Sevabıyla Günahıyla Game of Thrones Finali: Ne Yaptı, Ne Yapamadı? (Spoiler)

79
8
4
4
1
Game of Thrones bitmesine bitti ama final bölümü daha uzun süre tartışılmaya devam edecek. Dizinin finali bazı şeyleri sonuçlandırmayı başardı, bazılarında çuvalladı.

HBO’nun fenomen dizisi Game of Thrones sona erdi. Artık dizinin ardından oturup neyin ne olduğunu tartışma, interneti teorilerle doldurma zamanı geldi.

Kısaltılmış son iki “konsantre” sezonu insanların pek sevmediği hem internette yapılan paylaşımlardan hem de bölümlerin puanlarından ortaya çıkıyor. Kitapları geriden bıraktıktan sonra insanlara aynı tadı vermemeye başlayan dizinin bir şekilde sonuna kadar geldik.

Öncelikli olarak serinin sonunda Jon’un Dany’yi öldürmesi, serinin mantıklı olarak bitebileceği ve Dany’nin hikayesinin tamamlanabileceği neredeyse tek yoldu, en azından bunu başarmış olduk. Ortada Dany ve Taht oldukça çatışma olmaya devam edecekti. Kişisel görüşüm olarak Drogon’un Jon’u yakmayıp tahtı eritmesinin sebebi de Daenerys’in delirmesinin ve ölmesinin sebebinin Jon değil taht olduğunun farkında olmasıydı. Kardeşleri kanatlı dev kertenkele modunda gezse de bilgeliği, zekası ve gücüyle gerçek bir ejderha olduğunu kanıtladı Drogon.

Serinin finali, Daenerys dışında herkes için mutlu şekilde sona erdi. En zından beklenenden daha mutlu diyebiliriz. Pek çok hayranın kafasında hikaye daha karanlık şekilde sona eriyordu. Dany’nin ölüm sahnesi, son sezonun en iyi kurgulanmış, en zekice hazırlanmış sahnelerinden biriydi ve oyunculuklar da harikaydı. Özünde yeşil bir köpük olan CGI ejderhamızın yas tutması bile gerçekten hissedildi.

Öte yandan Dany’nin sonu seri boyunca insanların söylediği gibi çok aceleye geldi. Karakterin buraya geleceğine dair pek çok gönderme, İngilizce tabiriyle foreshadowing vardı. Senelerdir “düşmanlarımı yakacam, taş üstünde taş komicam!” diye gezen Daenerys’in aşırı hareketleri, birden bire yön değiştirmiş olmasa insanlar bu kadar tepki vermezdi. Tamam, hikaye bazında baktığımızda Targaryen’ler delirmeye açıklar ancak birden bire delirmiyorlar. Bir süreç sonucunda o noktaya varıyorlar. O süreci böyle daenerysdelirmesureci.zip şeklinde verince insanlar hoş karşılamıyor, yıllarca yaşanan karakter gelişmesi bir anda kayboluyor.

Game of Thrones kitaplarındaki nihilizm, genel olarak beğenilmekle birlikte tembel yazarlık eleştirilerini de ortaya çıkarıyor. Bir seviyenin üzerine çıkan hemen her karakter, hikayede dengeyi bozamadan öldürülüyor ve seriden çıkıyor. Karakter gelişimleri yarım kalıyor. Ancak bu durum, serinin genel yapısı haline geldiği için kabul görüyor. Serinin sonu, normalde beklenenden daha mutlu bitmesi ve bazı soruları cevaplamaması ile yer yer hayal kırıklığı yaratıyor ancak genel olarak sezonun kalitesinden üstte ve daha iyi.

Bölümün yıldızı ise tartışmasız şekilde Tyrion. Tahtın doğumla değil de monarklar arası seçimle birine verilmesi, demokrasi yolunda bir adım. Ha sonucu nasıl olur, yarın bir gün “Game of Elections” diye birbirine dolap çeviren haneler görür müyüz bilinmiyor, malum seri bitti. Ayrıca ölen kardeşlerinin cesetlerini bulduğu sahne ve Jon ile olan konuşması da Tyrion’u ayrı bir yere koyuyor.

Bran seçimi, hayranlardan çok büyük destek görmese de çok da mantıksız değil. İsanlığın bütün hafızasına sahip, kimseye kötülük yapmamış, oldukça bilge ve kullanışlı bir kral olur kendisi. Ayrıca yeni taht sistemi için de ideal, zira kendisinin çocuğu olamayacak ve taht seçimle devredilecek.

Sorun, Bran’ın kişi olarak kendini seyircilere sevdirememiş olması. Hikayede önemli olayları zaman zaman açığa kavuştursa da kendisi çok dikkat çekici olmayan, insanların bağ kuramadıkları bir kahraman. Şu noktada tahtı Tyrion’a verip, Bran’ı ve özelliklerini Hand/Medyum/kahin görevi için kullanmak çok daha mantıklı olabilirdi.

Sansa, yalnız başına Winterfell’de kraliçe oldu. Yanına bir kral bulması, mümkünse Stark soyunu devam ettirmesi gerekecek. Kardeşlerinin hiçbiri orada olmayacak. İşi zor. Kendisi ciddi anlamda soyu kurumak üzere olan bir evin son temsilcisi. Ha bu onu durdurur mu, zaman içerisinde evini yeniden büyütür mü bunu göreceğiz.

Son olarak da Arya, denizlere açılarak yolculuğunu tamamladı. Maisie Williams ve Arya Stark, HBO adına yıldız isimler haline geldi. Haliyle bu son bana Guy Ritchie’nin filmlerinde sık sık kullandığı “Şuraya bir cliffhanger bırakalım, tutarsa devamını çekeriz” sonu gibi geliyor. Arya için belki yeni bir dizi çeker, yeni oyuncular ile yeni hikayeler anlatır, bu esnada da Game of Thrones’un ekmeğini yemeye devam ederler. Bilim kurgular nesil nesil gidebiliyorsa fantastik kurgular da gidebilir. İsterlerse isim bile hazır: Stark Trek: The First Frontier.

Buraya kadar olan süreci bir kenara bırakırsak final, cevaplanmamış çok soru bırakması dışında duygusal anlamda mantıklıydı, Jon, Dany ve Arya’nın karakterlerinin hikayelerini tamamlamasını sağladı.

Son iki sezonu çok parlak olmasa da Game of Thrones artık sona ermiş oldu ve ekranlarda büyük bir boşluk bıraktı.

79
8
4
4
1
Emoji İle Tepki Ver
79
8
4
4
1