YouTube Premium Detaylı İnceleme: Parasını Hak Ediyor mu?

23
8
3
3
1
Geçtiğimiz günlerde resmi olarak Türkiye’ye giriş yapan YouTube Premium için detaylı bir inceleme yazısı hazırladık. Reklamsız YouTube deneyimi dışında sunduğu diğer özelliklere yakından baktık. Talep edilen ücreti ne kadar hak ettiği sorusuna yanıt aradık.

Google, uzun süredir YouTube’un ücretli bir sürümü üzerinde çalışıyor. Netflix gibi platformların yükselişinden ilham alan şirket, ilk olarak 2014’te başladığı çalışmalarına YouTube Red ile devam etmişti. Mayıs 2018’de ise YouTube Red, yerini “ben ücretliyim” diye bağıran YouTube Premium’a bıraktı. Aradan geçen 14 aylık süreçten sonra platform Türkiye’de erişime açıldı.

Öncelikle platformun ilk 3 ay ücretsiz olmasına değinmek gerekiyor. Türkiye’deki kullanıcılar, 3 ay boyunca para vermeden YouTube Premium’un tüm imkanlarından faydalanacaklar. Devam etmek için 4. aydan itibaren, aylık minimum 16,99 TL ücret ödemek zorundalar.

Çoğu insan YouTube Premium’u “reklamsız YouTube” olarak bilse de aslında çok daha fazla şey sunuluyor. Özellikle paket içerisinde gelen Spotify rakibi YouTube Music desteği, en büyük artılardan birisi. Gelin detaylı incelemeyle sorularımıza cevap arayalım. Ayrıca sadece YouTube Premium'un özellikleri ve fiyat listesi içeren kısa bir anlatım için buraya tıklayabilirsiniz.

Tasarım: YouTube Premium’un sıradan YouTube’dan görünüş olarak ne farkı var?

Her zaman kullandığımız standart YouTube’un tasarımına aşinayız. Küçük güncelleştirmeler ve karanlık mod gibi özellikler dışında son yıllarda ciddi bir değişim yaşandığını görmedik. En azından izleyicilerin gözünden YouTube’un tasarım standartları oturmuş durumda. Aynı şey YouTube Premium’da da geçerli. Ücretli servisin standart servisten tasarım olarak önemli bir farkı bulunmuyor. Yine de temel değişimleri şöyle verebiliriz:

  • YouTube logosu yanında “Premium” yazısı geliyor,
  • Sol menüde orijinal içeriklere ulaşabileceğiniz “Originals” butonu yer alıyor,
  • Yine sol menüde YouTube Premium ayarlarınızı özelleştirebileceğiniz “YouTube Originals seçeneği yer alıyor.

youtube uygulama

Video oynatma ekranında da yine önemli değişiklikler yok. Ancak burada YouTube Premium’ın mobil izleyicileri hedefleyen bazı önemli özellikleri daha çok ön plana çıkarılmış durumda. Örneğin tarayıcınızdan girdiğiniz YouTube Premium hesabınız ile video indirme işlemi yapamıyorsunuz. Bunun için YouTube mobil uygulamasını kullanmak zorundasınız. Video oynatma ekranındaki özellikleri de şöyle sıralayabiliriz:

  • Tarayıcıda da reklamsız deneyim, 
  • Mobilde reklamlar ortadan kalktığı için önerilen içerikleri daha ön planda görmek mümkün oluyor,
  • Ücretli ve ücretsiz sürümde video indirme seçeneği sunuluyor. Ancak ücretsiz sürümde tıklarsanız, sizi YouTube Premium abonesi olmaya yönlendiriyor. Üye olunca maksimum 720p çözünürlüğünde video indirebiliyorsunuz. 

2. YouTube Originals: Menüye ek 6’lı ve soğuk soğan halkası gibi...

youtube originals

YouTube Red dönemlerinden kalma YouTube Originals fikri, genel olarak popüler yayıncıların çektikleri özel içeriklerine yer veriyor. Yani nasıl Netflix kendi stüdyolarında, kendi kurallarına göre içerikler oluşturuyorsa, bu işi YouTube da yapıyor. Nitekim burada ciddi bir sorun var. Çünkü YouTube’daki içerikler, üreten kişinin kimliğinin önüne geçemiyor. Tıpkı sırf çok izlensin diye başrolüne Hollywood yıldızını koyduğunu kötü filmler ya da diziler gibi.

Çoğu kullanıcı AdBlock gibi servislerle zaten YouTube reklamlarını engelliyor, dolayısıyla en ayırt edici özellik olarak geriye Music ve Orginals servisi kalıyor. Onun da Türkiye’de henüz çok cezbedici bir seçenek olmadığını söylememiz gerekiyor. 

PewDiePie, Logan Paul içerik üreticileriyle orijinal içerik üretmenin bir yere varamayacağını fark eden YouTube, artık farklı bir strateji izliyor. Hemen hemen her orijinal YouTube içeriğine bir kanal açılıyor, özellikle dizi içeriklerinde bu formül tutuyor. Ancak YouTube Originals içeriklerinin hepsi şimdilik Türkiye’de bulunmuyor ve ulaşabildiklerinizin çoğunda Türkçe altyazı seçeneği yer almıyor. 

YouTube Originals, Türkiye’de şimdilik hiç de zengin ve doyurucu arşive sahip değil. Zamanla bu durumun düzeleceğini, Türkiye’deki kaliteli içerik üreticilerinin de sürece dahil edileceğini düşünüyoruz. Aksi takdirde orijinal içeriklerle YouTube Originals’in Türkiye’de pek şansı yok. Bizim için YouTube Originals tek başına şimdilik bir anlam ifade etmiyor. Hatta bu denklemde etkisiz bir eleman. Hatta ve hatta Premium alma nedeni olamayacağı gibi, vazgeçme nedeni bile olamaz.

3. YouTube Music: İşte Premium’un gerçek vaadi

youtube music

Reklamsız YouTube, YouTube Originals dışında ücretli hizmetin sunduğu en bomba özellik YouTube Music erişimi. Temel olarak doğrudan Spotify, Apple Music ve Deezer gibi popüler uygulamalara rakip olan bu hizmet, müzik arşivi açısından sınırsız. Sınırsız konusu şaka değil. Zira YouTube’a “müzik” olarak yüklenen klipler, gayri resmi coverler, remixler gibi ne varsa Music içerisinde erişim hakkınız oluyor. Üstelik bu içerikleri sadece ses dosyası olarak, çalma listeleri dahilinde dinleyebiliyorsunuz.

Dilerseniz klibi olan şarkılar, YouTube Music oynatıcısından kliplerini izlerken dinliyorsunuz. He internet sıkıntınız mı var, sorun değil. Sağ üstteki küçük butona tıklayıp klip yerine sadece ses olarak oynatmaya devam ediyorsunuz. Konu veri tasarrufuna gelmişken, YouTube Music’in Spotify’dan neredeyse %50 daha daha az veri tükettiğini söylemekte fayda var.
 
Bazı sanatçılar, tıpkı Spotify’da olduğu gibi albümlerini ya da teklilerini YouTube Music üzerinden yayınlıyorlar. Bu da geniş bir müzik arşivine erişmenizi, rakiplerden ulaşamadığınız tonlarca içeriği size sunuyor.

YouTube Premium’un en önemli en işlevsel özelliği kesinlikle YouTube Music. Çoğu kullanıcının sadece bu nedenle üye olacağını düşünüyoruz. Hatta 3 aylık deneme süresini başlatıp muhakkak tecrübe etmenizi tavsiye ediyoruz. Siz bunu deneyimi yaşarken, en azından belirli bir süre boyunca YouTube’u reklamsız olarak da kullanabileceksiniz.

4. Fiyat performans değerlendirmesi: YouTube Premium bu fiyatı hak ediyor mu?

youtube premium fiyat

Netflix, Spotify ve BluTV gibi içerik platformlarının ücretlerini ne kadar hak ettiğini düşünüyorsunuz? Bu sorunun cevabı, izlediğiniz içeriklerden neler beklediğinize göre değişiyor. Eğer amacınız sadece YouTube’a reklamsız olarak erişmekse, AdBlock ya da benzeri üçüncü parti uygulamalar yerine YouTube Premium’u kullanmanızı tavsiye ederiz. Zira AdBlock gibi programlar, severek takip ettiğiniz YouTube kanallarının giderek önünü kesiyor. Siz onlardan daha fazla, daha kaliteli içerik üretmelerini beklerken AdBlock değil, YouTube Premium kullanmanız daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Eğer amacınız zengin bir müzik uygulamasına sahip olmaksa, yine YouTube Premium’u tercih edebilirsiniz. Bireysel paketi 3 TL, aile paketi 5TL daha ucuz olan YouTube Music’i de satın alabilirsiniz. Ancak bu defa YouTube’u reklamsız olarak kullanamazsınız. Bu nedenle müzik için sadece YouTube Music yerine, YouTube Premium’a abone olmanızı tavsiye ediyoruz.

YouTube Originals ise tek başına Premium’a abone olmak için bir etmen değil. Daha önce de söylediğimiz gibi, Türkiye’deki içerik üreticileri bu platformda yer almadıkça, YouTube Türkiye’ye özel Originals içeriği üretmediği sürece de önemli bir etmen olmayacak.

5. Sonuç: 3 ay boyunca denemeye değer ama iş para ödemeye gelince...

youtube

YouTube Music, bu sorunun en önemli değişkeni. Kesinlikle denenmesi gereken sağlam bir arşive sahip müzik uygulaması. YouTube Premium’un da bir parçası olarak sunulduğundan dolayı, kesinlikle fiyat-performans oranını yukarıya çekiyor. Bunun dışında Premium dahilindeki reklamsız YouTube özelliği de ideal ve özellikle de adil bir seçenek. YouTube Originals’in gelişmesi gerektiğini, şimdilik önemli bir artısı olmadığını söylemiştik. 

YouTube Premum, YouTube Music sayesinde ve ilk 3 ay ücretsiz olmasıyla birlikte kesinlikle denenmeli. Bu deneme süresinin ardından karar yine sizin olacak. Sizden konu açılmışken, değerli fikirleriniz de bizim için oldukça önemli, yorumlar kısmında paylaşmayı unutmayın.

YouTube Premium hakkındaki detaylı içeriklerimize devam edeceğiz, takipte kalın.

23
8
3
3
1
Emoji İle Tepki Ver
23
8
3
3
1