32
6
4
2
1

Son zamanlarda ortaya çıkan veri ihlalleri ve özel hayatın gizliliği konularıyla gündemimiz son derece doluyken kendimizi büyük bir distopyanın içindeymişiz gibi ‘hayal edip’ fazlasıyla çekinmeye başlamıştık. Tabii ki hayal edip kelimelerini tırnak içine almamız, aslında olayı küçümsediğimiz anlamına gelmiyor. Veri gizliliği son derece hassas ve ciddi bir konu. Tüm bunların yanı sıra veri gizliliğinin de dereceleri olduğunu söyleyebiliriz.

Çin’de uygulanan Sosyal Puanlama Sistemi, şu an için belirli pilot bölgelerde uygulanmaya başlanmış olsa da 2020 yılından itibaren bu sistemin Çin’in her yerinde uygulanacağı konuşuluyor.

Bu sistem aracılığıyla insanlar hiç ara verilmeden takip edilebilecek ve belirli hizmetlerden de mahrum bırakılabilecek. Aynı zamanda devlet her zaman sizi gözetliyor olacak. Başka bir deyişle bırakın veri gizliliğini, gizlilik kavramı ortadan kalkacak.

Peki, bu sistem nasıl mı yürüyecek? Puanlama nasıl mı olacak? Tüm bu soruların cevabı için sizleri videoyla baş başa bırakıyoruz.

32
6
4
2
1
Emoji İle Tepki Ver
32
6
4
2
1