Rusya, Türkiye’ye '2023 Yılında Uzaya Bir Türk Göndermeyi’ Teklif Etti

225
28
24
10
7
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladmir Putin arasındaki görüşme devam ederken, Rusya cephesinden oldukça heyecan verici bir teklif geldi. NASA’nın ezeli rakibi Rus Federal Uzay Ajansı (Roskosmos) başkanı Dmitriy Rogozin, 2023 yılında uzay istasyonuna Türk kozmonot gönderme teklifinde bulundu. Erdoğan teklifi kabul etti.

Soğuk Savaş dönemiyle başlayan çetin uzay rekabetinde ABD’yi temsil eden NASA ve SSCB’yi temsil eden Roskosmos’un liderlik yarışına tüm dünya şahit olmuştu. Uzaya çıkan ilk insan, Dünya yörüngesine çıkan ilk uydu, Ay’a gönderilen ilk araç gibi önemli başarıları NASA’dan önce Ruslar gerçekleştirmişdi.

NASA’nın da bu başarılardan geri kalır bir tarafı yoktu, onlarda Ay’a ilk insanı gönderdiler. Soğuk Savaş dönemi bitince uzlaşan NASA ve Roskosmos, Fransa, Almanya, Japonya gibi ülkelerinde de katılımıyla dünya yörüngesine Uluslararası Uzay İstasyonu’nu inşa etmişti. Projenin başında her ne kadar NASA olsa da orada her daim tüm ortak ülkelerin uzay görevlileri bulunuyor.

Ancak bu zamana kadar herhangi bir Türk uzay görevlisi, Uluslararası Uzay İstasyonu’na çıkamadı. İşte bu gidişatı bozacak ilk önemli adım, bugün gerçekleşen Erdoğan - Putin görüşmesinde atıldı:

rusya

Rus Uzay Ajansı Başkanı Dmitry Rogozin, görüşme için Rusya’da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Türk kozmonot göndermeyi teklif etti. Hatta Rogozin, görev için tarih de verdi. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıldönümünün kutlanacağı 2023 yılı içinde bir Türkü uzaya göndermek için hazır olacaklarını ifade etti. 

Teklifi kabul eden Erdoğan, "Bu değerli işinize katılmaya hazırız. Bir kez daha, tüm halkım adına teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Yapılan iş için çok teşekkür ederim" açıklamasında bulundu. 

Roskosmos nedir, ne zaman kuruldu? 

roskosmos

Sovyetlerin uzay hedefleri üzerine faaliyet gösteren kurum ve birimlerin bir aray gelmesiyle 1992 yılında kurulan Roskosmos, 2015’ten bu yana Rusya Federal Uzay Ajansı olarak biliniyor. Ajansın bünyesinde yetişen kozmonotlar, çeşitli uzay görevlerine katılıyorlar. (Kozmonot, astronot ile aynı anlama geliyor.)

3,37 milyar dolarlık bütçesi bulunan kurum, yakın zamanda Soyuz roketleriyle kozmonotları Uluslararası Uzay İstasyonu’na başarılı bir şekilde ulaştırmıştı. 

Uluslararası Uzay İstasyonu nedir ve nerede?

Uluslararası Uzay İstasyonu, 1998 yılından bu yana yakın Dünya yörüngesinde inşa edilen bir uzay istasyonudur. Gün geçtikçe büyümeye devam eden istasyonun farklı birimlerinde, pek çok ülkeden bilim insanı araştırmalar yürütmektedir. Bu bilim insanları aynı zamanda birer uzay görevlisi olup, belirli periyotlarla istasyonda yaşam sürmektedirler.

225
28
24
10
7
Emoji İle Tepki Ver
225
28
24
10
7