyo teleskopu görüntüler

MWA’nın bulduğu son süpernova kalıntısı da bu şekilde galaksinin düzleminden çok uzakta, oldukça genç ve çok boş bir alanda bulunuyor. Araştırmacılar, bundan 9.000 yıl önce yıldızın öldüğünü, o dönemde bu olayın Avustralya’dan gözlenebileceğini söylediler. 

Dr.Natasha Hurley-Walker, keşfedilen süpernova kalıntılarının iki tanesinin oldukça sıra dışı olduğunu açıkladı. Tespit edilen iki süpernova kalıntısı, büyük yıldızların olmadığı bir uzay bölgesinde bulunuyordu. Araştırmada keşfedilen bu iki süpernova kalıntısı aynı zamanda oldukça eski süpernovalar. Bilim insanları, bu kadar eski süpernova kalıntıları bulmanın Samanyolu’nun geçmişine bakmak için önemli deliller olduğunu söylüyor. 

Avustralya’da bulunan MWA teleskopu, 2021 yılında Avustralya ve Güney Afrika’da inşa edilecek dünyanın en büyük radyo teleskopunun da habercisi durumunda. 2021 yılında inşa edilecek Kare Kilometre Dizisi (Square Kilometer Array) radyo teleskopu ile son 100.000 yıl içinde gerçekleşmiş süpernovaların kalıntıları daha iyi bir çözünürlükle izlenebilecek. 

Kaynak : https://phys.org/news/2019-11-outback-telescope-captures-milky-center.html
7
2
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
7
2
0
0
0