SpaceX'in Uzaya Gönderdiği Astronotlar, Yarın Dünya'ya Geri Dönüyor

25
6
2
0
0
30 Mayıs'ta başlayan görevinin son aşamasına yarın geçecek olan Crew Dragon ve ekibi, geri dönüş yolculuğunda pek çok adımı başarıyla tamamlamak zorunda. Gelin, bizim bildiğimiz tüm adımlara bir bakalım.

NASA ve SpaceX, 30 Mayıs tarihinde hem ABD hem de dünya için fazlasıyla önemli bir görevin başlangıcını yaptı. NASA, özel bir uzay şirketi olan SpaceX'in Falcon 9 roketi ve Crew Dragon aracıyla birlikte 2 NASA astronotunu Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) başarılı bir şekilde fırlattı. 31 Mayıs tarihinde ISS'e ulaşmayı başaran astronotlar, o tarihten bugüne istasyonda ve Crew Dragon üzerinde çeşitli çalışmalar yapmaya devam ediyor. Bundan iki hafta önceyse NASA, astronotların dünyaya yeniden ayak basacakları tarihi açıklayarak Demo-2 isimli görevin ne zaman biteceğine de ışık tuttu.

crew dragon

NASA tarafından yapılan açıklamada astronotlar Bob Behnken ve Doug Hurley, 1 Ağustos 2020 tarihinde, yani yarın, Dünya'ya yeniden ayak basmak üzere Crew Dragon'a binerek 24 saatlik yolculuklarına başlayacaklar. Böylelikle astronotlar ve Crew Dragon uzay aracı tam 2 ay boyunca uzayda bulunmuş olacaklar.

Peki astronotların toplamda 24 saat sürecek Dünya'ya düşüşleri öncesinde ve sonrasında hangi adımlardan geçilecek? Gelin, uzay tarihi için devrimsel olan bu görevin ikinci aşaması olan geri dönüşünde izlenecek adımları tek tek en baştan en sona bir görelim.

Crew Dragon'un dönüş yolculuğu adımları:

  • Astronotlar, SpaceX'in uzay aracı Crew Dragon'a binecekler.

crew dragon

  • Crew Dragon, kenetli olduğu ISS'ten ayrılmak üzere hazır olduğunda kancalarını geri çekecek. (Cumartesi'yi Pazar'a bağlayan gece 02:34'te ayrılacak.)

crew dragon

  • Crew Dragon, kendini ISS'ten uzaklaştırmak üzere iticilerini çok yavaş şekilde ateşleyecek.
  • Crew Dragon ISS'ten yeteri kadar uzaklaştığında kapsül, kendisini Florida'ya yakın bir şekilde düşmek üzere gereken yola getirmek için agresif bir ateşleme yapacak.

crew dragon

  • Bu noktada Crew Dragon, astronotların artık ihtiyaç duymadığı yakıt tanklarını, güneş panellerini ve diğer ekipmanlarının bulunduğu bölümden ayrılacak. Ekipmanlar, Dünya atmosferine girerken yanıp kül olacak.

crew dragon

  • Bu aşamayla birlikte Crew Dragon'un ısı kalkanları da devreye girecek. Araç, kendisini 6 dakika boyunca daha iticileriyle atmosfere doğru ittikten sonra Dünya'ya düşüşüne başlayacak. Bu aşamada ısı kalkanları yaklaşık 2000 santigrat derece sıcaklığa maruz kalacak. Araç, ses hızının 25 katı hızında düşüş yapacak.

crew dragon

  • Dakikalar sonra Crew Dragon, atmosferin daha yoğun katmanlarından düşerken paraşütlerini açacak. İlk paraşüt araç yerden 18.000 feet yüksekteyken; ikinci paraşütse araç yerden 6.000 feet yüksekteyken açılacak.

crew dragon

  • Her şey yolunda giderse Crew Dragon, Atlantik Okyanusu veya Meksika Körfezine yakın bir şekilde Pazar günü saat 21:42'de inmiş olacak. Astronotlar da 276'da 1 ölüm oranı bulunan Demo-2 görevini de başarıyla tamamlamış olacaklar.

  • Ancak her şey inişle bitmeyecek: Behnken ve Hurley, kapsülün içinde hava durumuna ve uzay aracının durumuna göre 30 dakika ile 1 saat arası kurtarma ekibinin gelmesini bekleyecek.
  • Kurtarma ekipleri uzay aracına vardıklarında astronotların ön sağlık kontrolünü yapacaklar. Ardından astronotlar bir helikopterle kıyıya götürülecek ve Houston'a giden bir uçağa bindirilecekler.

  • Demo-2 görevi başarıyla tamamlandığında NASA, Crew Dragon'u astronotlarını ISS'e düzenli bir şekilde gönderip getirmek için kullanacak ve Rus Soyuz roketine olan bağlılığını da sonlandırmış olacak.
  • NASA'nın SpaceX ile yaptığı kontrata göre Demo-2 görevinin ardından Crew Dragon, 6 kez daha ISS'e gidecek. Bu seferlerden ilki eylül ayının sonlarına doğru gerçekleşecek.
Kaynak : https://www.businessinsider.com/spacex-nasa-astronaut-mission-crew-dragon-landing-timeline-steps-2020-7
25
6
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
25
6
2
0
0