Sanal Gerçeklik, Alzheimer'ın Erken Teşhisi İçin Kullanılıyor

10
2
0
0
0
Geliştirilen bir sanal gerçeklik navigasyon testi sayesinde yaşa bağlı bilişsel bozukluğu olan hastalarla Alzheimer hastalığının erken evrelerinde olan hastaları ayırt edilebiliyor.

Cambridge Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen çalışmada, bir sanal gerçeklik görevi sayesinde günümüzdeki ‘altın standardında’ olan teşhis yöntemlerinden çok daha iyi bir şekilde Alzheimer hastalığı erken bir şekilde teşhis edilebiliyor.

Hafif bilişsel bozukluk, Alzheimer’ın en erken belirtilerinden biridir. Ancak bu durum her zaman Alzheimer’a işaret değildir zira insanların yaşına bağlı da meydana gelebiliyor. Bu sanal gerçeklik programı, navigasyon testi sayesinde bilişsel bozukluğun yaştan dolayı mı yoksa Alzheimer’dan dolayı mı meydana geldiğini bulabiliyor.

Araştırmacılar, bir kişinin entorinal zarının zarar görüp görmediğini test etmek için bir sanal gerçeklik navigasyon testi geliştirdi. Gerçekleştirilen testlerde 45 bilişsel bozukluk hastası incelendi. Alzheimer ile ilgili biyo belirteçleri test etmek için tüm deneklerin beyin omurilik sıvısı örnekleri alındı ve deneklerin 12’si bu biyo belirteçlere pozitif yanıt verdi.

Gerçekleştirilen testlerden sonra araştırmacılar, Alzheimer’lı olan bütün bilişsel bozukluk hastalarının biyo-belirteçlerinin diğerlerine göre daha kötü performans verdiğini gözlemledi. Potansiyel olarak kliniklere Alzheimer hastalarına erken teşhis koyabilme desteği vermesinin yanı sıra araştırmacılar, testin gelecekteki Alzheimer tedavilerinde kritik önem tanıyacağını düşünüyor.

Kaynak : https://newatlas.com/vr-alzheimers-detection-mild-cognitive-impairment/59855/
10
2
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
10
2
0
0
0