Sibirya, Neredeyse Son 100 Yılın En Sıcak Seviyesine Ulaştı

57
5
2
2
2
Rusya sınırları içinde yer alan Sibirya bölgesi, neredeyse son 100 yılın en yüksek yer ısısına sahip oldu. Sibirya’daki şehirlerden birinde yer ısısı, 48°C’yi gösterdi. Küresel ısınmadan kaynaklanan sıcaklık artışının donuk toprağı çözerek sera gazı açığa çıkaracak olması, iklim krizine dair endişeleri artırdı.

Yeni yayınlanan bir uydu görüntüsü, dondurucu soğuğuyla bilinen Sibirya’nın normalden fazla artan sıcaklığını ortaya koydu. Sibirya’nın en az bir kesiminde yer ısısı, 48°C’yi geçti. Sıcaklık artışı, yılın en uzun günü olan 21 Haziran’da yaşandı. 

Geçtiğimiz hafta boyunca sıcaklık artışı konusunda en çok dikkat çeken bölgeler, ABD’nin Phoenix ve Salt Lake City şehirleri oldu. Kısa süre sonra benzer şiddette artışlar, dünyanın öbür ucunda; Kuzey Kutup Dairesi’nde görüldü.

Neredeyse 100 yılın en sıcak Sibirya’sı

sibirya

48°C’lik sıcaklık, Yakutistan Özerk Bölgesi’nde; Verkhojansk şehrinde ölçüldü. Avrupa Uzay Ajansı’nın Copernicus Sentinel uyduları, toprakta görülen sıcaklığı kaydetti. Doğu Sibirya’da bulunan bir yer için oldukça yüksek olan yer ısısı, uzmanları endişelendirdi. Başka bölgelerin yer ısısına bakacak olursak Govorovo’daki ölçüm, 43°C olarak kayda geçti. Saskylah bölgesinde ise bu sayı 37°C oldu. Saskylah, 1936 yılından beri ilk kez bu kadar yüksek yer ısısına sahip oldu.

48°C’lik yer ısısının kaydedildiği Verkhojansk’ta hava sıcaklığı ise 30°C’yi gösterdi. Bu sıcaklık ABD’nin Arizona’sı ya da Türkiye’nin Muğla’sına benzemese de, kışın her şeyin donuk olduğu bir bölgenin yazın bu kadar sıcak olması şaşırttı.

Bu sıcaklık artışı, başlıca küresel ısınmadan kaynaklanıyor. Artışın özellikle bu bölgede yaşanması ise endişe verici, çünkü artan yer ısısı donmuş toprağı çözüyor. Rusya’nın doğu bölgesi, yani Doğu Sibirya’da da yerin altında bolca sera gazı bulunuyor. Bu gazları normalde yazın da bulunan donuk toprak engelliyor. Şu anda yavaşça çözülen toprak, yavaşça atmosfere metan salıyor.

Kaynak : https://gizmodo.com/ground-temperatures-hit-118-degrees-in-the-arctic-circl-1847144505
57
5
2
2
2
Emoji İle Tepki Ver
57
5
2
2
2