Türk Dil Kurumu, Şirket İsimlerindeki Yabancı Kelimelere Denetim Getirecek

69
33
26
0
0
Türk Dil Kurumu’nun hazırladığı yabancı kelimelerle ilgili rapor, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki Yüksek İstişare Kurulu’nda görüşüldü. Görüşmede İngilizce isimlerin ayıklanarak Türkçeleştirilmesi önerildi.

Türk Dil Kurumu; tabela, şirket isimleri gibi alanlarda kullanılan yabancı kelimelerle ilgili yeni bir rapor yayınlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Yüksek İstişare Kurulu’nda görüşülen raporda, İngilizce isimlerin ayıklanmasına ve Türkçenin korunmasına yönelik yasa çıkarılması önerildi.

Önümüzdeki yasama döneminde TBMM’nin önüne gelecek bu raporla birlikte, ülkemizdeki tabelalardan şirket isimlerine kadar pek çok yabancı kaynaklı isim değiştirilerek Türkçeleştirilecek. Yabancı kelimelerin günlük hayatta Türkçenin yerini aldığını belirten Türk Dil Kurumu (TDK), bunların özellikle duyuru, reklam ve özellikle de şirket ve AVM isimlerinde olduğunu söyledi. 

Gerçekleştirilen toplantıda, günlük hayattan örneklere yer verilirken, önceki yıllarda yabancı dildeki reklam, ilan, pano, afiş, şirket ve lokanta isimlerinin ayıklanması ve Türkçenin doğru kullanımı konusunda pek çok yasa teklifinin TBMM’de görüşüldüğü anımsatıldı. Özellikle de İngilizcenin şirket, lokanta, AVM gibi yerlerin isimlerinde sıklıkla kullanıldığını, bu sebeple bu isimlerin Türkçenin bir parçasıymış gibi kabul edilmeye başlandığı belirtildi.

İngilizce, yardımcı olmak için kullanılabilir

İngilizce ya da başka yabancı dillerin yardımcı olmak ve yönlendirmek amacıyla ikinci dil olarak kullanılabileceğini söyleyen TDK, asıl isimlerin Türkçe olması gerektiğini söyledi. Toplantıya katılanlar tarafından yapılan açıklamada, “Ankara’da yol boyunca başımızı nereye çevirsek, yabancı isimli oteller, AVM’ler, şirketler, hastaneler görüyoruz. Yeni bir yasal düzenlemeyle bunlara bir düzen getirilmeli” ifadeleri kullanıldı. 

TV programlarında da dile dikkat edilecek

Gerçekleştirilen toplantıda konuşulan bir diğer husus ise TV programları oldu. Bu programlarda, hem sunucu ve spikerin hem de programa katılan kişilerin sık sık yabancı kelimeler kullandığını söyleyen yetkililer, daha etkileyici olması için Türkçe yerine yabancı kökenli kelimelerin tercih edildiğini, ancak bunun her vatandaşa uymadığı belirtildi. Yeni yasa taslağı ne zaman TBMM’ye gidecek şu an için bilinmiyor, ancak yakında yabancı kaynaklı dillerin daha az kullanımı için çalışmaların başlaması planlanıyor.

Kaynak : https://www.hurriyet.com.tr/gundem/otel-avm-sirket-ve-hastane-isimlerine-denetim-ingilizce-isimler-ayiklanacak-41578996
69
33
26
0
0
Emoji İle Tepki Ver
69
33
26
0
0