Son Verilere Göre Mars'ta Aslında Hiç Metan Gazı Olmayabilir

16
5
2
0
0
Mars'taki TGO aracından gelen verilerin gösterdiğine göre, önceki ölçümlerin aksine, Mars'ın atmosferinde hiç gaz olmayabilir.

Kızıl gezegen Mars üzerinde birçok araştırma yapılıyor. Araştırmalardan birinin amacı da gezegenin ince atmosferini oluşturan molekülleri anlayabilmek. Yapılan birçok görevde atmosferde metan gazı saptanmıştı. Hatta sırf bu bulgu yüzünden gezegende yaşam olabileceği teorileri konuşulmuştu. Mars’a ulaşan ExoMars aracıyla gönderilen Gaz İzleyici Uydu (TGO) aracı ile araştırmacıların daha net metan gazı ölçümleri yapabilmesi hedeflendi. Alınan ilk verilere göre Mars’ın atmosferinde neredeyse hiç metan olmayabilir.

TGO şimdiye kadar Mars’a gönderilen en hassas araç. Araç, kızıl ötesi ve UV spektrometreleri ile donatıldı ve bu sayede gazların takibini yapabiliyor. Ayrıca araç, su ve hidrojenli mineralleri saptayıp haritalandırmak için  nötron detektörü kullanıyor. Uydu, Mars’ın yüzeyinden 400 km yukarıda bir yörüngede hareket ediyor. Nisan 2018’de ve Ağustos 2018’de elde edilen veriler Mars’ın atmosferinde neredeyse hiç metan bulunmadığını gösteriyor. Ölçülen metan milyarda 0,012 oranında. Araştırmacılar, Curiosity ve diğer araçlardan aldıkları verilerden sonra, bu kadar az metan oranı olacağını düşünmüyordu.

Elde edilen sonuçların farklı olmasının iki nedeni olabilir. Öncelikle, Curiosity ve diğer yüzey araçları anlık metan oranı yüksekliği saptayıp yanlış sonuçlar göstermiş olabilir. İkinci ihtimaldeyse metan gazı oranı yüzeyde daha yüksek olabilir ve molekülleri parçalayan bir nedenden dolayı TGO bunu saptayamıyor olabilir.

ExoMars ekibi ikinci düşüncenin gerçekleşmiş olmasını umut ediyor ama bu teorinin doğru olabilmesi için metan gazının parçalanma süreci normalden 1000 kat daha hızlı olması gerekiyor. Ekip, metan gazının Mars yüzeyindeki kayalara ve toprağa yayılmış olabileceğini veya aşınmış kuvars birikintilerinde tutunuyor olabileceğini düşünüyor.

Bu sonuç kesin olarak Mars’ta yaşamın olmadığını söylemek için yeterli değil ancak metan oranları bu şekilde gösteriyor. 2020 Mars görevinden sonra elde edilecek sonuçların neler göstereceğini hep birlikte göreceğiz.

Kaynak : https://www.extremetech.com/extreme/289441-exomars-detects-almost-no-methane-on-mars-in-surprise-result?source=Extreme
16
5
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
16
5
2
0
0