Teknoloji Firmaları Neden 'Lite' Uygulamalar Çıkarmaya Devam Ediyor?

26
3
2
2
1
Günümüzde birçok teknoloji firmasının farklı uygulamaları bulunuyor. Kullanıcılarına sundukları hizmeti akıllı telefonlarında sunmaya devam etmek isteyen firmalar, internet üzerindeki deneyimi akıllı telefonlarda da aynı şekilde vermeyi hedefliyor. Bu fikir fazlasıyla başarılı olsa da tüm kullanıcılar aynı şartlara sahip olmadığı için bu uygulamalara erişim sağlayamayabiliyor. Bu noktada da ortaya bir çözüm çıkıyor: Lite uygulamalar.

Facebook, YouTube, TikTok, Twitter ve hatta LinkedIn, uygulamalarının daha küçük ve daha basit halleri olan 'lite' isimli uygulamaları çıkartıyor. Geçtiğimiz ay Spotify, 36 ülkede Spotify Lite isimli uygulamasını çıkarırken Tinder bu şekilde bir uygulamayı planladığını açıkladı.

Yaklaşık 6,5 milyar insanın yaşadığı dünyamızda teknoloji firmalarının kapitalize edebileceği birçok nokta bulunuyor ancak diğer teknoloji firmalarıyla olan rekabetten sıyrılabilmeleri için daha farklı şeyler denemeleri gerekiyor. Tüm dünyanın aynı standartlara sahip olmadığı da göz önünde bulundurulduğu zaman farklı seçeneklerin farklı imkanlara sahip kullanıcılara sunulması, teknoloji şirketlerinin ulaşabildiği kitleleri artırıyor.

lite uygulama

Dünya üzerindeki birçok insanın amiral gemisi diye tabir ettiğimiz üstün teknoloji telefonlara erişimi olmadığı için gelişmiş uygulamaları kullanmak bu kesimlerde oldukça güç bir durum haline geliyor. Cihazlardaki depolama alanı konusunu bir kenara bırakacak olursak cihazların gerektirdiği bellek bile bazı kullanıcıların karşılayabileceğinden fazla olabiliyor.

Bir araştırma şirketinin gerçekleştirdiği araştırmanın sonucunda 11 gelişmekte olan ülkedeki yetişkin kullanıcılar, akıllı telefonlarının olduğunu ancak bir tablet ya da bilgisayara sahip olmadıklarını belirtti. ABD'de yetişkin insanların yaklaşık %75'i bir tablet ya da dizüstü bilgisayara sahipken %50'sinin tableti olduğu biliniyor.

facebook lite

Uygulamaların kullanılması için bir internetin de gerekliliği göz önünde bulundurulduğu zaman gelişmekte olan ülkelerdeki internet hızlarının da yüksek olmadığı biliniyor. Lite uygulamaların daha az veri indirdiği için daha düşük internet hızlarında daha stabil çalışması da kullanıcıların lite uygulamalara olan eğilimini artırıyor.

Tüm bu sorunlara çözüm olarak lite uygulamaların çıkarılması, teknoloji şirketlerinin hedeflediği kitleyi artırabilmesine olanak sağlıyor. Benzer bir kullanıcı deneyimini daha az cihaz gereksinimi ve daha düşük internet hızlarıyla sağlayan lite uygulamalar sayesinde platformlar daha fazla kullanıcıyı kendisine çekebiliyor.

Lite uygulamaların başlıca hedefi geniş imkanlara sahip olmayan kişileri hedef almak olsa da amiral gemisi telefonlarda dahi lite uygulamaları görmek mümkün. Bazı kişilerin daha basit bir uygulama isteğine yanıt veren bu uygulama çeşidi sayesinde lite uygulamalar, standart ve kapsamlı sürümleri kadar indirme alabiliyor.

Kaynak : https://www.cnbc.com/2019/08/13/why-facebook-tinder-youtube-twitter-are-launching-lite-apps.html
26
3
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
26
3
2
2
1