Tek Soruluk Dev Anket: YouTube Premium Para Harcamaya Değer mi?

75
18
8
3
3
YouTube’un bu hafta Türkiye’de erişime açtığı ücretli servisi YouTube Premium için fikrinizi söyleme vakti geldi. Tüm artılarıyla ve eksileriyle YouTube Premium için para harcamaya değer mi? Söz yeniden Webtekno takipçilerinde.

YouTube, ücretsiz ve reklama dayalı gelir modeliyle, ekonomi döngüsü son derece iyi işleyen bir girişim halini aldı. Google tarafından satın alındıktan sonra yaşadığı bu önemli değişim, onu aynı zamanda dünyanın en büyük medya mecrası haline getirdi. Artık TV kanallarının bile YouTube kanalı daha çok izleniyor.

Böyle bir ekosistemdeki en büyük eksik, sektörel açıdan ücretli abonelik trendine uymamasıydı. Reklam geleneksel olandı, para karşılığında kaldırmanın kullanıcılara nasıl yansıyacağı konusunda Google’ın da kafası karıştı. Önce 2014’te Music Key isimli bi uygulama ortaya çıktı. YouTube’dan ve Google’ın yerleşik müzik aplikasyonlarından bağımsızdı. 2015’te ani bir kararla yerini, hemen hemen her türde içeriği karşılayan YouTube Red’e bıraktı.

YouTube Red, Netflix’in tüm film ve dizilerinde YouTuberları başrolde görmenizle aynı anlam taşıyan bir platform oldu. Üretilen içerikler sınırlı kaldı. Bu içerikler, sonradan YouTube Originals ismini aldılar. 2018’de ise dönüşüm tamamlandı ve karşımıza YouTube Premium çıktı.

Bu hafta içi YouTube Premium için Twitter'da radikal sonuçlar veren bir anket yapmıştık:

Yanıtlara göre sadece YouTuberlar ya da fenomenler, ücretli üyelik için gerçek birer neden oluşturmuyorlar. Türkiye'deki kullanıcılar için daha özel şeyler gerekiyor. Ancak bunu net olarak anlamamız için tüm artıları ve eksileri bir arada düşünmek gerekiyor.

Daha önce burada ve buradaki içeriklerimizde YouTube Premium’a ilişkin detaylı analizlerimizi, incelemelerimizi sunmuştuk. Bugün artılardan ve eksilerden bahsedip, YouTube Premium hakkında, bu kez sizin fikrinizi alacağız.

YouTube Premium artıları:

  • İlk 3 ay ücretsiz olması,
  • İçerik üreticisine desteği kesmeden reklamsız YouTube,
  • YouTube’daki tüm müzik arşivine sahip YouTube Music,
  • Mobilde Videoları indirme ve 30 gün boyunca mobil veri harcamadan tekrar izleyebilme.

YouTube Premium eksileri:

  • YouTube Originals’te Türkçe ve Türkiye’ye özel içerik bulunmaması,
  • YouTube Originals’teki yabancı dizi, film ve belgesellerin düşük çeşitliliği,
  • YouTube Music ses kalitesinin rakiplerden geri kalması,
  • Arayüz olarak farkını net şekilde ortaya koymaması.

Bu detaylar, aslında YouTube Premium hesabı açtıysanız ilk 15-20 dakika içerisinde hakim olabileceğiniz detaylardan ibaret. İlerleyen dönemdeki kullanıcı deneyiminizi etkileyecek olan en önemli etmen ise kesinlikle fiyat. O halde sözü uzatmadan size bırakalım.

YouTube Premium fiyatları:

  • Tek kişilik bireysel abonelik paketi: 16,99 TL 
  • 5 kişilik aile abonelik paketi: 25,99 TL
  • Yalnızca YouTube Müzik aboneliği (Bireysel): 13,99 TL
  • Yalnızca YouTube Müzik aboneliği (Aile): 20,99 TL

Artık söz sizin:

75
18
8
3
3
Emoji İle Tepki Ver
75
18
8
3
3