Subway'in Başını Yakma İhtimalli Bir DNA Test Sonucu: Sandviçlerdeki Ton Balığı, Aslında Ton Balığı Değil

78
63
17
8
7
Sandviç devi Subway'le ilgili ortaya atılan ve bir davaya konu olan iddiayı araştıran New York Times, çok çarpıcı bir sonuca ulaştı. Subway sandviçlerdeki ton balıklarına DNA testi yaptıran kurum, bu gıdanın içerisinde ton balığı DNA'sı bulunamadığını tespit ettirdi. Testi yapan bilim insanları, bunu iki nedene bağlıyor.

Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde hizmet vermekte olan sandviç şirketi Subway ile ilgili çok ilginç bir gelişme yaşandı. Geçtiğimiz ocak ayında açılan bir davayı inceleyen New York Times, bu davadaki iddiaların gerçek olup olmadığını anlamak için bir çalışma yürüttü. Elde edilen bulgular, Subway ile ilgili çarpıcı olduğu kadar da tehlikeli bir durumun gerçekleşmiş olabileceğini gözler önüne seriyor.

ABD'de iki Subway müşterisi, bundan aylar önce şirketin "gerçek" dediği ton balıklarının aslında gerçek olmadığını iddia etti. Müşterilere göre sandviçlerin içerisindeki bu gıda, ton balığından başka bir şeydi ancak ne olduğunu kendileri de bilmiyordu. Şirketi yalancılıkla suçlayan müşteriler, davanın gündeme gelmesiyle birlikte de Subway'in ABD'de gündem olmasına yol açtılar. Konuyu merak eden New York Times da yaptığı araştırmada, iddiaların gerçek olabileceğini ortaya çıkardı.

Subway'in gerçek ton balığı dediği gıdada, ton balığı DNA'sına rastlanmadı

Subway

New York Times'tan Julia Carmel, Subway ile ilgili iddiaların doğruluk payını öğrenebilmek için, Los Angeles'ta rastgele seçtiği 3 farklı Subway şubesine gitti. Bu restoranlardan ton balıklı sandviç alan Carmel, daha sonra bu örnekleri ismini açıklamadığı bir laboratuvara götürdü. Ancak laboratuvar yetkilileri, ton balığı DNA'sını tespit etmenin zorluğunu biliyordu. Carmel'in götürdüğü örnekler ise en az bir kez pişirilmiş ton balığının mayonez ile dondurulmasından, sonra da bu gıdanın sos, domates ve yeşillikle karıştırılmasından oluşuyordu. Yani bu örnekler DNA testi için pek de uygun değildi.

İlk denemesi başarısız olan Carmel, bu kez yeniden örnek topladı. Ancak bu kez sandviç içerisinde yalnızca ton balığı isteyen New York Times editörü, örnekleri laboratuvarın istediği şekilde nakliye etti. Bir aylık test sürecinden sonra laboratuvardan bir e-posta alan Julia Carmel, kendisini de şaşırtan bir raporla karşılaşmıştı. Laboratuvara göre Subway'in gerçek ton balığı dediği şeyin DNA'sında, ton balıklarıyla uyuşan DNA örneğine rastlanmamıştı.

Hemen suçlamayın: Laboratuvar, bu durumu iki nedene bağlıyor

Subway

Laboratuvar yetkilileri, yaptıkları değerlendirmede neden böyle bir şey yaşandığını açıklamaya çalıştı. Buna göre ton balığı DNA'sına rastlanmamasının iki nedeni olabilirdi. Bunlardan bir tanesi, ton balığının çok fazla işlenmiş olabileceği ihtimaliydi. Bu da DNA'nın tespit edilmesini imkansız hale getirmişti. İkinci neden ise bu gıdanın aslında ton balığı olmayabileceği ya da çok az miktarda ton balığı ile karıştırılmış başka bir şey olabileceği ihtimaliydi.

Uzmanlar ne diyor?

Julia Carmel, laboratuvar sonuçlarını yorumlatmak için Peter Horn isimli bir balık uzmanı ile görüştü. Horn, orkinosların (ton balığı) DNA'sının tespit edilmesinin gerçekten de zor olduğunu, özellikle de et ile kemik ayrıldıktan sonra bu tespitin daha da zorlaştığını ifade etti. Ancak Inside Edition tarafından yapılan bir araştırmaya atıfta bulunan New York Times editörü, New York metrolarında satılan ton balıklarına yönelik yapılan bir DNA testinin sonucunun net bir şekilde sonuç verebildiğini, kendi testinde böyle bir şey olmadığını belirtiyor.

Kaynak : https://www.eatthis.com/news-subway-fake-tuna-lab-investigation/
78
63
17
8
7
Emoji İle Tepki Ver
78
63
17
8
7