Bu Ne Hız: Gürcistan, Mars'ta Şarap Üretmek İstiyor

46
13
7
3
0
Antik çağlardan beri insanlığın bitkilerden içecek yapması, birçok keşfin önünü açtı. Şarabı bulan Gürcistanlılar ise yeni bir ilke imza atmak istiyorlar.

Uzayın derinliklerini keşfetme isteğimizi gerçekleştirmeye her geçen gün daha da yaklaşıyoruz. NASA'nın ve SpaceX'in öncülüğünde 2024 yılında gerçekleştirilecek olan Mars yolculuğu ile insanlık ilk kez evinden gerçek anlamda uzaklaşacak ve kolonize olmaya başlayacak. Gürcistanlı şarap üreticileri ise şaraplarını Mars'a da taşımak istiyor.

Üzüm bağları için mükemmel bir ılıman iklime sahip olan Gürcistan, Kafkas Dağları ve Karadeniz arasında konumlanmış bir ülke. Gürcistan Eğitim Bakanı Danışmanı olan Nikoloz Doborjginidze ise farklı fikirlerle ortaya çıkan girişimcilerden birisi. Doborjginidze'nin amacı ise Mars üzerinde hayatta kalabilecek üzüm çeşitleri yetiştirmek.

Fransız basınına verdiği bir röportajda "Gürcistanlılar Dünya üzerindeki ilk şarap üreticileridir. Üzerinde çalıştığımız proje ile beraber Mars'taki ilk şarap üreticilerinin de Gürcistanlılar olmasını planlıyoruz" dedi. NASA'nın yaptığı "Mars'ta sürdürülebilir insan varlığına katkıda bulunabilecek fikirler" çağrısı üzerine harekete geçen Gürcistanlı araştırmacılar ve girişimciler, ülkelerinin şarap üretimini gezegenler arası seviyeye taşımaya karar verdi.

IX Millennium adı verilen proje kapsamında Gürcü Uzay Ajansı tarafından Ulusal müze ve ekinlerin geliştirilip testlerin yapıldığı Uzay Çiftlikleri de kuruldu.

Proje üzerinde çalışan bilim insanlarından birisi olan astrobiyolog Marika Tarasashvili'nin ise Mars toprağını verimli toprak türüne dönüştürmek için bakteriler geliştiriyor. Bunun için Gürcistan'da bulunan aşırı zorlu koşullu bölgelerde yaşayan bakteri örneklerinden yola çıkan Tarasashvili, ürettiği bakteriler ile Mars'ın cansız yüzeyini verimli hâle getirerek ileriki dönemlerde gelecek olan kolonilerin bitki yetiştirebilmesine olanak tanımayı hedefliyor.

NASA'nın önümüzdeki 25 yıllık süreçte kızıl gezegene gitme gibi bir planı ne yazık ki  yok. Bunun yanında Elon Musk'ın şirketi SpaceX ise 2024 yılında Mars'ı hedefliyor ve maksimum 10 yıllık bir süre içerisinde Mars'a insanlı gidişleri gerçekleştirmeyi planlıyor. Gürcülerin bu projelerini ne zaman hayata geçirebilecekleri ise merak konusu.

Kaynak : https://phys.org/news/2019-04-grapes-mars-georgia-winemakers-aiming.html
46
13
7
3
0
Emoji İle Tepki Ver
46
13
7
3
0