Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, "Tarihi Geçmiş COVID-19 İlacı" İddialarına Yanıt Verdi

118
59
7
3
3
Ülkemizde COVID-19 tedavisinde kullanılan bir ilacın son kullanma tarihi geçtiği halde üzerine yeni tarih koyularak verildiği iddia edildi. Samsun İl Sağlık Müdürlüğü, iddialar hakkında açıklama yaptı.

Samsun’da COVID-19 tedavisinde kullanılan bir ilacın tarihinin geçtiği ve üzerine yeni tarih yazıldığı iddia edildi. Sosyal medyada gündem olan bu ilaçlarla ilgili onlarca paylaşım yapıldı.

Sözcü gazetesinde, İsmail Akduman’ın haberine göre ilacın üzerine sonradan yapıştırılan son kullanma tarihi 11 Kasım 2022 iken, kutunun üzerine basılmış asıl tarihin Mayıs 2021 olduğu ortaya çıktı. İlacı kullanan pek çok kullanıcı benzer görüntüleri sosyal medya üzerinden paylaştı.

İl Sağlık Müdürlüğü’nden açıklama

İddialarla ilgili açıklama yapan Samsun İl Sağlık Müdürlüğü, ilaçların son kullanma tarihinin geçmediğini, sadece ilaçlarda güncelleme yapıldığını söyledi. Yapılan açıklamada, ülkemizde ilk kez ruhsat alan ilaçlara 3 ay raf ömrü verildiğini ve bu sürenin kararlılık doğrultusunda güncellendiğini belirttiler.

Ayrıca bu durumun tamamen Sağlık Bakanlığı kontrolünde gerçekleştiği ve ilaçların son kullanım tarihlerinde yapılan güncellemenin tamamen bilimsel veriler ile yapıldığı açıklandı. “Son kullanma tarihi geçmiş, etkin olmayan bir ilacın hastalarımıza verilmesi gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir” denilerek, ilacın kullanımında hiçbir sakınca olmadığı da açıklandı.

İlacı kullanan vatandaşlar durumdan şikayetçi

İlaca sahip olan ve “güncellenen” tarihleri gören vatandaşlar, ilacı kullanmaktan çekindiklerini ve kullanmayacaklarını söylüyor. Pek çok vatandaş Sağlık Bakanlığı’nın bu güncellemesinin kötü niyetlerle yapıldığını savundu.

Vatandaşlar İl Sağlık Müdürlüğü'nün açıklamasını inandırıcı bulmayarak yetkililerden daha detaylı bir açıklama talep ediyor.

O detaylı açıklama, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'ndan geldi:

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, son kullanma tarihi geçmiş ilaçların tedavi amacıyla COVID-19 hastalarına verildiğine ilişkin iddiaları yalanladı. Kurumun açıklaması şu şekildeydi:

"Sosyal medyada gündeme gelen paylaşımlarda; COVID-19 tedavisinde kullanılan 'favipiravir' etken maddeli ilacın etiketinin değiştirildiği; son kullanma tarihi geçmiş ilaca, yeni etiket yapıştırılarak hastalara verildiği ileri sürülmüştür. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan COVID-19 Rehberi'nde yer alan 'favipiravir' etkin maddeli ilaçlar için Kurumumuza gelen ruhsat başvuruları ivedilikle ve öncelikli olarak değerlendirilmiştir. Söz konusu ilaçların stabilite çalışmaları uzun zaman almaktadır. Bu çalışmaların sonucuna göre son kullanma tarihlerinin güncellenmesi rutin bir işlemdir. Yeni tarihler; Kurumumuzun bilgisi ve onayı ile firmalar tarafından ilaçlara etiket yapıştırılmak suretiyle güncellenmiştir. Dolayısıyla paylaşımlarda yer alan; son kullanma tarihi geçmiş ilaçların tedavi amacıyla Koronavirüs hastalarına verildiği yönündeki iddialar kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır."

Kaynak : https://tr.sputniknews.com/turkiye/202107251045049340-tarihi-gecmis-ilac-iddiasina-saglik-il-mudurlugunden-yanit/
118
59
7
3
3
Emoji İle Tepki Ver
118
59
7
3
3