Müslümanların Filmlerde Temsiline Yönelik Araştırma Yapıldı: Ünlü Hollywood Oyuncusu Sonuçları Eleştirdi

56
26
13
8
0
Geçtiğimiz Oscar ödüllerinde 'En İyi Erkek Oyuncu' adaylığına hak kazanan başarılı oyuncu Riz Ahmed, film endüstrisinde müslüman temsiline yönelik eleştirilerde bulundu. Ahmed, bu temsilin değişmesi ve ayrıca müslüman oyunculara destek verilmesi için çalışmalar başlattı.

Son dönemde özellikle Sound of Metal filmindeki başarılı performansı ile adından sıkça söz ettiren ve bu rolüyle bir de Oscar ödüllerinde 'En İyi Erkek Oyuncu' adaylığı kazanan Riz Ahmed, popüler filmlerde müslümanların yok denecek kadar az temsil edilmesine ve bu temsillerin de genellikle 'zararlı, terörist' olarak yer almasına yönelik açıklamalarda bulundu.

Güney Kaliforniya Üniversitesi Annenberg Inclusion Initiative tarafından yürütülen bir araştırmanın sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte durumu gündeme getiren Ahmed, sonuçların çarpıcılığına dikkat çekti. Yayınlanan araştırma sonuçları, müslüman temsilinin son yıllarda yayınlanan popüler filmlerdeki oranlarını ortaya koyuyor.

200 film arasında yalnızca 19 filmde müslüman karakter var:

Riz Ahmed

Araştırmada ABD, Yeni Zelanda Avustralya ve Birleşik Krallık'ta 2017 ile 2019 arasında yayınlanan 200 popüler film incelendi. Bu filmlerden yalnızca 19 tanesinde müslüman karakterler yer alırken bu karakterlerden yalnızca 5 tanesi başroldü. Müslüman kadın başrol sayısı ise yalnızca bir olarak açıklandı.

Bir kelimeden fazla repliği bulunan müslüman karakter sayısı ise toplamda 9.000 karakterin arasında yüzde 2'den daha azdı. Üstelik tek problem rakamlar değil. Aynı zamanda müslümanların filmlerde genellikle 'azınlık, yabancı, zarar verme potansiyeli olan ve terörist' olarak temsil edilmesi de ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

Ahmed ve araştırmayı yayınlayan Inclusion Initiative, ABD'deki Müslümanlara yönelik bir vakıf olan The Pillars Fund ile birlikte araştırmanın sonuçları üzerinde çalıştı. Grubun kurucu ortağı ve başkanı olan Kashif Shaikh ise müslüman toplumun ırksal ve etnik açıdan çeşitli olmasına rağmen, filmlerde nadiren bu şekilde gösterildiğini ifade etti. Shaikh aynı zamanda Hollywood'un tehlikeli tasvirler yarattığını ve müslüman karşıtı tutumu güçlendirdiğini söyledi.

Ahmed aynı zamanda The Pillars Fund ile çeşitli çalışmalar yürütüyor. The Pillars Fund, müslüman sanatçılar için burs desteği sağlarken aynı zamanda film endüstrisinde bir değişim başlatabilmek için Ahmed Mahershala Ali, Ramy Youssef, Sana Amanat, Karim Amer, Rosa Attab, Nida Manzoor ve Jehane Noujaim gibi isimlerle çalışıyor.

Kaynak : https://www.npr.org/2021/06/12/1005676887/just-10-of-popular-movies-had-a-muslim-character-riz-ahmed-wants-to-change-that
56
26
13
8
0
Emoji İle Tepki Ver
56
26
13
8
0