Tek Soruluk Dev Anket: Huawei’nin İşletim Sistemi, Android’e Rakip Olabilir mi?

101
44
15
13
9
Uluslararası akıllı telefon piyasasındaki rekabet bu hafta yaşanan gelişmelerle tarihi bir dönüm noktasına geldi. ABD’li firmaların işletim sistemindeki hakimiyeti, Huawei’nin mecbur kaldığı işletim sistemi girişimiyle yeni bir rakip kazanacak. Hatta bu iş, bırakın şirketleri ve işletim sistemlerini, ABD-Çin rekabeti olarak yorumlanıyor. Peki Webtekno takipçilerinin bu konudaki fikri ne?

ABD’nin son dönemde yasal düzenlemelerde global ticarete yön verme çabası, artık tüketicileri de fazlasıyla ilgilendiriyor. Zira akıllı telefonlar, kişisel olarak en çok harcama yaptığımız ihtiyaçlarımız arasında. O akıllı telefonların içerisinde de ABD’li şirketler Apple ve Google’ın yazılımları var. 

Telefonların üniteleri ve çipleri se ağırlıklı olarak Endonezya, Tayvan ve Çin gibi Asya ülkelerinde üretiliyor. Nitekim bu işte asıl para kazandıran şey yazılımlar. Zira ünitelere bir sefere mahsus ödeme yapıyoruz. Ancak işletim sistemlerinin uygulamalar aracılığıyla sahip olduğu ekonomik ekosistem, artık milyarlarca dolar değerinde. Üstelik uygulamalar için yaptığımız harcamalara hiç ara vermiyoruz. (Ek bilgi olarak, son 1 yılda sadece ülkemizden ve sadece mobil oyunlara 101 milyar dolar para harcandı.)

Sanıyoruz ki işletim sistemlerinin neden bu kadar önemli oldukları konusunda ikna edici verilere sahibiz. Google’ın ABD Ticaret Bakanlığı kararına uyarak Huawei’den desteğini çekmesi de bu nedenle büyük bir önem taşıyor. Yaptırıma cevap olarak kendi işletim sistemini üreteceğini söyleyen Huawei’nin işi ilk etapta çok zor. Bunu firmanın yetkilileri de kabul ediyor. 

Android ve iOS işletim sistemlerinde, aktif olarak indirilebilir milyonlarca uygulama var. Huawei’nin HongMeng adını vereceği işletim sisteminin devlerle rekabet edebilmesi için ciddi bir geliştiriciler topluluğuna ihtiyacı var. Uygulama geliştiricilerinin ise Huawei’ye özel işler yapmak için mesaiye, haliyle bu mesainin karşılığını görmeye ihtiyaçları olacak. Tüm bunların sağlanması için en az 2 ila 3 yıllık hummalı bir çalışma gerektiği söyleniyor. 

Huawei HongMeng'in neye ihtiyacı olacak?

HongMeng OS’nin piyasaya sürüldüğünde en çok ihtiyaç duyacağı şey ise kullanıcı desteği olacak. Zira kullanıcılar tarafından ilgi gören bir yere geliştiriciler de değer veriyor. Bu işi temel olarak yeni açılmış bir AVM’ye benzetebiliriz. Eğer insanlar o AVM’ye giderlerse, değerli markalar, yani değerli uygulama geliştiricileri orada büyük ve güzel mağazalar açarlar. Aksi halde HongMeng’in işi zor. Zararına satışların yapıldığı bir AVM’ye döner, müşterilere defolu uygulamalar sunulursa işi gerçekten yaş.

Tüm bunlar dışında dünyanın en popüler uygulamalarının büyük kısmı yine ABD’li şirketler tarafından üretiliyor. Yine ABD, orta yolu bulmaya yanaşmazsa bu şirketlerin HongMong uyumlu uygulama geliştirmelerine engel olabilir. Örneğin Instagram’ın bulunmadığı bir işletim sisteminin global çapta yaygınlaşması zor olacaktır.

Hafta başında düzenlediğimiz mini Twitter anketine toplamda 11,303 takipçimiz katıldı. Huawei’nin kendi işletim sistemiyle sunduğu bir telefonu alacak kişilerin oranı %56 olarak ortaya çıktı. Elbette bu kesim, potansiyel müşterileri ifade ediyor. Her şeyin başlangıcında böylesine tartışmalı bir sonuç olduğunu görüyoruz. Zira %44 oranında şimdiden almayacağını belirten takipçilerimiz oldu. Düşünceler değişebilir. Bu konuda da Huawei’nin insanları nasıl ikna edeceğini ya da edemeyeceğini göreceğiz. 

Her şey, önümüzdeki aylarda netleşecek. Bu süre zarfında en önemli şey ise siz değerli Webtekno okuyucu ve takipçilerinin fikirleri. 

101
44
15
13
9
Emoji İle Tepki Ver
101
44
15
13
9