Kedilerin COVID-19'a Karşı Köpeklere Kıyasla Daha Savunmasız Olduğu Ortaya Çıktı

38
4
2
2
2
Minnesota Üniversitesi'nde yürütülen yeni bir araştırma, COVID-19'un köpeklere kıyasla kedilere daha fazla bulaştığını ortaya koydu. Bulgular, hastalığa yakalanan kedilerin belirti gösterme olasılığına da yer veriyor.

Tüm dünyayı kasıp kavuran COVID-19 üzerinde yapılan araştırmalar sürerken yeni bir araştırma, evcil hayvanların enfeksiyonu kapması olasılığını ortaya koydu. Araştırma bulgularına göre kediler COVID-19 virüsüne karşı köpeklere kıyasla daha savunmasız.

Minnesota Üniversitesi’nden bilim insanları, 239 kedi ve 510 köpeğin 2020 yılı Nisan ve Haziran aylarında toplanmış kan örneklerinde COVID-19 enfeksiyonuna işaret edebilecek antikorlar aradılar. Sonuçlar, kedilerin yüzde sekizinin COVID-19 geçirdiğini gösterirken köpeklerin ise yalnızca yüzde birinde antikora rastlandı. Bu sonuçlar, virüsün türler arasında aktarılabildiğini kedilerin köpeklerden daha savunmasız olduğunu ortaya koyuyor.

Kediler virüsü kapsa da belirti gösterme olasılıkları düşük

kedi

Bulgular durumun sadece bir kısmına işaret ediyor. Zira evcil hayvanların COVID-19’a yakalanabildiklerini biliyor olsak da herhangi bir hastalık belirtisi gösterme olasılıkları oldukça düşük. Evcil hayvanların COVID-19’u insanlara taşıması da pek olası değil ancak insanların hayvanlara COVID-19 bulaştırması mümkün. Yine de evcil hayvanların hasta olma olasılıkları oldukça düşük.

Araştırmada kullanılan kan örnekleri anonim olarak toplanmış; yani araştırmacılar hayvanların daha çok evde mi yoksa dışarıda mı vakit geçirdiklerine ve hayvanlar arasında virüs aktarımı olup olmadığına dair bir veriye sahip değiller. Bahsi geçen araştırma ekibi şu anda 2020’nin son aylarına dair bir araştırma gerçekleştiriyorlar. Bunun sebebi de bu zaman diliminde, araştırmanın yapıldığı Minnesota eyaletinde insanlarda görülen COVID-19 vakalarının çok daha fazla olması. Bu araştırmayla COVID-19’un yayılımına dair işe yarar veriler elde etmeyi umuyorlar.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/cats-are-more-likely-to-catch-covid-19-than-dogs-study-suggests
38
4
2
2
2
Emoji İle Tepki Ver
38
4
2
2
2