Karbondioksit Salınımının Artmasında En Büyük İkinci Sebep: SUV Araçlar

25
16
4
3
3
İklim değişikliği, küresel ısınma ve karbon salınımı gibi dünyanın geleceğini tehlikeye atan durumlara tetikleyici olan birçok şey yaşandı ve yaşanmaya da devam ediyor. Filtre kullanmayan fabrikalar, kimyasal atıklarını doğaya atan tesislerin yanı sıra SUV araçlar da iklim için oldukça zararlı.

Bugün iklim değişikliğini, küresel ısınmayı ve karbon salınımını birçok şeyin tetiklediğini biliyoruz. Ancak bunlardan bir tanesinin SUV olarak da bilinen araçlar olduğunu biliyor muydunuz? Uluslararası Enerji Ajansı (International Energy Agency) tarafından yayınlanan bir rapora göre SUV araçlar, geçtiğimiz on yıldaki karbondioksit emisyonunun yükselmesindeki en büyük ikinci sebep.

2010 yılında satılan her beş araçtan bir tanesi SUV idi, bugün ise bu aradan beşte ikiye çıkmış durumda. Ajans, yayınladığı raporda “Sonuç olarak şu an dünyada 200 milyondan fazla SUV bulunuyor. 2010’daki sayıya göre 35 milyon daha fazla” ifadelerini kullandı. The Guardian’da yer alan habere göre “Eğer ki SUV sürücüleri bir millet olsaydı, dünyadaki karbon salınımı sırasında yedinci sırada olurlardı.”

Statü sembolü

SUV

Peki, SUV araçları bu kadar çekici kılan şey ne? SUV’lerin ağırlıkları ve tasarımları, araçları yakıt bakımından daha az tasarruflu hale getiriyor. Yani satın alırken da pahalı olan bu araçları, çalıştırması da pahalı. Ayrıca yolcu araçlarına göre de daha hantallar. Bazı kişiler yüksek araçlarda kendilerini daha güvenli hissediyorlar ancak yerçekiminin yükselen merkezi, SUV’leri devrilmeye daha meyilli hale getiriyor.

Birçok insan için SUV araçları bir statü sembolü. Tabii bu, hibrit ya da tamamen elektrikli araçlar kullanan kişiler için de geçerli. 2007 yılında Toyota Prius satın alanlar ile yapılan bir araştırmada, katılımcıların yarısından fazlası Prius almalarının sebebini, kendilerini “göstermesi” olarak açıkladı.

4Runner

SUV araçların ne kadar yakıt tükettiği konusu, aslında araçtaki yolcu sayısına göre değişiklik gösteriyor. Örneğin içerisinde altı kişinin bulunduğu 16-mpg Chevrolet Suburban, içerisinde yolcu bulunmayan 52-mpg Toyota Prius’a göre kişi başına daha az yakıt yakıyor. Tabii tüm SUV’ler emisyona aynı derecede katkı sağlamıyor. Gazlı 4Runner, Mercedes G550 ya da Jeep Grand Chrokee ya da Nissan Armada’ya göre daha uzun mesafeler gidebiliyor.

Hâlihazırda SUV sahibi olanların karbon ayak izlerini en aza indirme şansları bulunuyor. Örneğin bisiklet kullanmak ya da toplu taşımaları tercih etmek seçeneklerden bazıları. Ayrıca aracın ağırlığını azaltarak yakıt verimliliği yükseltilebilir, tekerlerin havası düzenli aralıklarla kontrol edilerek yakıt ekonomisi optimize hale getirilebilir.

Tabii normal vatandaşlar haricinde devletler de bu tür araçlardan alınan vergileri arttırabilir ya da bu araçlar için alınan ehliyet ücretleri arttırılabilir. Ayrıca büyük şirketlerin sahipleri, devletlerin yöneticileri ve siyasetçilerin bu alanda atacakları adımlar, iklim değişikliğine müdahale konusunda normal vatandaşların yapabileceklerinden çok daha fazla.

Kaynak : https://www.wired.com/story/suvs-are-worse-for-the-climate-than-you-ever-imagined/
25
16
4
3
3
Emoji İle Tepki Ver
25
16
4
3
3